Om du har bestämt dig för att lära dig mer om din familjs rötter är det ingen tvekan om att resan blir otroligt givande. Att veta mer om vem dina släktingar och dina förfäder var, hjälper dig att förstå mer om vem du är nu – och ger dig verktyg för att skapa en bättre framtid för dig själv och din familj.
Innan du kommer igång, kan vägen framåt tyckas skrämmande. Det finns så mycket att lära och så mycket arbete att göra. Hur hittar du den information du behöver? Hur dokumenterar du det tillräckligt för att se till att det är korrekt och kommer att bevaras för kommande generationer? Som släktforskare kommer du att bli duktig inom ett brett spektrum av områden. Du blir historiker, psykolog, kartograf, forskare, språkforskare och paleograf – allt i ett.
Att intervjua släktingar
Om du planerar att forska i din familjs förflutna, är intervjuer med dina äldre släktingar den perfekta starten.
De äldsta i din familj bär i sina minnen på en mängd värdefull information – och tiden att dokumentera denna information är nu.
Det är bäst att börja med din äldsta levande släkting och fånga den unika information som bara de kan ge. Det kan dock finnas en annan, yngre släkting som redan har gjort någon genealogisk forskning och samlat in familjedata. Dessa människor är guldgruvor! När du utvecklas i din forskning kan du hitta fler av dem. Du kommer att kunna bekräfta information du förvärvar, jämföra anteckningar, dela journaler och familjeberättelser och ni kan kopiera varandras släktträd.
Stoppa inte efter en familjemedlem. Gammelmostrar, morbröder, kusiner och mer avlägsna släktingar kan också inneha en mängd information. Gör en lista över familjemedlemmar som du vill intervjua, och prioritera med äldsta släktingar först.
Om du bor långt bort kan du kanske inte göra intervjuer personligen – och även om du planerar ett besök snart, börja med en telefonintervju.
Att förbereda inför intervjun
Se till att avsätta lämplig tid för intervjun. Det kan ta flera sessioner på flera timmar vardera träff. Hur många och hur långa sessioner kommer att bero på olika faktorer – till exempel hälsa och uthållighet hos den du intervjuar och hur mycket information de har att dela med sig. Ju mer tid du har desto bättre.
För att få ut det mesta av tiden med din släkting är det en bra idé att förbereda sig innan. Ha frågor och utrustning redo och, om möjligt, fråga om de kan söka eller fråga efter familjedokument och fotografier och ha dem tillgängliga då du kommer på besök.
Utrustning som du kanske vill ta med:
- Ett block och en penna.
- En röstinspelare eller en videokamera. Att spela in intervjun gör att du inte behöver ta anteckningar och ser till att du inte kommer att missa en enda detalj. Dessutom kan en video av farmor som berättar historier om sin familj vara en värdefull tillgång för dig och dina efterkommande. Den kostnadsfria MyHeritage-mobilappen har en ljudinspelningsfunktion som gör att du kan lägga till inspelningarna direkt i ditt MyHeritage-släktträd. De inspelningar som görs på appen sparas i profilen för den person du intervjuar och de är tillgängliga när som helst på familjens webbplats eller på mobilappen.
- En digitalkamera och en skanner. Dessa kan hjälpa till att enkelt dokumentera minnen och göra kopior av familjefotografier och dokument. Du kan även använda din smartphone som en skanner, och MyHeritages mobilapp gör det enkelt. Vår digitala skannerfunktion skapar högkvalitativa bilder av fotografier och dokument, så att du kan tagga släktingar, lägga till detaljer och beskrivningar och katalogisera varje fil i lämplig del av ditt släktträd.
- MyHeritages mobilapp är ett bra sätt att spela in släktingar och skanna foton och dokument direkt in till ditt släktträd.
- En flaska vatten eller en kanna te till var och en av er. Det kommer att pratas mcket och man blir lätt torr i halsen!
Generella frågor att fråga
Här är några exempel på frågor som du kanske vill fråga din släkting för att få mer information att lägga till i ditt släktträd. Kom alltid ihåg att fråga öppna frågor, inte sådana som kan besvaras med ”ja” eller ”nej”.
- Var föddes du? Vilket är det första hem du kommer ihåg?
- Var föddes dina föräldrar?
- Har du eller din familj flyttat eller invandrat under din livstid? Varifrån och när?
- Hur många syskon hade dina föräldrar? Vad var deras namn? Vet du var de föddes, eller var deras föräldrar kom ifrån?
- Kommer du ihåg några familjeberättelser?
- Vad var ditt första språk? Vilket språk talade dina föräldrar?
- Vet du om någon i vår familj har kämpat i ett krig? Om så är fallet, vilket krig?
- Vad betyder ditt förnamn och efternamn? Vet du varför du fick det namnet?
- Ändrade du ditt namn under ditt liv? Om så, varför, och vad var ditt tidigare namn?
- Vad var dina föräldrars namn och efternamn? Minns du deras föräldrars namn och efternamn?
- Hur träffade du din make/maka?
- Vad kommer du ihåg om din makes/makas familj?
Du kan hitta en mycket längre lista med detaljerade frågor att fråga i det här inlägget, men kom ihåg att om du bombarderar din släkting med alltför många frågor kan det bli överväldigande. Bestäm vilken information som är viktigast och bygg upp din intervju genom att fokusera på den informationen. När de mest pressande frågorna har besvarats, kan du utforska ytterligare minnen och berättelser. Kom också ihåg att vissa människor har ett visuellt minne snarare än auditivt, så det kan bli lättare för dem att komma ihåg detaljer om du ritar upp ett släktträd eller om ni tittar på familjefotografier tillsammans.
Familjeminnen
Familjefotografier, arvesgods och andra nostalgiska klenoder är några av våra mest uppskattade ägodelar. De flesta äldre släktingar kommer att vara glada över att gå igenom dem med dig – och det kan medföra ytterligare minnen.
Några saker du kanske vill be din släkting att visa dig, eller kanske själv ta med till intervjun själv för att väcka upp minnen:
- Familjfotografier
- Gamla brev och inbjudningar till bröllop eller andra livshändelser
- Årsböcker
- Tidningar
- Officiella dokument som födelse-, döds- och äktenskapsintyg
- Skoldokument, som betyg och examensbevis
- Militära journaler
- Religiösa handlingar som dop eller äktenskapsregister
- Familjegods, som smycken, religiösa föremål, böcker och konstverk
- Andra objekt som har personlig mening i familjen
När ni går igenom dessa saker tillsammans, fråga vem de tillhörde, var och när de förvärvades, vad de användes för och om din släkting kan komma ihåg några historier om dem. Se till att du tar ordentliga anteckningar (eller ljudinspelningar) – speciellt om fotografierna, så att du kommer ihåg vem som är vem.
Var känslig
Tänk på att även om många äldre människor njuter av möjligheten att minnas och dela familjeberättelser, kan det ibland vara känsliga eller smärtsamma minnen som kan vara svårt för din släkting att prata om. Det kan finnas traumatiska minnen förknippade med vissa händelser eller familjemedlemmar, eller känslorna efter att ha förlorat en kär familjemedlem eller vän kan fortfarande vara färska. Gör ditt bästa att vara ett stöd och tryck inte på din släkting för mycket om det verkar som att de tycker att det är svårt. Erbjud att ta en paus eller gör en kopp te och fortsätt när de är redo.
Innan du går
När du plockar ihop, glöm inte att fråga din släkting om det finns något de vill lägga till eller om det var något att de önskat att du hade frågat om. Erbjud dem att ringa eller skriva till dig om de minns historier eller information som de skulle vilja dela senare.
Att sätta ihop allting
När du har slutfört din intervju måste du organisera informationen du har förvärvat på ett sätt som gör det enkelt för dig och andra att komma åt. Sidor som MyHeritage gör det enkelt att bygga släktträd, lagra dokument och dela all information med dina släktingar. Du kanske vill kompilera ett album eller en klippbok med det du har hittat – och släktingen du intervjuade skulle bli glad att få en kopia om du förbereder ett digitalt fotoalbum. I senare inlägg kommer vi att gå in på mer detaljer om sätt att lagra och organisera dina dokument.