När du arbetar med din släktforskning är det klokt att börja med att fråga dina släktingar vad de vet och att använda genealogiska databaser och andra källor för att ta reda på mer. En av de ”andra källorna” du bör vara medveten om, och som kanske man ibland glömmer bort, är sökmotorer.
Varför använda en sökmotor vid släktforskning?
Det finns flera goda skäl till att använda sig av en sökmotor vid släktforskning. För det första finns det ingen databas där ute som innehåller allt, detta trots att MyHeritage och andra dokumentleverantörer fyller ett enormt behov. För att förvissa dig om att du gör ett gediget arbete bör sökmotorer ingå i dina forskningar.
För det andra går det ganska snabbt och enkelt att använda sig av sökmotorer och du kan hitta väldigt bra bakgrundsinformation för att lägga till uppgifter och göra dina förfäders liv mer levande och intressanta.
Av de många sökmotorer som finns att välja mellan är Google den ojämförligt bästa. Den ingår redan som en del i vårt dagliga liv på nätet – alla de främsta mobilapparna förra året ägdes samtliga av antingen Google eller Facebook – och själva ordet ”Googla” har numera blivit ett verb på grund av dess popularitet. Google har också lagt till funktioner som kartor, gatuvyer och enkel översättning för sidor, vilket verkligen är användbart inom släktforskning.
Andra sökmotorer du kan fundera på att använda är Bing, Yahoo, DuckDuckGo, Dogpile och Creative Commons, och det kanske också finns några specifika för ditt land eller område som du kan använda dig av.
Saker att tänka på
Det finns vissa saker att tänka på när man använder sig av en sökmotor. Google (och de flesta andra större sökmotorsajterna) tillhandahåller personanpassade sökresultat, och detta kan ge en sned bild av sökresultatet. Googles sökresultat grundar sig på:
Typ av enhet: Sidor som inte lämpar sig för små mobila enheter rankas lägre i en mobilsökning och, då du kanske söker efter svårfunna genealogiska uppgifter, kan dessa finnas på någon sida som inte är mobilvänlig. På grund av det kan det vara bättre att göra genealogiska Google-sökningar på en stationär eller bärbar dator.
Plats: Din nuvarande plats kan påverka sökresultaten du får upp eftersom Google vill ge dig resultat som är relevanta för ditt område.
Historik, demografi och intressen: Din tidigare sökhistorik och informationen på ditt konto på Google+ påverkar de sorts sökresultat du får upp.
För att undvika att få upp vinklade sökresultat finns det en del du kan göra. Försök att vara så specifik som möjligt när det gäller det du söker på. Logga ut från Google så att den inte ser din plats och anpassar resultaten (även om den fortfarande kommer använda sig av din plats). Sök i inkognito-läge så att din aktuella sökning inte kommer påverka dina framtida sökningar (även om din sökhistorik ändå kommer påverka de resultat du får). Du kan till och med använda dig av ett VPN (Virtual Private Network), som är det bästa sättet att göra så att din plats inte påverkar dina sökresultat. Ett annat verktyg du kan pröva är isearchfrom.com där du kan göra sökningar som om du befann dig på något särskilt ställe.
Fem enkla knep
Det finns fem enkla knep som kan hjälpa dig att få fram bra resultat när du använder dig av en sökmotor:
1. Använd citationstecken
Detta håller samman ord (som förfäders namn!) så att de bildar en fras och får fram resultat för dessa ihop istället för att de finns utspridda över sidan.
2. Uteslut ord
Om du har någon förfader som bodde på någon särskilt plats och dina efterforskningar har visat att någon annan med samma namn bodde någon annanstans, kan du använda dig av symbolen “-“ för att utesluta sådant som platser, mellannamn och släkt från dina sökresultat.
3. Använd dig av symbolen ~ för synonymer
Om du till exempel söker på ~begravning får du fram resultat för död, begravning, kyrkogårdsregister och andra ”begravnings”-relaterade termer.
4. Gör sökningar som är specifika för vissa sajter
Om du bara vill veta vad en specifik sida har för uppgifter om något kan du göra en sid-specificerad sökning. Till exempel: Om du skriver “site:legacytree.com förfäder” (utan något frågetecken) kommer sökresultaten enbart visa sådant som handlar om förfäder från Legacy Trees sida. Detta fungerar inte när man gör sökningar på databaser – det passar bäst för bloggar, artiklar, osv.
5. Sökning med datumintervall
Du kan lägga till datumintervall som 1830..1840 för att få Google att visa resultat enbart från den tidsperioden.
Genom att använda dig av dessa enkla knep kan du få fram ytterligare information och uppgifter om förfäder som du kanske aldrig annars skulle ha hittat.