URL is copied to your clipboard.

Stavningsvarianter och Chutzpah: En genealogisk fallstudie av MyHeritages grundare och VD Gilad Japhet

Gilad Japhet

Gilad Japhet

Stavningsvarianter och Chutzpah: En genealogisk fallstudie av MyHeritages grundare och VD Gilad Japhet

Den här berättelsen är en hyllning till min kära far Gideon Japhet, som gick bort 2013. Jag kände honom förstås oerhört väl, men den här genealogiska upptäckten som jag kommer att dela med mig av, handlar om honom och hans första år. Det visar bara att med släktforskning finns det alltid något nytt att upptäcka; man vet aldrig allt.

Gilad Japhet and his father Gideon in 1982
Jag med min far Gideon Japhet 1982

Som en god son digitaliserar jag alla hans dokument och laddar upp dem till MyHeritage. Jag skannade nyligen in några dokument som jag inte hade hanterat tidigare: studentkort från hans studier i Versailles, Frankrike, 1950–1952.

Gideon Japhet's student cards from Versailles
Min fars studentkort från Versailles

Som släktforskare är jag alltid uppmärksam på de små detaljerna. Här upptäckte jag något intressant: min far gick under hela sitt liv under namnet Gideon Japhet och stavade efternamnet Japhet som jag. Men i Frankrike trodde han kanske att det inte skulle kunna läsas ordentligt, så han valde en annan stavning: Yeffet, vilket är mer förenligt med hur det uttalas på hebreiska. Jag hittade den här stavningsvarianten på studentkorten, och den gjorde mig nyfiken: det kanske fanns information i Frankrike om någon som hette Gideon Yeffet? Jag hade aldrig letat efter det förut.

Så jag skrev in namnet Gideon Yeffet inom citationstecken i Google. Det fanns inte många resultat, men jag såg två fantastiska resultat som fick mig att tjuta av glädje. Dessa resultat kom från Frankrike, från ett arkiv som jag aldrig hade hört talas om: JDC, en judisk humanitär organisation som grundades 1914. De hade digitaliserat hela hans elevakt, och det inkluderade en skanning av hans ansökan till skolan i Versailles från 1950 , med sin handskrivna signatur, sin bild och en uppsats han skrev om varför han borde bli antagen.

Gideon Japhet's application to the school in Versailles
Min fars ansökan till skolan i Versailles

Det var ganska fantastiskt, och jag visste inte om alla dessa detaljer. Jag visste att han hade åkt till Frankrike för att studera, men jag hade ingen aning om alla de saftiga detaljerna!

Inte nog med det: detta arkiv hade 48 fler dokument och brev om min far!

Och det fanns några hårresande överraskningar där inne – flera ganska fantastiska saker.

Det visade sig att min pappa åkte till Frankrike för att studera socialt arbete. Varför skulle han någonsin vilja göra det? Eftersom hans far, min farfar Chaim Japhet, var en av grundarna av socialt arbete i Israel tillsammans med Henrietta Szold, så min farfar ville att hans son skulle vara precis som han och pressade honom att gå i den bästa skolan som fanns i Frankrike vid den tidpunkten, och studera socialt arbete. Det jag lärde mig av alla dessa dokument och brev var att han faktiskt ansökte 1949 och fick avslag. De sa till honom, ”Du kan inte franska, du har ingen relevant bakgrund – du är inte antagen, vi har många bättre kandidater.”

Till min chock åkte min far, på eget initiativ, och dök upp i Frankrike 1950, med all sin chutzpah. De sa: ”Vad gör du här? Okej, eftersom du redan är här, skaffar vi dig ett jobb nära Grenoble. Du kan lära ut hebreiska till judiska barn som fördrivits efter andra världskriget, och du kommer att lära dig franska och få erfarenhet av socialt arbete.” Efter 3 månader kunde han franska flytande och hade skaffat sig god erfarenhet av att arbeta med barn. Så han sökte till skolan igen – och blev antagen!

Letter about Gideon Japhet
Ett brev som beskriver Gideon Jafets chutzpah – och dess goda resultat!
Gideon Japhet in Versailles, 1951
Min far på den judiska påskmåltiden med de andra eleverna i Versailles, 1951

Vi visste aldrig allt detta – speciellt inte chutzpah-delen! Men jag var faktiskt ganska stolt över honom. Om det inte vore för denna händelseutveckling skulle jag inte ha fötts, MyHeritage hade inte funnits, och du skulle inte ha läst den här artikeln just nu.

Sanningen är att han inte gillade socialt arbete så mycket. Efter ett år slutade han och gick för att studera juridik i Sorbonne. Han blev advokat, och resten är historia. Men utan denna ingång till Frankrike hade inget av det hänt.

Så här är takeaways:

  • Varje stavningsvariant du hittar kan leda till nya upptäckter. Stavning är mycket utmanande och det är en välsignelse och en förbannelse för släktforskare. Men om du hittar någon variant som är relevant, attackera den, för det kan finnas poster där ute som du kanske aldrig har känt till.
  • Historiska dokument är som en flod som rinner ut i havet på internet. Alla register vill digitaliseras och hamna online, och det kommer de; det är en fråga om tid. Så om du söker efter något som du inte hittar – vänta ett tag och försök igen.
  • Google är din vän. Du vet att MyHeritage är fantastiskt och det finns andra mycket bra webbplatser, men de kommer inte att ha allt. Kom alltid ihåg att det vilda internet är ett mycket bra ställe att söka på.
  • Sluta aldrig leta: Du vet aldrig vad du kommer att upptäcka! Var alltid nyfiken.

Den här historien berättades som en del av en presentation av Gilad Japhet vid RootsTech-konferensen 2023. Se hela presentationen i videon nedan:

URL is copied to your clipboard.