URL is copied to your clipboard.

Att använda kromosomläsare för släktforskning

Att använda kromosomläsare för släktforskning

Kromosomwebbläsare som MyHeritage One-to-Many kromosomläsare är spännande verktyg som kan hjälpa dig att bryta igenom tegelväggar i din släktforskning, förstora ditt släktträd och få ut mesta möjliga av dina DNA-matchningar.

Vad är en kromosomwebbläsare?

Kromosomwebbläsare är verktyg som gör att du kan se de unika DNA-segmenten, eller sekvenser av DNA på kromosomer, som du delar med antingen en genetisk matchning eller en uppsättning genetiska matchningar. Det visas vanligtvis som 23 ränder, som representerar dina 23 kromosomer, med färgade sektioner som indikerar delade segment. Med hjälp av en kromosomwebbläsare kan du tydligt se var specifika delade segment börjar och slutar.

Varför är en kromosomwebbläsare ett användbart verktyg för släktforskning?

Genetisk släktforskning eller analys av DNA-testresultat för att förstå släktforskning är ett verktyg för att utöka ditt släktträd. Det kan vara ett effektivt sätt att främja din forskning när andra metoder du har provat har misslyckats.

Dina DNA-matchningar är den bästa utgångspunkten för genetisk släktforskning. Kromosom-webbläsare gör att du kan se vilka delar av ditt DNA du delar med var och en av dina genetiska matchningar och inte bara hur mycket totalt DNA du har gemensamt. Delar du specifika segment av DNA med flera matchningar? Är dessa DNA-segment omedelbart intill varandra? Dessa detaljer kan ge fler ledtrådar som kan hjälpa dig att förlänga släktträdet och bryta igenom återvändsgrändarna

Vad ser du i kromosomwebbläsaren?

Du har 23 par kromosomer. En kromosom i varje par ärvdes från din mor och den andra från din far. Medan kromosomerna är tätt vridna i cellens kärna på mikroskopisk nivå, om du skulle lägga dem rakt mot varandra, kunde varje par ordnas från den längsta till kortaste och numrerade 1–23. Det sista kromosomparet är antingen XX eller XY, könskromosomerna. Vissa kromosomwebbläsare visar bara de autosomala paren, eller kromosomerna 1–22. Dessutom visar vissa kromosomwebbläsare två ränder för varje kromosompar – en som representerar den moderskromosomen och en som representerar faderskromosomen – och andra visar en enda rand för att representera paret. MyHeritages kromosomläsare använder för nuvarande den senare, enklare grafiska representationen med sina respektive fördelar och begränsningar.

Kromosomwebbläsare visar vilka segment av ditt DNA (eller DNA:t från den person vars kit du hanterar) du delar med den genetiska matchningen du utvärderar. Om du jämför en förälder och ett barn i en kromosomwebbläsare som visar ett separat band för varje instans av kromosomerna, kommer bilden att visa en enda kontinuerlig färgad remsa för var och en av kromosomerna som ärvts från samma förälder. Om kromosomwebbläsaren bara visar ett band för att representera varje kromosompar, kommer varje rand att färgas, nästan i sin helhet. Detta kommer att se ut som en 100% matchning, när det faktiskt är en matchning på 50%, eftersom en hel kromosom i varje par ärvdes från varje förälder.

Jämförelse av en förälder och ett barn i MyHeritage kromosomläsare

Föräldrar-barn och identiska tvillingar är de enda som visar kontinuerliga gemensamma DNA-segment på alla kromosomer. Andra än dessa förhållanden varierar mängden DNA som delas gemensamt på grund av en slumpmässig process som kallas rekombination. Rekombination blandar DNA från varje generation och bryter upp delar av delat DNA. Till exempel bryts de två kromosomerna i varje par från en persons mor och rekombinerar innan de överförs till barnet. Därför kommer moderns kromosom inom varje par som barnet ärver att inkludera en del av barnets mormors DNA och en del av barnets mormors farfar DNA.

Om du jämför första kusiner i moder i en kromosomwebbläsare, kommer endast segmenten som de delar, ärvda från en gemensam förfader att färgas. Du kanske har ärvt en längre bit från en farförälder än din första kusin gjorde: den färgade regionen betyder bara DNA-segmenten som delas. På samma sätt kommer dina andra kusiner att ha ärvt några delar gemensamt från var och en av dina delade morföräldrar, varav dina kusiner ärvde men du gjorde inte, och några som ni båda ärvade.

Hur är denna information användbar för släktforskning?

Var och en av dina segment ärvdes från en av dina förfäder. Genom att jämföra delade segment av genetiska matchningar genom kromosomwebbläsare kan du kanske dra slutsats av vilka förfäder du har gemensamt och hur ni är släkt. Vissa av dessa slutsatser kan till och med leda till ett genombrott i din släktforskning genom att låta dig spåra exakta förhållandevägar i fall där dokumentation inte finns tillgänglig.

Segmentlängd:
Längre segment, ofta i kombination med ytterligare mindre segment, indikerar ett nyare samband mellan dig och dina genetiska matchningar. Om det uppskattade förhållandet förväntas vara en nära match, men det delade DNA består av många korta segment, kan det tyta på att det delade DNAet mellan dig och din match kommer från en endogam gemenskap eller flera avlägsna gemensamma förfäder. Till exempel kanske du försöker bestämma vilka av dina fjärde till sjätte kusinmatchningar som faktiskt är de närmast relaterade till dig. Undersök segmentlängderna – de med större segment gemensamt är förmodligen närmare besläktade än de med mindre gemensamma segment.

Jämförelse av sysslingar i MyHeritage kromosomläsare som visar segmentlängder som förväntas för relationen

Matchningar som stammar från andra matchningar:
Vi uppmuntrar ofta familjemedlemmar att ta DNA-test, så det är mycket vanligt att hitta ättlingar till matcher inom en matchlista. Om en av dina matcher bara delar lika och mindre segment med dig än en annan match, på samma genomiska positioner, kan den första matchen vara en ättling till den andra matchen. Om du fastställer att två genetiska matchningar sannolikt är far-son kan du då fokusera endast på farens delade DNA, eftersom sonen bara ärvde hälften av sin fars DNA och därför är mindre användbar för din forskning. Om du försöker nå fadern för att samarbeta och fråga om familjehistorier kan du nå ut till sonen med hopp om att han kan komma i kontakt med sin far.

Jämförelse av en huvudperson och ett par genetiska matchningar som är far och son

Triangulerade segment:
Om du och två matchningar delar ett segment (ärvt från en gemensam förfader eller förfäder), har du ett triangulerat segment. Det finns flera onlineverktyg som hjälper till med denna trianguleringsanalys. Varje företags kromosomwebbläsare kan visa de triangulerade segmenten på olika sätt. Om du till exempel har valt flera personer att jämföra kan det hända att endast de triangulerade segmenten över alla jämförda matchningar visas. I MyHeritage Chromosome Browser är triangulerade segment inramade. Var systematisk när det gäller dina jämförelser för att se till att inga triangulerade segment förbises. Identifiera början och slut på det delade segmentet över alla medlemmarna i den triangulerade jämförelset. Triangulerade segment kan hjälpa dig att avgöra hur dina genetiska matchningar är relaterade till dig. Till exempel undrar du om en genetisk matchning är en maternell eller faderlig matchning. Jämför DNA-segment som de har gemensamt med dig och andra matchningar vars relation är känd för dig; om de delar med andra på samma plats kan du bestämma vilken sida av familjen de kommer från.

I ramen delades ett triangulerat DNA-segment gemensamt mellan en huvudperson och 3 av hans eller hennes genetiska matchningar; färgade segment utanför ramen delas mellan rotpersonen och minst en genetisk matchning, men inte av hela jämförelset

Triangulerade grupper (“kluster”):
De som du delar triangulerade segment med kan placeras i en triangulerad grupp eller kluster. Om du gör det kan du hjälpa dig att avgöra om dina överlappande segment kan spåras till en specifik gemensam förfader. Det är mest användbart att ha genetiska matchningar i denna triangulerade grupp i varje steg på vägen till den gemensamma förfäder. Om du till exempel har en tredje morförälder, försök att ta med en kusin, andra kusin, tredje kusin och fjärde kusinen från din direkta linje. Detta hjälper till att bekräfta giltigheten för din triangulerade grupp och identifiera din gemensamma förfader med säkerhet.

Kromosomkartläggning:
Med tillräckligt delade segment mellan olika nära kusiner kan du tilldela specifika segment till kända förfäder. För att veta vilka segment som ärvs genom din mors farfar jämfört med vilka segment som ärvs genom din mors mormor kan du gruppera och triangulera segmenten med nära kusiner och säkerhetsfamiljer (icke-direkta förfäder) till de individer som jämför delade segment. Med tillräckligt delade segment mellan olika nära kusiner kan du till och med kunna identifiera övergångspunkterna för dina förfäder. Din arv kan kartläggas på en kromosomkarta som visar från vilka förfäder du ärvde specifika DNA-segment. En karta som denna kan hjälpa dig att jämföra nya och okända genetiska kusiner för att bestämma deras troliga förhållanden. Om de konsekvent matchar i samma regioner som tidigare tilldelats en viss förfader, kan du antaga att de också kommer från den kartlagda förfäder eller en förfader till den kartlagda förfäder.

Överlappande motsatta segment:
Om man jämför två matchningar separat i en kromosomwebbläsare, matchar de dig var och en på samma plats på en kromosom, men delar inte samma segment med varandra, beror detta på att en är relaterad genom din modersida och en är släkt med din faderliga sida. Om du tror att två matchningar är relaterade genom din mamma och ändå de inte har delade segment, betyder det att du ärvt DNA gemensamt med en match genom din mamma, medan det ärvda DNA som du delar med den andra matchen är från din fars sida. Detta betyder inte att de två matchningarna inte också är släkt med på något sätt, vilket är vanligt i inbördesgiftgrupper.

Faderlig matchning i röd och moderlig matchning i gult, som visar överlappande motsatt segment på kromosom 13. Observera att segmenten är på samma genomiska plats men de är inte triangulerade

Omedelbart intilliggande segment:
Om en genetisk matchning i kromosomwebbläsaren visar ett segment som slutar omedelbart intill början av en annan matchsegment, är det troligt att de är släktade på samma sida av din familj (antingen både moder eller båda faderliga). De kanske till och med avviker från ditt senaste förfäderpar – det ena är moderns släkting och det andra faderns släkting. Detta beror på att när rekombination inträffar, bryter kromosomerna efter att de utbyter information mellan moder- och faderkromosomen. Vi kallar denna övergångspunkt för en rekombinationspunkt. Om du har en match som är en känd match genom din fars linje och en annan match med ett okänt förhållande, och de två visar omedelbart intilliggande segment i jämförelse med ditt DNA, är det troligt att båda är relaterade till samma linje.

Omedelbart intilliggande segment, jämförande mellan själv och två moders genetiska matchningar.

Komma igång

Det bästa sättet att förstå kromosomläsaren är att börja använda den. Börja med alla kända relationer mellan dig och dina genetiska matchnignar och bekanta dig med lämplig segmentlängd för kända förhållanden, identifiera dina omedelbart angränsande segment och triangulerade segment och bild triangulerade grupper (kluster) av matchningar. Kanske kommer du att njuta av att sammanfoga ditt kromosompussel och bestämmer dig för att kartlägga dina kromosomer till dina längst genetiskt bekräftade förfäder.

URL is copied to your clipboard.