URL is copied to your clipboard.

Hur spårar jag min moderslinje och min faderslinje med MyHeritage DNA?

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Hur spårar jag min moderslinje och min faderslinje med MyHeritage DNA?

Att ta ett DNA-test kan låsa upp många hemligheter om din familjs historia. Människor har lika många olika skäl för att ta ett DNA-test som de har för släktforskning: kanske försöker de hitta specifik information om en viss förfader eller sida av familjen, eller kanske vill de bara lära sig mer allmänt om deras bakgrund.

Vissa kanske vill lära sig mer om sitt arv från sin fars eller mors sida. I det här inlägget tar vi en titt på de olika sätten du kan utföra denna typ av forskning med hjälp av MyHeritage DNA.

Hur spårar man moders- och faderslinjen

Att spåra en moder- eller faderlinje innebär att man bara undersöker den direkta härkomsten till din mors eller din fars linje. Det vill säga, om du bara undersökte din moderslinje, skulle du leta efter information om din mamma, hennes mamma (din mormor), hennes mamma (din mormors mormor) och så vidare. Om du bara undersökte din fädernelinje skulle det vara din far, hans far, hans far och så vidare.

Det kan finnas flera olika anledningar till att du väljer att forska om din familj på det här sättet. För vissa släktforskare handlar det om att förenkla saker – med varje generation exponentiellt större ju längre du går tillbaka, kan det vara lättast att hålla sig till bara en specifik linje. Andra kanske söker information om någon form av arv som bara kan föras vidare genom fadern eller modern – vissa stam- eller religiösa identiteter, till exempel, eller adliga titlar.

Oavsett din anledning till att undersöka din moder- eller faderlinje specifikt, kan det verkligen hjälpa att ta ett DNA-test – men vilket DNA-test ska du göra? Vilken typ av DNA-test är bäst för att spåra moderns eller faderns härkomst?

Olika typer av DNA-tester och vad de berättar för dig

Det finns flera typer av DNA-tester tillgängliga kommersiellt idag. De tre vanligaste typerna är autosomalt DNA, Y-DNA och mitokondriellt DNA (mtDNA).

Ett autosomalt DNA-test undersöker endast autosomerna – det vill säga kromosomerna i ditt DNA som inte är könskromosomer. Dessa kromosomer innehåller DNA-kod som ärvts från båda dina föräldrar i slumpmässiga kombinationer. Så ett autosomalt DNA-test berättar inte nödvändigtvis vilken förälder som skickade en viss DNA-sekvens. Men eftersom det täcker ett mycket bredare spektrum av DNA än de andra typerna, är det det enda slag som kan användas för effektiv DNA-matchning.

Ett Y-DNA-test undersöker den genetiska kod som finns på Y-kromosomen, som endast finns hos biologiska män. Eftersom denna kromosom ärvs uteslutande från fadern och aldrig från modern, kommer det DNA som analyseras vid denna typ av test att ge dig information som är specifik för din fars sida. Naturligtvis är en nackdel att detta test endast kan göras på människor som är biologiskt manliga.

Ett mitokondriellt DNA- eller mtDNA-test undersöker den genetiska kod som finns i mitokondrion. Det mesta av vårt DNA finns i kärnan, eller i centrum, i en cell, men en del av det ligger i en annan del av cellen som kallas mitokondrion. Denna del av cellen överförs nästan uteslutande från mor till barn. Detta innebär att ett mtDNA-test kan ge dig information som är specifik för din mors sida.

Vilken typ av DNA-test erbjuder MyHeritage?

MyHeritage erbjuder det autosomala DNA-testet, eftersom denna typ av test har störst värde för släktforskare.

När vetenskapsteamet på MyHeritage utvecklade vårt DNA-test övervägde de noggrant vilka av dessa typer av tester vi skulle erbjuda. Vårt främsta mål som företag är att hjälpa människor att få kontakt med familjens förflutna och utforska deras släktforskning. Den information man kan få genom ett Y-DNA- eller mtDNA-test kan vara fascinerande, men det är ganska allmänt, och matchningarna som dessa tester identifierar representerar bara en liten del av dina släktingar. Många släktforskare finner mycket mer värde och betydelse i att gjuta sitt DNA-matchningsnät så brett som möjligt, eftersom det är DNA-matchning som hjälper släktforskare att lösa mysterier och bryta igenom tegelväggar i sin forskning. Dessutom, i de flesta fall, med lite detektivarbete och några bra DNA-verktyg, kan det autosomala testet göra allt för genealogi som Y-DNA- och mtDNA-testerna kan göra.

Mot bakgrund av detta fattade vi beslutet att endast erbjuda ett autosomalt DNA-test.

Vad detta betyder är att när du tar ett MyHeritage DNA-test kommer du att få ett etnicitetsskatt och en omfattande lista över DNA-matchningar från vår globala databas. Du kommer inte att få en uppdelning av vilket DNA du ärvt från vilken förälder.

Men det betyder inte att du inte kan använda dina DNA-testresultat för att hjälpa dig att lära dig om dina moder- eller faderslinjer. Med hjälp av DNA-matchningen och MyHeritages avancerade DNA-verktyg kan du faktiskt bestämma exakt vilka förfäder du har gemensamt med en given DNA-matchning, och du kanske till och med kan avslöja vilka delar av ditt DNA som kom från en viss sida av din familj. Genom att kombinera alla verktyg som MyHeritage tillhandahåller med dina autosomala DNA-resultat kan du lära dig mycket mer om din familj än vad du skulle lära av ett Y-DNA-test eller enbart ett mtDNA-test.

Använd MyHeritages avancerade DNA-verktyg för att identifiera faderns eller moderns DNA

Nyckeln till att använda MyHeritage DNA för att identifiera faderns eller moderns DNA är triangulering: att jämföra ditt DNA med dina släktingar för att se vilka delar av DNA ni alla har gemensamt.

Chansen är stor att du har några familjemedlemmar som du känner igen i MyHeritage DNA-databasen. Om så är fallet kan du använda Kromosomläsaren för att jämföra ditt DNA med dessa kända familjemedlemmar. (Om inte, överväg att ge ett DNA-test till några av dem som en gåva så att du har mer material att arbeta med!)

Så om du till exempel jämför ditt DNA med din kusin på din fars sida, kommer du lätt att se vilka delar av DNA ni har gemensamt – och det här är troligtvis sektioner som du ärvt från din far.

Observera dock att det är möjligt att DNA som ni delar inte ärvts från din fars föräldrar, utan snarare från en gemensam förfader mycket längre tillbaka. Detta gäller särskilt bland endogamiska befolkningar, såsom Ashkenazi-judar eller lågtyska mennoniter, där individer tenderade att gifta sig endast inom sina relativt små samhällen.

Ett sätt att bekräfta att det gemensamma DNA-segmentet ärvts från en nyare förfader är att jämföra båda dina DNA med en annan släkting på din fars sida. Återigen kunde dessa segment ha ärvts från en förfader längre tillbak i tiden, men med varje ytterligare matchning som har samma triangulerade segment ökar sannolikheten att det segmentet ärvts från din far.

Klicka här för att lära dig att använda kromosomläsaren för släktforskning

Ett annat MyHeritage-verktyg som du kanske tycker är praktiskt är AutoGruppering. Detta verktyg tar dina DNA-matchningar och grupperar dem enligt delat DNA. Det skapar ett diagram där du kan se vilka av dina DNA-matchningar som är relaterade till varandra. Om du hittar en okänd DNA-matchning i ett kluster (gruppering) med en känd släkting betyder det att du sannolikt delar en gemensam förfader med dem båda. Du kan sedan gå tillbaka till kromosomläsaren och jämföra ditt DNA med DNA i dessa matchningar.

Klicka här för att lära dig att använda AutoGruppering.

Theory of Family Relativity™ -funktionen kan hjälpa på samma sätt: genom att ge en rimlig teori om hur du är relaterad till en okänd DNA-matchning och därmed hjälpa dig att förstå om den matchningen är på din mors eller din fars sida.

Klicka här för att lära dig att använda Theory of Family Relativity™.

Kan jag ta reda på vilka etniciteter jag ärvt från mina föräldrar med hjälp av MyHeritage DNA?

Det finns inget sätt att reda ut exakt vilken procentandel av varje etnicitet du ärvt från vilken förälder, när man använder ett autosomalt DNA-test, men att titta på dina DNA-matchningar kan ge dig några värdefulla ledtrådar. När du besöker din DNA-matchningslista kan du filtrera dina resultat efter etnicitet. Ta en titt på vilka matchningar som visas i din lista när du filtrerar efter en viss etnicitet. Är de mest på din fars sida eller din mors sida? Eller verkar det finnas ganska lika representation från båda?

Du kan också gå in på sidan Granska DNA-matchning för dina kända matchningar och notera avsnittet Delad etnicitet. Vilka etniciteter dyker upp på din fars sida och vilka på din mors?

Klicka här för att lära dig om filtrering,sortering, och granskning av dina DNA-matchningar.

Kombinera DNA med släktforskning

På MyHeritage tror vi att det mest exakta och värdefulla sättet att lära sig mer om sin familj är att använda en kombination av alla verktyg som finns till ditt förfogande. Därför har vi integrerat data från ditt DNA-test med resten av informationen du kan lära dig via MyHeritage-verktyg: släktträd och historiska register. Genom att använda dessa verktyg i kombination kan du komma mycket längre i din forskning än om du skulle kunna använda var och en av dem på egen hand.

Till exempel, när du tittar på en viss DNA-matchning och försöker ta reda på hur ni kan vara relaterade, skulle det mest enkla svaret komma från ett släktträd som DNA-matchningen (eller den som hanterar personens kit) har byggt på Mitt arv. Genom att titta på deras träd kan du enkelt identifiera förfäder som du har gemensamt och spåra er relationsväg. Historiska register kan hjälpa dig att bekräfta dessa förhållanden och verifiera att den andras träd är korrekt.

Slutsats

Det kan vara sant att Y-DNA- och mtDNA-tester skulle ge dig information som är specifik för dina faders- och/eller moderslinjer. Kombinationen av det autosomala testet med MyHeritages verktyg och resurser kan dock ge dig rikare, mer specifik, mer exakt och i slutändan mycket mer användbar information då du spårar en faderlig eller moderlig linje.

Beställ ditt MyHeritage DNA-test idag och börja bygga ditt släktträd för att börja din upptäcktsresa!

URL is copied to your clipboard.