URL is copied to your clipboard.

Utforska ditt släktträds tidslinje

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Utforska ditt släktträds tidslinje

Family Tree Timeline är en gratis MyHeritage-funktion som låter dig se ditt släktträd som en tidslinje.

Med den här funktionen kan du visualisera hur berättelsen om din familj utvecklades över tiden och placera dina förfäder i kontexten av den period de levde i. Du kan enkelt se dina förfäders livslängder, hur gamla de var när deras barn föddes, vars liv överlappade varandra och till och med vilka stora världshändelser som ägde rum under deras liv. Det här formatet låter dig också enkelt upptäcka och korrigera eventuella fel eller fylla i saknad information.

Så hur fungerar det? Låt oss dyka in:

Åtkomst till Family Tree Timeline

För att komma åt släktträdets tidslinje, besök din släktsida, håll muspekaren över släktträdsfliken i navigeringsfältet och välj ”Tidslinje”.

Accessing Family Tree Timeline from the navigation bar
Åtkomst till Family Tree Timeline från navigeringsfältet

Tidslinjen är en visuell representation av en individ från ditt släktträd, som du kan välja, och hans eller hennes direkta förfäder. Livslängden för dessa individer (från födelseår till dödsår) kartläggs på samma axel för att du ska kunna se dem i relation till varandra, vilket kan ge intressanta insikter i din familjehistoria.

Example of a Family Tree Timeline
Exempel på ett släktträds tidslinje

Tidslinjen för huvudpersonen i ditt träd (vanligtvis du) kommer att visas som standard. För att visa en tidslinje för någon annan i ditt träd, skriv bara in ett nytt namn i väljarrutan uppe till vänster. Om din webbplats har flera träd, kommer tidslinjen som standard att vara det släktträd som du är associerad med, men en rullgardinsmeny visas uppe till vänster på tidslinjen, så att du kan välja ett av dina andra släktträd.

Varje persons namn, profilfoto och ålder visas på en färgad stapel på tidslinjen. Om individen är avliden kommer deras stapel att rundas till höger, och deras dödsålder kommer att visas bredvid en gravstensikon. Staplarna som representerar levande individer är kvadratiska till höger och deras nuvarande ålder visas bredvid en personikon. Om födelse- eller dödsdatumet är okänt, kommer stapeln att bleknas mot födelse- eller dödsdatumet och slutar vid en ungefärlig tidpunkt för deras födelse eller död.

Föräldrar kopplas till barn via en pil som pekar mot barnet. Om förälderns ålder vid den tidpunkt då barnet föddes är känd visas den bredvid pilen. Håll muspekaren över åldern för att se mer information.

Viewing more details on Family Tree Timeline
Visa mer information om ett barns födelse

Decennier är markerade på tidslinjen med vertikala linjer, och streckade rektanglar i bakgrunden representerar viktiga historiska perioder, som världskrig.

Redigera trädinformation från tidslinjen

Du kan redigera en persons profil, se deras släktträd eller profilsida eller göra en sökning i MyHeritages historiska databas direkt från tidslinjen. Håll bara muspekaren över personens bar, klicka på ikonen med tre punkter som visas och välj från menyn.

Accessing more options for a profile on Family Tree Timeline
Få åtkomst till fler alternativ för en profil på Family Tree Timeline

Lokalisera och korrigera kronologiska konsistensproblem

Tidslinjen kan också hjälpa dig att lokalisera och korrigera konsistensproblem och fel i ditt träd relaterade till kronologi.

En röd prick visas när ett problem med kronologisk konsistens har upptäckts: om föräldern verkar ha dött innan barnet föddes, om förälderns födelsedatum är senare än barnets födelsedatum, eller om föräldern var extremt ung när barnet föddes. Du kan hålla muspekaren över den röda pricken för att lära dig mer om konsekvensproblemet.

Ytterligare alternativ och inställningar

Som standard visar tidslinjen 4 generationer (från huvudpersonen till far- och morföräldrarna). Du kan välja att visa så få som 3 eller så många som 9 generationer på tidslinjen. Klicka på generationsväljaren längst upp till höger på skärmen och välj antalet generationer du vill visa.

Selecting the number of generations to display on Family Tree Timeline
Välj antalet generationer som ska visas

Bredvid generationsväljaren hittar du alternativet att ladda ner tidslinjen som en PDF-fil – perfekt för att dela med släktingar eller skriva ut för dina register eller att visa. Nästa är dela-knappen, som öppnar ett popup-fönster där du kan välja att dela din tidslinje till Facebook, Twitter eller WhatsApp, eller kopiera en delbar länk.

Genom att klicka på kugghjulets Inställningar-knappen uppe till höger öppnas panelen Tidslinjeinställningar, där du kan ändra visningsalternativen enligt dina preferenser:

Family Tree Timeline settings
Family Tree Timeline inställningar

”Visa stora staplar med livslängder” kommer att förstora staplarnas storlek, och individers födelse- och dödsår kommer att visas inuti staplarna. Som standard kommer tidslinjen att visa individers ålder vid dödsfall (eller nuvarande ålder) och födelse samt de streckade rektanglarna som indikerar viktiga historiska perioder, men du kan inaktivera dessa alternativ i den här panelen.

För en mer detaljerad introduktion till släktträdets tidslinje, titta på denna Fråga expert-sessionen med MyHeritages släktforskningsexpert, Daniel Horowitz: Utforska Family Tree Timeline på MyHeritage 

URL is copied to your clipboard.