Konsekvenskontrollen för släktträd online på MyHeritage skannar ditt släktträd och identifierar misstag och inkonsekvenser i dina uppgifter så att du kan göra nödvändiga ändringar i ditt träd och förbättra dess totala kvalitet och noggrannhet.
Konsekvenskontrollen använder 36 olika kontroller av släktträdet, allt från det uppenbara (t.ex. en person föddes före sin förälder, eller när föräldern var för ung för att vara förälder) till det subtila och svårare att hitta (t.ex. en person var taggad på ett foto och fotot är daterat före personens födelse; eller två helsyskon föddes med 5 månaders mellanrum, vilket är omöjligt). Några av de problem som den hittar är faktiska misstag (t.ex. fel inmatad födelsedatum), vissa är dåliga metoder (t.ex. födelseår som anges som 22 i stället för 1922, eller prefix som anges som en del av förnamnet istället för i prefixfältet), några är varningar om möjliga datainmatningsfel (t.ex. en kvinnas gifta efternamn angavs tydligen som hennes flicknamn, eller en plats anges som misstänksamt ser ut som ett datum) och vissa är inkonsekvenser som du kanske vill fixa (till exempel referenser till samma plats med två olika stavningar). Alla problem som du vet är ok och korrekta och bör lämnas som de är kan du lätt markera att de ska ignoreras och de kommer inte att rapporteras igen.
Tillgång till konsekvenskontrollen
Öppna konsekvenskontrollen via rullgardinsmenyn ”Släktträd” i navigeringsfältet på din släktplats.
Användning av konsekvenskontrollen
När du besöker konsekvenskontrollen skannar den släktträdet på din släktplats och visar en framstegsrad när den är igång. Den kommer att berätta hur mycket extra tid som krävs för att slutföra skanningen.
Första gången kan det ta ett tag, beroende på trädets storlek. Det är en bra idé att låta den köras i ett separat fönster medan du fortsätter att använda webbplatsen parallellt i ett annat webbläsarfönster. Resultaten lagras för snabb återhämtning, så att efterföljande besök på sidan laddar den föregående rapporten såvida du inte bestämmer omberäkningen av rapporten.
När du har fått listan med problem, gå igenom alla de inkonsekvenser som finns en efter en och fixa dem för att se till att dina data är rena och felfria. Kör sedan konsekvenskontrollen igen för att se till att det inte finns några ytterligare problem. Upprepa detta lite då och då och när du har gjort många redigeringar och tillägg i trädet; och naturligtvis, glöm inte att göra detta om du har fått ett släktträd från en annan släkting och importerat det till din släktplats som en GEDCOM-fil.
Granska problemen
Konsekvenskontrollen visar en lista över alla problem som den hittade, organiserade efter kategori. Överst på listan ser du hur många problem som har hittats totalt.
Frågorna grupperas i tre olika kategorier. Fel visas först, sedan varningar och slutligen meddelanden.
Fel indikerar ett problem som uppenbarligen är felaktigt. Det visas med en röd utropsteckenikon. Dessa är de viktigaste frågorna som bör behandlas först. Nedan följer exempel:
Varningar indikerar ett fall där uppgifterna verkar ovanliga och kan vara felaktiga. De visas med en cirkulär orange utropsteckenikon. Se exempel nedan:
I exemplet ovan kan du se att en stor åldersskillnad mellan makar är ovanlig, men inte nödvändigtvis felaktig. Så du kan undersöka vart och ett av dessa fall och bestämma om de är felaktiga eller inte (en åldersskillnad på 100 år mellan makarna är verkligen felaktig, men en skillnad på 38 år kan säkert hända, även om hustrun är 38 år äldre än make, då är det mer sannolikt att det tyder på ett fel). Du kan justera tröskelvärdena som dessa genom inställningarna, som förklaras nedan. Till exempel, om det finns många fall i ditt träd där åldersgapet mellan man och hustru var 49 år eller mindre, kan du ställa in tröskeln till 50 år och bara bli varnad om fall du är säker på är fel.
Meddelanden indikerar ett potentiellt problem, men sannolikheten för ett misstag är mindre. De visas med en grå fyrkantig ikon. Följande är en grupp meddelanden för syskon i samma familj som har samma förnamn. Detta är bara ett meddelande, eftersom det i vissa kulturer är vanligt att syskon har samma förnamn – eller ett syskon kan ha fått samma förnamn efter att den andra hade dött i ung ålder. Det finns emellertid fortfarande en risk att du har angett samma person två gånger i släktträdet och det är användbart att det här meddelandet markeras för dig att verifiera.
Följande information visas för varje rapporterat nummer:
- Personligt foto (porträtt) av den inblandade personen. Om frågan gäller två syskon eller 2 makar, visas två porträtt. Flytta musen över ett porträtt för att se personens namn, förhållande till dig och års födelse och död.
- Beskrivning av problemet: I beskrivningen är namnen på personer länkar som går till den relevanta redigeringssidan som gör det möjligt att lösa problemet.
- Tips: En rekommendation om hur du åtgärdar problemet med användbara länkar understrukna.
- Kommentar: Ibland finns det en kommentar med ytterligare information.
- Foto: När ett foto är inblandat.
Åtgärda problemen
Varje namn i listan (som i exemplet markerat nedan med rött) är också en länk som öppnar en sida där du kan redigera den enskildes information i ett separat webbläsarfönster, så att du kan fixa informationen snabbt. Länkarna i tipset tar dig enkelt direkt till den plats där relevant information kan korrigeras.
Vissa listade problem kan åtgärdas direkt från konsekvenskontrollen genom att klicka på en grön snabbknapp. Om du till exempel fick en varning om att din mormor inte är markerad som avliden i familjen och är ganska gammal (149 år) får du möjligheten att snabbt korrigera den. Flytta musen över problemet, så kommer en grön snabbknapp att visas för att markera henne som avliden med ett enda klick
Nedan är ett annat exempel på ett problem som du kan åtgärda direkt med snabbfix utan att lämna listan. Här anges prefixet Dr felaktigt som en del av Dr George Warren Eastmans förnamn. Om du klickar på den gröna knappen under problemet flyttas Dr automatiskt från förnamnsfältet till prefixfältet och korrigerar problemet. En liknande korrektur erbjuds om du felaktigt har angett ett suffix (till exempel Jr. eller III) i förnamnet eller efternamnet istället för att använda suffixfältet.
För många frågor kan det finnas mer än ett sätt att korrigera en fråga, och din bedömning eller input krävs. Detta är ofta fallet i frågor som berör mer än en person i trädet. Till exempel kan ett fel indikera att ett barns födelsedatum är felaktigt eller att förälderns födelsedatum är felaktigt eller båda. Dessa problem kan inte korrigeras med ett enkelt klick på en knapp. I sådana fall klickar du på namnen på de berörda personerna – bekvämt anges i beskrivningen av problemet – så kommer du att tas med till deras släktträdprofiler där du manuellt kan rätta till problemet. Den mest lämpliga sidan för redigering kommer alltid att öppnas så att du kan åtgärda problemet med kortaste antalet steg.
Hantera flera släktträd
Konsekvenscheckaren körs på ett släktträd i taget. Om du har mer än ett träd på din släktplats använder du släktträdväljaren högst upp på sidan för att välja vilket släktträd du vill skanna, som visas nedan.
Indikation av konsekvensproblem i en profil
Du kan också hitta konsekvensproblem direkt från profilsidan för en person i ditt träd, som visas ovan.
Ytterligare funktioner
Om ett problem inte är klart för dig klickar du på informationsikonen bredvid dess titel, som visas nedan, för en mer detaljerad beskrivning av problemet.
Du kan ignorera ett specifikt problem om du tror att det inte finns något fel i dina data genom att flytta musen över problemet. Ett litet X visas i det övre högra hörnet. Klicka på X för att ignorera problemet. Ignorerade problem rapporteras inte igen.
Om en hel kategori problem inte är användbar för dig kan du inaktivera den kontrollen helt. Gör det genom att klicka på ’X’ på samma rad som titeln på frågan, som visas nedan. Du kan aktivera det senare från inställningarna.
I det övre högra hörnet av sidan ser du ytterligare tre alternativ.
Knappen till vänster beräknar om igen. Klicka på detta för att köra konsekvenskontrollen igen. Detta är användbart efter att du har gjort korrigeringar i dina data, kör kontrollern igen och förberett en ny lista med problem. Konsekvenskontrollen ger dig också möjligheten att köra den igen högst upp på sidan om den märker att du har gjort ändringar i trädet efter förra gången du körde det.
Klicka på skrivarikonen för att skriva ut hela listan med problem.
Klicka på inställningsikonen för att redigera inställningarna för konsekvenskontroll. Här kan du inaktivera alla kontroller du vill utesluta från rapporten eller återaktivera dem. Du kan också konfigurera tröskeln för några av varningarna. Till exempel, om dina släktingar tenderar att leva särskilt långa liv, kan du höja åldern under varningen ”Död för gammal” ovanför det nuvarande fallet på 110.
Klicka på ”Återställ standardvärden” om du vill återställa allt till standardinställningarna. Inställningarna sparas separat för varje familjesida som du hanterar.
Är denna funktion gratis?
Konsekvenskontrollen för släktträd online är en betalningsfunktion, tillgänglig utan begränsning för användare med PremiumPlus eller komplett prenumeration. Om du inte har ett PremiumPlus eller komplett prenumeration får du fortfarande en fråga gratis från var och en av de 36 kontrollerna – vilket fortfarande är av enormt värde. Resten av problemen kommer att visas när du har prenumeration.
Slutsats
På MyHeritage håller vi noggrannhet med hög uppmärksamhet. Medan konsekvenskontrollen inte kommer att fånga alla misstag som du kan ha i dina uppgifter och kanske inte upptäcker om du har lagt till fel släkting i ditt släktträd, finns det många typer av fel och felaktigheter som den kommer att fånga och uppmärksamma dig på. Med det här verktyget kan du förbättra noggrannheten för ditt släktträd och din forskning som helhet, vilket gör ditt släktträd till en bättre informationskälla för både andra och dig själv. Vi uppmuntrar alla våra användare att använda konsekvenskontrollen och använda den ofta.
Konsekvenskontrollen är ett viktigt verktyg för familjehistoriker på alla nivåer och kan förbättra kvaliteten på släktforskningssamarbete avsevärt.