URL is copied to your clipboard.

Genetiska grupper på MyHeritage

Genetiska grupper på MyHeritage

Genetiska grupper delar upp MyHeritages etnicitetsresultat i 2 114 geografiska regioner, vilket ger mer djup och upplösning än något annat DNA-test som finns tillgängligt idag. Med dessa resultat kan du zooma in i din släkthistoria och peka på specifika provinser, distrikt eller regioner som dina förfäder kom från.

Nedan kan du se hur många genetiska grupper som är tillgängliga för var och en av de 42 etniciteter som för närvarande stöds av MyHeritage DNA. Det finns till exempel 103 genetiska grupper som huvudsakligen är italienska och 54 grupper som är finska:

För varje genetisk grupp tillhandahåller MyHeritage en detaljerad genealogisk insikt. Den innehåller en beskrivning av gruppen, en värmekarta som visar de bästa platserna där gruppens medlemmar bodde under olika tidsperioder (indikerar gruppens migrationsmönster), förfäders efternamn och förnamn i gruppen, de vanligaste etniciteterna bland gruppens medlemmar, och andra genetiska grupper som har nära anknytning till gruppen. Användare kan granska denna information inte bara för genetiska grupper som de har visat sig vara medlemmar i, utan även för någon av de andra genetiska grupperna på MyHeritage.

Genetiska grupper är fascinerande och kan ge inblick i de vägar som dina förfäder har gått över i generationer. De kan peka på en provins, ett distrikt eller en region som din familj härstammar från eller visa migration från en plats till en annan och berättar ofta mer om familjehistorien.

Genetiska gruppers grundpopulation

Genetiska gruppers grundpopulationer är grupper av människor som bodde i samma område i århundraden, och gifte sig inom den gruppen, eller kanske migrerade som en grupp. Med tiden bildade de unika genetiska signaturer.

Avkommorna till dessa grundpopulationer har avslöjande DNA-segment som de ärvde från gruppens grundare och mammor. MyHeritage DNA-testet upptäcker dessa signaturer, och genom att identifiera miljontals DNA-mikrosegment och fastställa vilka genetiska grupper dessa segment tillhör, har våra forskargrupper kunnat associera MyHeritage DNA-användare med dessa genetiska grupper.

Genetiska grupper skiljer sig från etnicitetsuppskattningar genom att en viss grupp kan bestå av en eller flera etniciteter. Medlemmar i en grupp delar geografiskt ursprung, men de kan ha medlemmar som kommer från olika etniska bakgrunder. Till exempel kan en genetisk grupp i Australien bestå av individer vars förfäder har sitt ursprung i England och Tyskland, men efter att ha flyttat till samma stad smälte de ihop och skapade en egen grupp.

Att vara medlem i en genetisk grupp kommer inte med någon procentsats; du är antingen medlem i gruppen eller inte. Om du är medlem i en genetisk grupp betyder det att vi har hittat ett tillräckligt antal segment i ditt DNA som associerar dig med den gruppen.

En MyHeritage-användares ursprung i Egypten avslöjas genom denna genetiska grupp (klicka för att zooma in)

Varje genetisk grupp där du anses vara medlem, tilldelas en konfidensnivå baserat på din DNA-segmentinformation. Att vara medlem i en genetisk grupp med låg konfidensnivå kan fortfarande vara väldigt intressant och det betyder att du är avlägset härstammad från den gruppen.

Du kan vara medlem i flera genetiska grupper, eftersom du kanske har ärvt DNA från förfäder till flera genetiska grupper. Medan den stora majoriteten av våra användare kommer att se en eller flera genetiska grupper i sina resultat efter denna utgåva, kommer vissa användare inte att få några genetiska grupper i sina resultat, antingen för att de är ättlingar till etniciteter eller grupper som sällan använder MyHeritage, eller för att deras konfidensnivå för medlemskap låg under våra trösklar. Detta är vår första utgåva av genetiska grupper och vi planerar att förbättra dem avsevärt i framtiden, lägga till mer data och ge mer upplösning, så det kommer att finnas fler grupper av högre kvalitet senare.

Tillgång till genetiska grupper på MyHeritage

För att se dina genetiska grupper, gå till avsnittet ”Etnicitetsuppskattning” under fliken DNA i navigeringsfältet. Vi skickar också ett e-postmeddelande till varje användare med ett DNA-kit på MyHeritage, där vi uppmanar dem att se deras genetiska grupper.

Tillgång till genetiska grupper på MyHeritage

Genetiska grupper är en del av etnicitetsuppskattningen i DNA-resultaten och kompletterar de 42 etniska nivåerna med procentandelar. Etniciteterna på hög nivå har inte förändrats i den här uppdateringen, men själva sidan Etnicitetsuppskattning har ett nytt och förbättrat användargränssnitt. Om du har genetiska grupper visas de kapslade under dina etniciteter i den vänstra panelen.

Exempel på genetiska grupper av en MyHeritage-användare från Chile, vars förfäder kom från Spanien (klicka för att zooma in).

Om en genetisk grupp verkar ha en framträdande etnicitet för sina medlemmar och användaren har den etniciteten framträdande också kommer den genetiska gruppen att vara kapslad under den etniciteten i resultaten. Annars kommer den att listas separat längst ner under rubriken ”Ytterligare genetiska grupper”.

Om du hanterar flera DNA-kit kan du enkelt växla från ett till ett annat genom att använda rullgardinsmenyn bredvid ditt namn högst upp på sidan.

Genetiska grupper visas på kartan som polygoner med en tunn kant runt sig (i motsats till de etniciteter som visas utan gränser). I exemplet nedan fick användaren ett etniskt resultat på 97,7% ”japanska och koreanska”, men en av de genetiska grupperna under den ger en mycket högre upplösning.

Amerikansk användare får reda på att hans förfäder kom från Okinawa Island i Japan (klicka för att zooma in)

Du kan vara medlem i flera genetiska grupper. Om du svävar över namnen på de genetiska grupperna på den vänstra panelen eller polygonen för den gruppen på kartan ser du också en beskrivning och konfidensnivån för den gruppen.

Beskrivning av en genetisk grupp

Konfidensreglage

Det nya gränssnittet innehåller ett tillförlitligt skjutreglage ovanför listan över etniciteter, som låter dig välja konfidensnivån för de genetiska grupper som visas för ditt DNA-kit.

När du väljer en nivå visar vi dina genetiska grupper som är lika med eller över den konfidensnivån. Det finns tre konfidensnivåer: låg, medium och hög. Standardkonfidensnivån är den högsta konfidensnivån, som visar minst tre genetiska grupper.

Säkerhetsreglaget (klicka för att zooma in)

Om du väljer lågt ser du alla genetiska grupper som du är medlem i utan diskretion. Om du väljer medium ser du genetiska grupper som du är medlem i med medel till hög sannolikhet. Om du väljer högt ser du bara genetiska grupper som du har stor sannolikhet att vara medlem i. I exemplet ovan visar standardnivån för medium 4 av 6 genetiska grupper. Att flytta konfidensnivån till låg visar alla 6 grupper som den här användaren tillhör och flyttas konfidensreglaget till högt, visas endast 1 av de 6 grupperna.

Konfidensnivån beror på kvaliteten och kvantiteten på de segment som du delar med den genetiska data som representerar varje grupp. Vi har algoritmer för att tilldela varje grupp i dina resultat den konfidensnivå som avgör sannolikheten för att du är en del av den gruppen. Eftersom den här analysen är segmentbaserad överväger vi att visa dessa segment som associerar dig med en viss genetisk grupp i kromosomwebbläsaren på MyHeritage i framtiden.

I vissa fall, där alla genetiska grupper har samma konfidensnivå, visar vi inte konfidensreglaget. Till exempel, om du har fyra genetiska grupper och alla är medelstora konfidensnivå, kommer vi inte att visa konfidensreglaget över dina etnicitetsresultat, eftersom det kommer att vara överflödigt.

Hierarki av genetiska grupper och etniciteter

Genetiska grupper använder en personlig hierarki. Detta innebär att varje genetisk grupp som du är medlem i kommer att kapslas under en etnicitet som bäst passar den genetiska gruppen och dina egna DNA-resultat.

Till exempel har den genetiska gruppen på Malta en blandning av italienskt och nordafrikanskt arv. Om du är medlem i den maltesiska gruppen och har en stor andel italiensk etnicitet kommer den maltesiska gruppen att vara kapslad under din italienska etnicitet. Men om du är medlem i den maltesiska gruppen och har nordafrikanskt arv men inget italienskt ursprung, kommer i samma fall samma genetiska grupp att vara kapslad under nordafrikansk etnicitet.

I exemplet nedan var fem genetiska grupper med hög konfidens kapslade under etniska irländska, skotska och walesiska, som är användarens primära etnicitet:

Placering av genetiska grupper under etnicitet

Om det inte finns någon dominerande etnicitet som du har gemensamt med en genetisk grupp, kommer den att placeras under en ny kategori längst ner i dina etnicitetsuppskattningsresultat, kallad ”ytterligare genetiska grupper” (eller ”genetiska grupper” om alla dina grupper anges där).

Vi kommer bara att placera dina genetiska grupper under en specifik etnicitet om vi är övertygade om att de hör hemma där. Om du till exempel är en del av den maltesiska gruppen och har mycket lika etnicitetsprocent för både italiensk och nordafrikansk etnicitet (som båda är gemensamma för denna genetiska grupp), kan vi inte avgöra vilken som är mer lämplig för den genetiska gruppen för att placeras under, och istället visas din maltesiska genetiska grupp under ”Ytterligare genetiska grupper”.

Genetiska grupper är knutna till en befolkning snarare än till någon etnicitet, och inom den befolkningen kan det finnas flera etniciteter. Observera att placeringen av en genetisk grupp inte nödvändigtvis förklarar varför du är medlem i den gruppen, och när etniciteter på MyHeritage har förfinats (se mer om det nedan), kan placeringen av den genetiska gruppen förändras i dina resultat.

Ytterligare information om varje genetisk grupp

Förutom att lista de genetiska grupper som du tillhör, tillhandahåller MyHeritage en detaljerad sida med ytterligare genealogiska insikter om varje grupp, inklusive de bästa platserna som medlemmarna bodde under olika tidsperioder under de senaste århundradena, förfäders efternamn och förnamn , vanliga etniciteter bland gruppens medlemmar och mer.

Klicka på en genetisk grupps namn i den vänstra panelen eller på polygonen för den genetiska gruppen på kartan, och en detaljerad sida visar mer information om den gruppen. Standardperioden är 1900–1950 och du kan välja andra tidsperioder, hur du vill.

En MyHeritage-användare som är medlem i Mormonkyrkan finner att identiteten på sina förfäder och därmed hans familjehistoria är skriven i hans gener (klicka för att zooma in)
Samma mormonanvändare kan lära sig mer om var förfäderna i denna grupp har sitt ursprung i Europa och var de bosatte sig i USA. Denna speciella animation som vi förberedde för en specifik genetisk grupp av mormoner, berättar historien om mormonernas bosättning i USA under 400 år och ger upplysande information om gruppens migrationshistorik (klicka för att se animering)

Använd pilarna ovanför gruppnamnet för att flytta från grupp till grupp i dina resultat.

Låt oss gå vidare för att se vilken information som finns på den här sidan.

Om denna grupp

Under gruppnamnet visas beskrivningen av gruppen.

Du kommer också att se antalet DNA-kit som används för att bilda gruppen och antalet DNA-kit som var kopplade till släktträd. Antalet referenssatser som används för att definiera varje genetisk grupp kan hjälpa dig att förstå vilka grupper som är vanligare bland MyHeritage-användare. Medan vissa grupper är stora och baserade på tusentals kit, är andra mer exotiska och baseras på ett litet antal kit. Båda kan berätta en lika övertygande historia och vara intressanta att undersöka vidare.

Under det kommer konfidensnivån för denna grupp att listas i dina resultat.

Markera rutan ”Utöka alla” för att visa all data vi har för var och en av kategorierna.

Detaljerad information om en genetisk grupp (klicka för att zooma in)

De främsta platserna

Detta avsnitt visar länder och städer runt om i världen där medlemmar i den genetiska gruppen bodde under en viss tidsperiod. Du kan scrolla ner för att se gruppens exakta vistelseort under olika tidsperioder från 1600-talet och fram till idag. Detta avsnitt motsvarar kartan till höger som visar dessa platser.

Topp-platser för genetiska gruppen Östra Irland och England, 1600–1650 (klicka för att zooma in).

Använd ”tidsperiod”-väljaren ovanför kartan för att se olika fördelningar av platser, både i listan till vänster och på kartan, för olika tidsperioder.

Ändra tidsperioden för en genetisk grupps topp-platser (klicka för att zooma in)

Vi planerar att förbättra listan över de främsta platserna under de närmaste veckorna, så att den får en mer organiserad hierarki och länderna kommer att få mer exakta ”röster” från städerna under dem, så att detta avsnitt på sidan ger mer användbar information .

Vanliga efternamn

Medlemmar i genetiska grupper har ofta distinkta förfäders efternamn, som berättar mycket om gruppens identitet. Om du har några av dessa förfäders efternamn i ditt släktträd kan det ytterligare bekräfta din länk till gruppen. Staplarna visar hur vanliga dessa efternamn är i släktträd som används för att bilda denna grupp.

Vanliga efternamn för den genetiska gruppen Östra Irland och England

Vanliga förnamn

Medlemmar i genetiska grupper kan ofta ha distinkta förnamn. Staplarna visar hur vanliga dessa förnamn är i släktträd som används för att bilda denna grupp.

Vanliga förnamn för den genetiska gruppen i södra Sverige

Vanliga etniciteter

Varje genetisk grupp består av individer från en eller flera etniciteter. Det kan vara intressant att se vilka grupper som innehåller färre etniciteter och är mer homogena och vilka som är mer blandade. Staplarna anger de etniciteter som är vanliga bland de DNA-kit som används för att bilda denna grupp.

Vanliga etniciteter för den genetiska gruppen i Portugal (Madeira). Listan är enkel: de är alla iberiska! Detta är DNA-resultat från en MyHeritage-användare född i Rio da Janeiro, Brasilien, vars båda föräldrar föddes i Funchal, Madeiras huvudstad.

Relaterade grupper

Det här är grupper som har en stark tillhörighet till den genetiska grupp som du för närvarande tittar på. Varje relaterad grupp kan ha genetiska likheter med din grupp på grund av geografisk närhet och potentiellt äktenskap mellan medlemmar i de två grupperna över generationer.

Alla relaterade grupper som du också är medlem i visas med en färgad ikon. De relaterade grupperna som du inte är medlem i visas med en grå ikon.

Relaterade grupper för den genetiska gruppen i Östra Irland och England

Utforska alla genetiska grupper

Du kan utforska alla 2 114 genetiska grupper på MyHeritage, inklusive alla som du inte är medlem i. För att göra det, klicka på ”Visa alla tillgängliga regioner” längst ner på vänster panel på sidan Etnicitetsuppskattning. MyHeritage listar sedan alla tillgängliga genetiska grupper, under en etnicitetshierarki, och visar hur många genetiska grupper som finns under varje etnicitet.

Utforska alla 2 114 genetiska grupper (klicka för att zooma in)

Klicka sedan på någon av de etniciteter som anges. MyHeritage visar det på en förbättrad sida som innehåller en representativ bild (detta är nytt i den här uppdateringen). Sedan kommer sidan att lista de genetiska grupper du har under denna etnicitet (om du har någon) och vidare kommer alla genetiska grupper att listas. Klicka på någon av dem för att utforska den. Du kan bara hålla muspekaren över den för att få ett beskrivningsverktygstips och se dess huvudsakliga polygon på kartan.

Visning av den mesoamerikanska och andinska etniciteten (klicka för att zooma in)

Balkan etnicitet och de 53 genetiska grupperna inom den (klicka för att zooma in)

Du kan klicka på ljudikonen för att spela en kort och söt originallåt som vi har komponerat för varje etnicitet för att få en smak av dess kultur.

Behörighet

Genetiska grupper är tillgängliga gratis för alla som redan har testat med MyHeritage DNA. De finns för alla våra användare på sidan Etnicitetsuppskattning.

Om du har testat dig med en annan tjänst och laddat upp dina DNA-resultat till MyHeritage före den 16 december 2018, har du fri tillgång till avancerade DNA-funktioner för alltid, och du kommer att kunna se genetiska grupper gratis under din etnicitetsuppskattning.

Om du har laddat upp dina råa DNA-data till MyHeritage från en annan testtjänst efter det datumet och för närvarande inte har tillgång till etnicitetsuppskattningen, kan du betala en engångsupplåningsavgift på 29$ per kit och få full tillgång till avancerade DNA-funktioner ( AutoGruppering, Theory of Family Relativity ™, Kromosomläsaren, Gemensamma förfäders platser och mer), inklusive genetiska grupper. Alternativt kan du köpa ett Komplett MyHeritage-abonnemang, som ger dig tillgång till avancerade DNA-funktioner (inklusive genetiska grupper) för alla DNA-kit som du hanterar, liksom många andra fördelar som obegränsad släktträdsstorlek, tillgång till MyHeritages 12,7 miljarder historiska poster, automatiska Record Matches och Smart Matches ™ och mycket mer. Läs mer om våra prenumerationsplaner här.

Om du inte har tagit ett MyHeritage DNA-test ännu, beställ ditt kit idag.
Om du har testat ditt DNA med en annan tjänst och inte har laddat upp det ännu till MyHeritage, kan du ladda upp det nu. Då kan du låsa upp dina genetiska grupper som beräknas för dig över natten.

Då denna användares etniciteter blandas med europeiska, afrikanska och asiatiska influenser, identifierar flera genetiska grupper ursprunget till  användarens inhemska förfäder i Centralamerika (klicka för att zooma in)

 

URL is copied to your clipboard.