URL is copied to your clipboard.

4 vanliga myter om DNA-testning

4 vanliga myter om DNA-testning

Nedan följer fyra av de vanligaste missuppfattningarna om DNA-testning.

Myt #1: DNA-testning kräver spott eller blod

Din individuella DNA-sekvens är i stort sett densamma i nästan alla celler i kroppen. Det är väldigt bekvämt för DNA-test: det betyder att det finns fler alternativ än att bara använda cellerna i blod eller spott. MyHeritage DNA-testet består av en enkel topspinne. När du topsar insidan av kinden, samlas epitelceller på topspinnen och laboratoriet kan utvinna ditt DNA från dessa celler.

Myt #2: Eftersom barn ärver DNA från sina föräldrar bör helsyskon få samma resultat

Det är sant att du ärver 50% av dina etniciteter från varje förälder, men du ärver inte nödvändigtvis 50% av var och en av deras etniska grupper. Till exempel, om din mor är 50% irländsk och 50% skandinavisk, kommer du inte nödvändigtvis att vara 25% irländsk och 25% skandinavisk. Den etniska blandningen du ärver är slumpmässig. I det här exemplet är du kanske 10% irländsk och 40% skandinavisk. De etniska grupperna som du ärvt från din mamma borde lägga till cirka 50% av din totala etnicitet uppskattning, men det finns inget sätt att veta inom de 50%, hur mycket du har av var och en av hennes etniciteter utan att göra ett DNA-test.

Det är därför syskon får olika resultat! Om din mamma är 50% irländsk och 50% skandinavisk kan hon ha passerat 10% irländsk och 40% skandinavisk till ett barn och 20% irländsk och 30% skandinavisk till ett annat.

Myt #3: Din uppskattning av genetisk etnicitet kommer att matcha din kända släktforskning

Det finns ett antal skäl till varför din etnicitetsuppskattning inte stämmer överens med förfäderna i ditt släktträd.

Om en etnicitet överfördes under många generationer kanske du inte har ärvt en upptäckbar mängd.

Du kanske har ärvt oväntade etniciteter från förfäder som du inte visste fanns. Även de mest robusta släktträd inkluderar inte alla.

Det finns också biologiska begränsningar för DNA-testning, som det faktum att vissa populationer har liknande DNA på grund av att de befinner sig i nära geografisk närhet eller migrationsmönster som ledde till blandning av vad som tidigare var isolerade genpooler. Det är därför du till exempel kan se engelska etnicitet när du förväntade dig skandinaviska.

Myt #4: Alla dina förfäders etniciteter kommer att visas i din etnicitetsuppskattning

Även om det är sant att varje generation ärver sina etniciteter från generationen tidigare, kan procentandelen av varje etnicitet som vi ärver variera. Till exempel, om din farfarsfar var en del engelsk, kanske han har eller inte har passerat hela eller delar av sin engelska etnicitet till sina barn. Om vi antar att hans barn – din farfar – ärvde en del engelskt DNA, kan han ha eller kanske inte ha överlämnat något av det till sina barn. Två generationer efter det kan du kanske ha ärvt eller inte ärvt en påvisbar mängd av din farfarsfars engelska DNA.

Kom ihåg att hälften av dina etniska grupper kommer från din faderliga linje och hälften från din moderlinje. Det betyder att en fjärdedel av dina etniciteter ärvdes från varje morförälder. Ju fler generationer du går tillbaka, desto mindre av ditt DNA kan tillskrivas varje förfader. Därför är det inte ovanligt att veta att en direkt förfader hade en viss etnicitet som inte visas i ditt etnicitetsuppskattning.

Om du inte har tagit ett DNA-test och är nyfiken på hur dina resultat kommer att jämföra med vad du förväntar dig kan du beställa ett MyHeritage DNA-kit eller ladda upp DNA-data från ett annat företag till MyHeritage gratis.

URL is copied to your clipboard.