URL is copied to your clipboard.

Tips för att planera och dokumentera resan till ditt ursprung med MyHeritage

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Tips för att planera och dokumentera resan till ditt ursprung med MyHeritage

Att ta en kulturarvsresa är en övergångsrit för många släkthistorieentusiaster och kan vara en av de mest meningsfulla upplevelserna i ditt liv. Det är svårt att beskriva kraften i att faktiskt sätta sin fot på de platser där dina förfäder levde sina liv – speciellt om du har ägnat otaliga timmar åt att forska och dokumentera dem. Även om du ännu inte har haft chansen att fördjupa dig i din släkthistoria, kan du få en otrolig start med en kulturarvsresa. MyHeritage har samarbetat med Expedia, världens ledande resebokningssajt, för att inspirera arvsresor från båda hållen: hjälpa resenärer att planera en resa med information om sitt arv och inspirera släktforskare att resa till sina förfäders hemland. Klicka här för att kolla in den lanserade Heritage Travel Hub-webbplatsen som vi lanserade tillsammans.

Homepage of the Heritage Travel Hub on Expedia. Title reads: Take a tour of your heritage
Hemsida för Heritage Travel Hub

Vi ägnar den här artikeln åt att utforska MyHeritage-verktygen som kan hjälpa dig med din arvsresa, både i planeringsfasen och medan du reser.

Planera din resa

Kartlägg en resplan med PedigreeMap™

PedigreeMap™ är en gratisfunktion på MyHeritage som låter dig utforska din släkthistoria ur ett geografiskt perspektiv. Varje plats du lägger till i ditt släktträd, oavsett vilken händelse den är kopplad till, visas automatiskt på din PedigreeMap™.

PedigreeMap™ on MyHeritage
PedigreeMap™ på MyHeritage

Detta gör PedigreeMap™ till det perfekta verktyget för att kartlägga resplanen för din drömresa. Det avslöjar omedelbart vilka platser som är mest betydelsefulla i din släkthistoria och hjälper dig att förstå hur nära dessa platser är varandra och där du bor för närvarande. Denna information kan vara oerhört värdefull när du ritar ut din rutt. Klicka här för att lära dig mer om hur du använder PedigreeMap™.

Bli inspirerad av din etnicitetsuppskattning och dina genetiska grupper

Det finns ingen regel som säger att du måste ha noggrann dokumentation av din släkthistoria på en viss plats för att ta en kulturarvsresa dit. Kanske har du helt enkelt ingen information om var din familj kom ifrån, eller har inte haft möjlighet att forska i det eller hitta konkret information utöver vaga familjeberättelser. Du kan fortfarande välja en resplan baserat på vad du vet – och att ta ett MyHeritage DNA-test kan hjälpa dig att veta mer. Etnicitetsuppskattningen ger dig en procentuell uppdelning av ditt ursprung. Detta kan ge dig en uppfattning om det allmänna området där dina förfäder kom ifrån. Genetiska grupper kan vara ännu mer användbara, eftersom de pekar ut ditt ursprung från 2 114 mycket mer specifika geografiska regioner – ibland lika specifika som en stad eller stad.

Ethnicity Estimate on MyHeritage
Etnicitetsuppskattning på MyHeritage

Så även om du inte vet något alls om var dina förfäder kom ifrån, kan ett DNA-test ge dig en bra start.

Dokumentera familjens historia på språng

Att resa till platsen för dina förfäders ursprung är inte bara inspirerande – det kan också hjälpa dig att samla in viktig information som du inte hittar någon annanstans och utveckla nya ledtrådar! Du kan få chansen att söka i några lokala arkiv, besöka gravplatser eller till och med utforska hemmet eller gården där dina förfäder bodde och arbetade. Du kommer naturligtvis att vilja dokumentera allt du stöter på — och återigen kan MyHeritage hjälpa dig. Här är några verktyg som du kan ha nytta av på din kulturarvsresa:

MyHeritages mobileapp

MyHeritages mobileapp låter dig bygga ditt träd, bedriva forskning, ladda upp foton och mer, direkt från din smartphone eller surfplatta. Det är superbekvämt för släktforskning när du är på språng eller ute och reser.

Ladda bara ner appen innan du ger dig av på din resa så är du redo! Det kräver dock en internetanslutning, så om du vill använda den på din resa och inte har en internationell dataplan, kanske du vill överväga att köpa en kortsiktig lokal plan på din destination. Annars kan du använda wi-fi när det är tillgängligt. Bortsett från de grundläggande funktionerna för trädbyggande och registrering av sökmotorer, kan du hitta följande särskilt användbara:

Inbyggd skanner

Kanske kommer du att besöka en avlägsen släkting som delar ett sällsynt foto av en förfader med dig, eller kanske kommer du över ett spännande dokument i ett lokalt arkiv. Den inbyggda fotoskannern låter dig skanna foton och dokument direkt till ditt MyHeritage-konto med din mobila enhetskamera.

Ljudinspelare och Photo Storyteller™

Appen låter dig också spela in ljud, vilket kan vara praktiskt om du besöker släktingar med historier att berätta och inte vill missa ett ord de säger. Detta kan vara särskilt användbart om de inte talar ditt språk och du vill ha någon ordentligt att tolka åt dig senare. Photo Storyteller™-funktionen låter dig också spela in ett ljud och koppla det till ett visst fotografi.

Family Tree Builder

Ibland är mobilenhet helt enkelt inte tillräcklig, speciellt om du kommer att investera mycket tid i att lägga till nya detaljer i ditt träd. Eller så kanske du inte garanteras tillgång till internet. I dessa fall erbjuder Family Tree Builder en perfekt lösning. Det är en gratis nedladdningsbar programvara som låter dig bygga ditt träd utan internetanslutning. MyHeritage-teamet har använt FTB för att bygga omfattande släktträd även mitt i djungeln, öknen eller tundran (som en del av vårt Tribal Quest-projekt)!

Image of mature woman sitting outside and working on laptop
Arbeta på ditt träd var som helst med Family Tree Builder

Klicka här för att lära dig hur du laddar ner och använder Family Tree Builder. Var och när du än går, kommer MyHeritage att stå till din tjänst och stödja dig i ditt uppdrag att utforska din släkthistoria.

URL is copied to your clipboard.