URL is copied to your clipboard.

DNA och Släktforskning: Varför testa dina äldre släktingar

Paul Woodbury

DNA och Släktforskning: Varför testa dina äldre släktingar

Varför ska du överväga att testa dina äldre släktingar innan du utforskar din egen genetiska släktforskning? Svaret ligger i genetiska arvsmönster. Det finns fyra typer av genetiska arvsmönster som genetiska släktforskare tillämpar för släktforskning: mtDNA, Y-DNA, X-DNA och autosomalt DNA.

Mitokondriell DNA (mtDNA) ärvs från en individs mamma. Hon i sin tur ärvde det från sin mamma i en linje av direkta modersarv. Ditt mitokondriella DNA kommer att vara lika, om inte detsamma, som mitokondriellt DNA från dina syskon, dina mödrar och moster och mormor och många andra kvinnliga släktingar. Y-kromosomen (Y-DNA) eller den manliga könskromosomen ärvs av män från deras far som i sin tur ärvde den från sin far i en direkt linje av fadersarv. En mans Y-kromosom kommer att vara liknande, om inte densamma, som Y-DNA för deras helbröder, farbröder och andra faderssläktingar.

På grund av de direkta arvsmönstren för mitokondriell och Y-DNA är det möjligt att bestämma Y-DNA och mitokondriell DNA-signaturer från avlidna förfäder genom att selektivt testa för dig kända individer. I detta avseende kanske det inte är så brådskande att du testar dina äldre släktingar för deras Y-DNA och mtDNA såvida de inte är de sista levande representanterna som bär detta DNA. Till exempel, om din far bara hade döttrar och han inte hade några syskon, skulle det vara viktigt att testa hans Y-DNA eftersom han kan vara den sista levande nära släkting med den informationen. Du kanske också vill testa hans mtDNA av samma anledning. Även när det finns andra släktingar som kan representera DNA från en äldre släkting, introduceras ibland mutationer i Y-DNA och mtDNA-linjer, så det är fortfarande en bra idé att testa äldre släktingar.

Även om det kan finnas situationer där du skulle prioritera testning av äldre släktingar för Y-DNA och mtDNA-testning, är det vanligare att prioritera testning av fler äldre släktingar för autosomal DNA-testning genom företag som MyHeritage DNA. Ett autosomalt DNA-test kommer att innehålla information om X-DNA och autosomalt DNA. X-kromosomen är den kvinnliga könskromosomen. Män ärver en X-kromosom från sin mor medan kvinnor ärver en av sin mor och en av sin far. I stället för att ärva en andra X-kromosom ärver män en Y-kromosom från sin far. De återstående 22 kromosomparen i mänskliga celler kallas det autosomala DNA. Varje individ ärver 50% av sitt autosomala DNA från sin mor och 50% från sin far. Utöver detta ärver de cirka 25% från varje morförälder och ungefär hälften av det tidigare beloppet från varje efterföljande generation av förfäder. Så småningom, på grund av den slumpmässiga karaktären av autosomalt DNA-arv, kommer det att finnas några förfäder från vilka en individ inte ärver betydande delar av sin autosomala DNA.

Allt autosomalt eller X-DNA som du ärver från en specifik förfader måste vara mindre än eller lika med mängden DNA som din förälder har ärvt från samma förfader, som i sin tur är en delmängd av det DNA som din morförälder ärvde från samma förfader. Medan din mormor kan dela 25% av sitt DNA med din andra morförälder, kommer du bara dela cirka 6% av ditt DNA med samma förfader. Ju mer DNA en testperson delar med en förfader, desto fler matchningar kommer de att ha som är släkt med samma förfader. Ju fler matchningar de har som är släkt med en förfader av intresse, desto större är chansen att de kommer att kunna göra genealogiska upptäckter genom samarbete, korrespondens och analys. Av dessa skäl bör äldre släktingar som har mer DNA gemensamt med dina förfäder än vad du själv har, prioriteras för dina autosomala DNA-tester.

Ett annat sätt att se denna prioritering är genom täckningskonceptet. Genom att testa dig själv kommer 100% av ditt autosomala DNA att representeras i en databas, 50% av dina förälders DNA kommer att representeras och 25% av vart och ett av dina mor/farföräldrarnas DNA kommer att representeras i databasen. Även om varje individ ärver 50% av sitt DNA från varje förälder, ärver syskon olika 50%. Även om de kommer att ha lite DNA gemensamt med ett syskon, kommer de också att bära unikt DNA. Genom att testa ett syskon kan du få cirka 75% täckning av dina föräldrars DNA och cirka 37% täckning av vart och ett av dina mor/farföräldrars DNA. För att uppnå 95% täckning av en avliden förälder är det i genomsnitt nödvändigt att testa fyra av deras levande barn, om de hade färre än fyra barn eller om de inte har andra levande ättlingar, finns det allvarliga begränsningar för hur mycket av deras DNA kan återvinnas och representeras i databasen genom testning av deras ättlingar.

Genom att testa dina äldre släktingar ser du till att deras DNA kommer att representeras i de aktuella databaserna och du ökar chansen att framtida generationer kommer att kunna koppla ihop sig med dem på detta sätt. Det är värt att notera att MyHeritage för närvarande erbjuder användare som har genomfört DNA-testning via en annan tjänst att ladda upp sina rådata gratis till MyHeritage. Användare får gratis DNA-matchningar, användbara för att hitta släktingar baserade på delat DNA. Om du har testat på ett annat företag är det nu en idealisk tid att dra nytta av denna möjlighet att kasta ut ett ”bredare nät” för möjliga genetiska matchningar och öka din närvaro i databaser för framtida forskning. Vänta inte tills det är för sent. Testa dina äldre släktingar idag!

URL is copied to your clipboard.