URL is copied to your clipboard.

Var är min etnicitet?: Varför en etnicitet kanske inte dyker upp i ditt DNA (och hur man hittar bevis på det ändå)

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Var är min etnicitet?: Varför en etnicitet kanske inte dyker upp i ditt DNA (och hur man hittar bevis på det ändå)

De flesta användare har redan en uppfattning om vad de kan förvänta sig när de tar ett MyHeritage DNA-test, och för många bekräftar åtminstone en del av deras resultat vad de redan visste om sina familjer.

För andra kan det bli verkliga överraskningar.

I vissa fall kan en person vara helt 100% säker på att de har en förfader från en viss etnicitet och bli chockad och förvirrad över att upptäcka att denna etnicitet inte dyker upp i hens gener alls.

Hur kan detta hända?

Det finns två huvudsakliga orsaker till att ett förväntat DNA kanske inte dyker upp i dina resultat:

Suddiga gränser

MyHeritage beräknar uppskattningar av etnicitet genom att jämföra ditt DNA med det av de 5000 deltagarna i Founder Populations-projektet, vars släktträd visar konsekventa förfäder från samma region eller etnicitet i många generationer.

Historiskt sett kom etniska grupper från en specifik geografisk region och drog sig från den lokala genpoolen. Innan modern tid rörde människor sig inte så mycket som vi gör idag, eftersom resor var svåra och farliga. De flesta föddes, växte upp, fick barn och dog på samma plats som sina egna föräldrar och morföräldrar, och detsamma gällde för deras barn. När detta fortsatte i generationer utvecklades en korrelation mellan specifika DNA-sekvenser och olika geografiska platser.

Vissa etniciteter kan spåras ungefär 2000 år tillbaka, beroende på hur isolerad befolkningen var. Under historiens gång förändrades gränserna och befolkningarna i länder ständigt, särskilt i regioner som hade många krig. Av denna anledning är det mer exakt att kategorisera etniska grupper per region snarare än per land.

Trots det faktum att de flesta människor stannade på samma plats hela livet, fanns det en viss nivå av rörlighet, och genetisk likhet spriddes till närliggande områden. Det är därför som vissa etniska regioner har överlappande gränser. Vissa etniska grupper har mycket liknande DNA på grund av geografisk närhet, migrationsmönster och interkulturella relationer.

Av den anledningen kan du få en uppskattning av en etnicitet från en angränsande region snarare än den du förväntade dig.

Tur

Varje människa får en slumpmässig blandning av DNA från sina föräldrar: 50% från modern och 50% från fadern. På grund av det slumpmässiga urvalet kommer en person inte nödvändigtvis att ärva exakt 50% av var och en av föräldrarnas etniciteter. Till exempel, om din far är 50% engelsk och 50% iberisk, kan du ärva 50% engelska etnicitet, medan ditt syskon ärver 25% engelska och 25% iberiska. Båda har iberiskt arv, men ditt syskon kan ha ärvt DNA-kopplingen med den etniciteten, medan du inte gjorde det.

Om den saknade etniciteten var från en morförälder, finns det en ännu större chans att den ”döljs” i ett barnbarns gener.

Var hittar du din saknade etnicitet

Lyckligtvis ger MyHeritage ett mycket enkelt sätt att hitta bevis på den saknade etniciteten.

Håll muspekaren över ”DNA”-fliken i navigeringsfältet och välj ”Översikt.”


Rulla ner till avsnittet ”Etniciteter” och kontrollera antalet matchningar för den etnicitet du väntade dig.

I det här exemplet förväntade användaren sig att ha en skotsk etnicitet och blev besviken när hens resultat inte visade något. Men när vi tittar på antalet DNA-matchningar med irländsk, skotsk och walesisk etnicitet, ser vi att hon har nästan lika många matchningar med människor från den etniciteten som med människor som delar hennes skandinaviska etnicitet.

Detta indikerar att hon troligen har en förfader som överlämnade irländsk, skotsk och walesisk etnicitet till många av sina ättlingar. Hen kanske inte ärvde de specifika generna, men har uppenbarligen nästan 8000 släktingar som gjorde det!

URL is copied to your clipboard.