URL is copied to your clipboard.

Hur man undviker vanliga släktforskningsmisstag

Jennifer Mendelsohn

Hur man undviker vanliga släktforskningsmisstag

Att säga att tillgången till online-poster har revolutionerat släktforskning skulle vara en underdrift. Det var inte så länge sedan som det kunde ta månader eller till och med år att samla in den typ av information som du nu kan hitta under en lugn eftermiddag tillbringad med att surfa på nätet och fika vid skrivbordet. Folkräkningsposter, födelsecertifikat, fotografier, naturaliseringsregister – så mycket är tillgängligt, ibland bokstavligen med en knapptryckning.

För nya släktforskare kan första gången de går online vara som att besöka ett överdådigt buffébord, fyllt med främmande delikatesser. När det inte fanns så mycket information lätt tillgänglig – när du faktiskt var tvungen att gå till ett arkiv eller bibliotek för att hitta saker – fanns det färre möjligheter att fylla ditt träd med dålig information. Idag finns det så mycket tillgängligt att det är extremt frestande att ta fast på varenda regester och Smart Match™ som erbjuds online och fästa det i ditt träd. Poof! Du har tagit ditt träd hela vägen tillbaka till Adam och Eva!

Om det bara var så enkelt.

Ett stort träd med tusentals människor kan tyckas imponerande på ytan, men när trädet är fyllt med opålitlig information, och med människor som inte är släkt med dig, spelar det ingen roll hur stort det är.

Så hur kan du fylla ditt träd med korrekt information?

Professionella släktforskare har tydliga standarder för hur de bedriver forskning. Den professionella bibeln känd som släktforskningsstandarder, publicerad av Board for Certification of Genealogists, fastställer ett fempunktsprotokoll som kallas Genealogical Proof Standard. Och även om det kan vara orealistiskt att hålla varje tillfällig användare som arbetar på ett online-släktträd till den professionella standarden, särskilt när de just har kommit igång, är det värt att titta på vad Genealogical Proof Standard innebär och hur nybörjare kan lära av det.

  1. Gör en ganska uttömmande sökning:

Det betyder att du måste använda – med logik – alla möjligheter att hitta den information du letar efter, vilket också innebär att du bekantar dig med vilka poster som finns tillgängliga och var du hittar dem. För nybörjare är det viktigt att förstå att även om MyHeritage har över 9,8 miljarder poster, och du är nästan säker på att hitta något av det du letar efter, så är inte alla dokument du behöver online.

Folk antar ofta felaktigt att allt de behöver kommer att dyka upp när de trycker på ”sök alla poster”, vilket leder till att de gör misstag: Om en sökning returnerar en post som verkar vara den som de vill, antar de att det måste vara för att de inte är medvetna om att den korrekta helt enkelt inte är indexerad eller tillgänglig online.

Om du söker efter ett födelsecertifikat för din farfars farfar John Williams, som du tror kan ha född i New York City 1907, kan du inte helt enkelt acceptera att det första födelsecertifikatet du ser med det namnet och året är den rätta. För det kan ha funnits tre – eller 13! eller 30! – John Williamses född i New York City året. Vilken specifik information matchar tidigare bekräftad information om din John Williams och föreslår att en specifik post ska läggas till ditt träd? Föräldrars namn? Föräldrarnas födelseort? Adress? Födelsedatum?

  1. Använd fullständiga och exakta källcitat:

Register för Albert Einstein hittades på Ellis Island och andra passagerarlistor i New York, 1820–1957, från MyHeritage SuperSearch™.

Enkelt uttryckt ska du ange var din information kom från och använda pålitliga källor. Alla som tittar på ditt träd bör kunna replikera din sökning och hitta samma information från samma källa som du gjorde.

För nybörjare är det viktigt att komma ihåg att andra användares träd inte nödvändigtvis räknas som trovärdiga källor. Nybörjare tenderar att överdriva lite när de bekräftar Smart Matches™ på andra människors träd. Den kanske har redan har skissat ut några avlägsna grenar i din familj. Genom att bekräfta en matchning kommer alla dessa nya människor automatiskt att ympas in i ditt träd, vilket kan vara glädjande. Men att göra det betyder ibland att du omedvetet importerar och inbäddar många fel i processen.

Kom ihåg att träd bara är lika bra som deras skapare. Vissa är värda att kopiera och andra är det definitivt inte. Utvärdera hur bra informationen är i den andra användarens träd. Är det väl anskaffat? Är det logiskt? Har skaparen en legitim koppling till den aktuella familjen? Observera innan du tar in den i ditt eget träd.

  1. Gör en grundlig analys och bevisa korrelation:

Här tittar du på informationen du har hittat och tolkar den. Hur bra är källorna du har? Hur tillförlitlig är informationen de innehåller? Hur erhölls informationen och från vem? Vilka nästa steg för forskning eller vilka slutsatser har det lett till dig?

Om du till exempel använder information från ett dödscertifikat, tänk på vem som har slutfört den. En make kan vara en mer pålitlig källa för namnet på partnerns föräldrar – som hon kanske faktiskt har känt – än ett barn som föddes efter att de dog. Ett dödsintyg som utfärdats av en företagare är mindre tillförlitligt än ett som fylls i av en familjemedlem. Och informationen om ett dödscertifikat som ofta fylls ut av sorgslagna familjemedlemmar är i allmänhet mindre troligt att vara tillförlitlig än informationen på ett födelsecertifikat.

  1. Lös motstridig information:

En svår uppgift, men vi stöter alla på information som inte stämmer: I en folkräkning står det att din farfarsfarfar föddes i Schweiz 1835; i det följande sägs han ha fötts i New York City 1838. Du måste tänka igenom de steg du har tagit för att bestämma vilken som är mer korrekt än den andra – kanske är det en övervägande bevis som tyder på att han var schweizisk, inklusive till exempel ett naturaliseringsdokument som visar en adress du har bekräftat var hans. Du kan inte göra en trovärdig slutsats om du inte har löst dessa konflikter.

  1. Inkludera en välgrundad och sammanhängande skriftlig slutsats:

Vad är resultatet av allt du har hittat? Hur kom du från alla bevismaterial till slutsatserna du har gjort? Professionella släktforskare knyter allt samman. Genom att ta steget att dokumentera ditt resonemang elimineras chansen att du helt enkelt får en förutfattad uppfattning eller att du inte helt har beaktat alla bevis.

Verkar GPS skrämmande? Blir dina ögon trötta? Det är ok.

Även om du inte är en professionell släktforskare och inte har några planer på att bli en, är en enkel sak du kan göra när du arbetar på ditt träd att använda det som kan kallas Common Sense Standard: När du analyserar poster, var särskilt skeptisk med att lägga till information som till synes inte verkar trolig, till ditt träd. Familjer, för det mesta, följer vanligtvis sunt förnuft. Så borde ditt träd. Visst, ibland har familjer extraordinära omständigheter, men det är undantaget, inte regeln.

Det finns en princip som används i vetenskapen som heter Occam’s Razor som säger att den mest troliga förklaringen till något är den enklaste och minst komplicerade. Jag gillar att öva på något jag kallar ”Occams Razor Genealogy:” När du utvärderar släktforskningsalternativ måste du komma ihåg att det minst komplicerade svaret ofta är det korrekta. Det betyder att du bör vara uppmärksam på grundläggande kronologi och geografi, som egentligen inte borde vara svårt.

Jag kan inte tro att jag måste säga detta, men efter att ha tittat på många träd under åren kommer det här: Barn kan inte födas före sina föräldrar. Och du kan inte emigrera till ett nytt land innan du är född eller tjänar i militären efter att du dör. Jag vet, jag vet, det är galet, eller hur? Men innan du lägger till Mary Farnsworth (född 1788) och Josiah William Elliott (född 1785) som föräldrar till Josiah William Elliott Jr. (född 1777), stanna och tänk ett ögonblick. Det är helt enkelt inte möjligt.

Kom också ihåg begränsningarna i mänsklig biologi. En man kan inte få barn när han är tio år gammal. En mamma kan inte vara 90 när hon föder, trots bibelhistorier. Fullständiga syskon kan inte vara fyra månader från varandra. Visst, människor flyttar runt, men de har vanligtvis inte barn födda på tre olika kontinenter på tre år. Om Jacob och Ida Rosenstein hade barn födda i Zhytomyr, Ukraina 1891, 1893, 1897 och 1899, borde du vara skeptisk till tanken att deras son Hyman föddes 1896 i Argentina, och du bör definitivt inte inkludera det faktum i din träd, såvida du inte har vattentäta bevis. Och om ett bevis tyder på att någons födelseår är 1910 eller 1911, är det mycket osannolikt att ett dödsintyg för någon som är född 1927 är samma person, så tänk länge och hårt innan du fäster det på ditt träd. Låter dumt, eller hur? Men du skulle bli förvånad över hur många gånger jag har sett träd med exakt dessa typer av bländande fel.

Den goda nyheten för nybörjare är att MyHeritage har en inbyggd funktion som kallas Consistency Checker  eller konsekvenskontrollerare som kan eliminera många förnuftfel, enkelt. Öppna konsekvenskontrollen från listrutan under ”Familjeträd” på MyHeritages hemsida. Den kommer automatiskt att flagga exakt dessa typer av fel – fruar som är 70 år yngre än sina män, personer som lever till 130 eller föräldrar födda efter barn – och kan ibland fixa dem med så lite som ett klick.

MyHeritage Online Tree Consistency Checker (Klicka för att zooma)

Så nästa gång du sätter dig ner och arbetar på ditt träd, försök att ändra ditt tankesätt. Istället för att vara ett ”informationsvakuum” och ta upp varje post som kommer din väg, tänk på dig själv som en informationsportvakt: Var skeptisk och låt inte någon information komma igenom den grinden och in i ditt träd tills du har gjort ditt bästa för att bekräfta att den förtjänar att släppas in.

URL is copied to your clipboard.