URL is copied to your clipboard.

Riktlinjer för DNA-testning för adopterade

Richard Hill

Riktlinjer för DNA-testning för adopterade

Många adopterade intresserar sig för sina biologiska familjer och vill veta mer om var de kom ifrån och om de har några levande släktingar med vilka de kan utveckla en relation. I tidigare generationer var det enda sättet för en adopterad att hitta sina biologiska föräldrar, att leta efter register för adoptionen – dokument som kan ha varit svåra eller omöjliga att få.

DNA-test har öppnat en hel värld av möjligheter för adopterade som söker efter sina föräldrar. De kanske kan hitta förlorade familjemedlemmar inom några minuter efter att de fått sina resultat. Att samla in ditt DNA för testning är enkelt och smärtfritt. Beroende på testföretaget topsar du antingen insidan av kinden eller spottar lite saliv i ett rör. MyHeritage DNA-testet består av en enkel kindtopsning som kan göras på bara 2 minuter.

Nedan finns 7 riktlinjer för adopterade som testar sitt DNA i hopp om att hitta sina biologiska familjemedlemmar.

  1. Bredda ditt nät

Ladda upp dina råa DNA-data till så många autosomala DNA-databaser som du kan. Detta ger dig den största chansen att hitta nära släktingar.

Varje testtjänst identifierar personer som du delar en gemensam förfader med någonstans i ditt släktträd. Även om ditt släktträd fortfarande är tomt, kommer dina genetiska matchningar troligen att innehålla många släktforskare med omfattande släktträd. Deras kunskap är ofta nyckeln till din framgång. Det går inte att säga i förväg vilket test som kommer att upptäcka dina bästa matchningar – så det är bäst att göra så många av dem som möjligt.

DNA-testföretag har separata databaser med mestadels olika människor och varje test har sina unika styrkor. Du kan nu få åtkomst till alla fyra databaser för mindre än 400$ – ett ganska rimligt pris att betala för den information du kan hitta på var och en av dem.

Vissa företag accepterar överföringar av dina råa DNA-data. Om du till exempel redan har testat med Ancestry kan du ladda upp dina resultat till MyHeritage för att dra nytta av eventuella matchningar i MyHeritage-databasen också. Detta kan spara kostnaderna för att ta ett ytterligare DNA-test.

  1. Testa Y-DNA om du är en man

Endast män har en Y-kromosom som har ärvts från deras fäder, som i sin tur ärvde den från sina fäder, och så vidare. Efternamn passerar vanligtvis i samma faderlinje, så en mans närmaste eller vanligaste matchningar på ett Y-DNA-test kan ha samma efternamn som hans biologiska far.

Den här genvägen fungerar omkring 40% av tiden. Andra gånger har kanske ingen från den linjen testat sig ännu, eller så kan faderns direkta faderliga linje inkludera namnändring, en annan adoption eller vad vi artigt kallar en icke-faderlig händelse (NPE). Family Tree DNA har den överlägset största Y-DNA-databasen. Beställ deras 37-markörtest eller en högre nivå om du har råd.

  1. Hoppa över mitokondriell DNA-test

Alla har mitokondriellt DNA (mtDNA). Eftersom bara kvinnor vidarebefordrar det, spårar mtDNA-testet din direkta moderslinje. Tyvärr återspeglar de flesta av dina mtDNA-matchningar gemensamma förfäder från hundratals år sedan. Med kvinnliga efternamn som byts varje generation är detta test sällan användbart för adopterade.

  1. Tur och geografi kan påverka resultaten

När databaserna har vuxit får fler adopterade direkta matchningar med en förälder, syskon, moster, farbror eller nära kusin. Dessa adopterade har tur eftersom de vanligtvis kan slutföra sin sökning med lite extra ansträngning. Adopterade från regioner där DNA-testning är vanligt, till exempel USA och Europa, är mer benägna att få denna jackpot. Å andra sidan kommer adopterade födda i Asien, Afrika och Östeuropa att hitta färre matcher.

Även om du är född i USA kanske lyckan inte är på din sida: om dina föräldrar var invandrare är de flesta av dina släktingar förmodligen utanför USA och du ser färre matcher. Lyckligtvis inkluderar de autosomala DNA-testen som nämns ovan, en uppdelning av dina etniska förfäder. Bara detta kan vara fascinerande och värt priset för testning.

På turskalan kommer de flesta adopterade att hamna någonstans i mitten. De kommer sannolikt att avslöja många avlägsna kusiner i varierande grad och att forska på sina förfäder till nyfunna släktingar, kommer att kräva ytterligare tid och ansträngning.

På grund av MyHeritage globala räckvidd och mångfaldiga släktträdssamling, har de som är födda utanför USA eller de med ny invandrarbakgrund från Asien, Afrika och Östeuropa en bättre chans att hitta matchningar med MyHeritage DNA.

  1. Utbilda dig själv och få hjälp online

En bra plats att börja är min guide till DNA-testning. Det är en Kindle Short Book som är tillgänglig på Amazon för bara 99 cent. Det är den enklaste, kortaste introduktionen du kan hitta. Du behöver inte ens en Kindle-enhet för att läsa den: Amazon erbjuder gratis Kindle-läsare för datorer, surfplattor och smartphones. Med den grundläggande basen kan du utforska specifika ämnen mer detaljerat på webbplatsen, DNATestingAdviser.com. Webbplatsen är mobilvänlig, så du kan se den på din smartphone eller surfplatta om du föredrar.

En annan stor resurs är International Society of Genetic Genealogy. De har en fantastisk Wiki online och en DNA-Newbie diskussionsgrupp på Yahoo. Slutligen finns det många DNA-diskussionsgrupper på Facebook. Gå till DNA-detektiver för specifik hjälp för adopterade.

  1. Använd utvalda webbplatser från tredje part

Du kan ladda ner dina rådata från de flesta DNA-testningssidor. Sedan kan du ladda upp din fil till tredje parts webbplatser där olika verktygsprogram kan extrahera mer information från dina data. Här är tre som jag rekommenderar:

DNAAdoption.com
Denna webbplats lär ut och stöder användare med en process som kallas ”triangulering.” Vissa av dina DNA-matchningar kommer att vara relaterade till varandra. Om de har detaljerade släktträd kan du ofta spåra deras gemensamma förfader – som också är din gemensamma förfader. De frivilliga som driver denna webbplats har skapat och samlat in onlineverktyg som hittar och bearbetar dessa kluster bland dina matcher. De erbjuder också onlinekurser och har en Yahoo-diskussionsgrupp där du kan ställa frågor och få svar.

GEDmatch.com
Denna webbplats har ett brett utbud av verktyg. Du kan jämföra ditt DNA med det från alla andra på webbplatsen för att se om du har tillräckligt med DNA gemensamt för att vara relaterade. Eftersom webbplatsen accepterar data från alla autosomala DNA-test, kommer de som bara har tagit en eller två av testerna nästan säkert att upptäcka ytterligare matchningar. Du kan välja olika blandningsverktyg för att få olika perspektiv på din etniska förfäder. De har också ett trianguleringsverktyg i deras Tier 1-verktygssätt som kräver en liten donation för åtkomst.

Promethease.com
För en blygsam avgift på 5$ kommer den att analysera dina rådata och rapportera viss medicinsk information.

  1. Använd rätt tester för att bekräfta relationer

När en adopterad hittar någon från hens födelsefamilj finns det ofta ett behov av att bekräfta förhållandet. Vissa autosomala DNA-test är tillräckligt kraftfulla för att bekräfta flera nära relationer mellan två personer. Detta inkluderar föräldrar, fullständiga syskon, halvsyskon, moster / farbror med brorson / brorsdotter, morföräldrar-barnbarn, första kusiner och vanligtvis kusiner. Vad du än gör, slösa inte dina pengar på gamla ”syskon-” eller ”släktskaps”-test. Dessa test kontrollerar bara en handfull markörer och är nästan alltid otydliga.

URL is copied to your clipboard.