URL is copied to your clipboard.

Att lägga till ett adopterat barn till ett biologiskt släktträd

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Att lägga till ett adopterat barn till ett biologiskt släktträd

Biologiska släktträd är i allmänhet roten till släktforskning, men på MyHeritage förstår vi att delat DNA inte är det enda som skapar en familj. Om du är ett adoptivbarn, eller ditt släktträd inkluderar adoptivbarn och adoptivföräldrar, kan ditt släktträd spegla det. Den här artikeln kommer att beskriva hur du indikerar adoptiv- och styvförälder-/styvbarnsrelationer i ditt MyHeritage-släktträd.

Indikera en adoptivrelation

Alternativet att indikera ett adoptivförhållande till en uppsättning föräldrar finns på sidan Redigera profil i avsnittet ”Familj”.

För att nå det här avsnittet på en befintlig profil, klicka på barnets personkort för att öppna den vänstra informationspanelen och klicka på knappen ”Redigera”. Lägg till nödvändig information och klicka sedan på länken ”Redigera mer” i det nedre vänstra hörnet av fönstret.

Screenshot of "Edit details" window
”Redigera mer information” i fönstret ”Redigera väsentliga detaljer”.

Om du lägger till barnet som en ny profil kommer fönstret ”Redigera väsentliga detaljer” att dyka upp när du klickar på +-ikonen eller ”Lägg till släkting” och väljer den relativa typen.

Genom att klicka på ”Redigera mer” kommer du till hela sidan Redigera profil. På menyn till vänster väljer du avsnittet ”Familj”.

"Edit more details" section
Välj avsnittet ”Familj” på hela sidan Redigera profil

Här hittar du individens föräldrar listade, och under deras namn ser du en rullgardinsmeny märkt ”Förhållande till föräldrar.” Du kan välja ”naturligt barn”, ”adoptivt barn” eller ”fosterbarn” från den här menyn.

"Relationship to parents" menu in the "Family" section with "Adopted child" selected
Menyn ”Förhållande till föräldrar” i avsnittet ”Familj” med ”Adoptivt barn” valt

Klicka sedan på ”Spara och fortsätt” för att gå till nästa avsnitt på sidan Redigera profil, eller ”Spara och stäng” för att gå tillbaka till ditt släktträd.

En adopterad relation indikeras med en streckad linje.

Dashed line indicating adoptive relationship on MyHeritage
Dashed line indicating an adoptive relationship

Att lägga till två uppsättningar föräldrar på MyHeritage

Även om det är lätt att indikera ett adoptivförhållande på MyHeritage, kan det bli lite komplicerat att lägga till båda uppsättningarna föräldrar till släktträdet – men det kan verkligen göras! Svårigheten härrör från en begränsning inom det nuvarande MyHeritage-systemet för att bygga släktträd: du kan bara koppla ihop ett par befintliga profiler som biologiska (”naturliga”) föräldrar när ett barn redan är kopplat till adoptivföräldrar. Du kan inte lägga till nya föräldraprofiler för ett barn som redan är kopplat till andra föräldrar (adoptiv eller biologisk), och du kan inte koppla befintliga profiler som adoptivföräldrar till ett barn som redan är kopplat till naturliga föräldrar.

Detta innebär att för att lägga till två uppsättningar föräldrar för ett barn måste du:

  1. Använd ”Ta bort anslutning” för att koppla bort barnet från alla föräldrar som för närvarande är anslutna
  2. Använd ”Anslut till befintlig person” för att koppla barnet till adoptivföräldrarna och ändra relationen till ”Adopterat barn” enligt beskrivningen ovan
  3. Använd ”Anslut till befintlig person” för att koppla barnet till de naturliga föräldrarna

Om en av uppsättningarna föräldrar du lägger till inte har befintliga profiler i ditt träd – t.ex. biologiska föräldrar som inte är släkt med adoptivföräldrarna – måste du skapa deras profiler självständigt innan du kopplar dem till barnet.

Låter det komplicerat? Oroa dig inte. Vi leder dig genom processen och visar dig några genvägar.

Att lägga till relaterade biologiska föräldrar till ett adoptivbarn

Om de biologiska föräldrarna till ett adoptivbarn redan förekommer i släktträdet (som släktingar till adoptivföräldrarna – till exempel om en moster och farbror adopterade sin brorson), är det mycket enkelt att indikera detta förhållande. Klicka på det adopterade barnets personkort för att öppna panelen till vänster och klicka på knappen ”Mer” med tre punkter i den övre delen av panelen. Klicka på ”Anslut till befintlig person” i menyn som öppnas.

"Connect to existing person" in the "More" menu
”Anslut till befintlig person” i menyn ”Mer”.

I följande fönster väljer du ”Anslut till en förälder.” Ett sökfält visas nedan där du kan skriva in namnet på en av barnets biologiska föräldrar. Om den biologiska föräldern du har valt har mer än en partner i släktträdet kommer en rullgardinsmeny upp där du kan välja rätt par (eller föräldern som ensamstående förälder). När du har valt de biologiska föräldrarna klickar du på ”OK”.

Connecting an adopted child to the biological parents
Koppla adoptivbarnet till de biologiska föräldrarna

Det adopterade barnet kommer nu att visas på två ställen i ditt släktträd: som adoptivbarn till adoptivföräldrarna och som biologiskt barn till de biologiska föräldrarna. En grå ”x2”-ikon visas i det övre vänstra hörnet av personkortet för att indikera att barnet visas på två ställen i trädet.

Child appearing under biological parents and adoptive parents, with gray "x2" icon
Barn som visas under biologiska föräldrar och adoptivföräldrar, med grå ”x2”-ikon

Att lägga till orelaterade biologiska föräldrar till ett adoptivbarn

Det enklaste sättet att lägga till orelaterade biologiska föräldrar, i teorin, skulle vara att lägga till dem som föräldrar till det adopterade barnet. På grund av de ovan nämnda begränsningarna skulle dock denna process vara komplicerad. Du måste koppla bort barnet från adoptivföräldrarna så att du kan lägga till de biologiska föräldrarna. Då måste du koppla bort barnet från de naturliga föräldrarna så att du kan återknyta barnet till adoptivföräldrarna, ange adoptivförhållandet och först då återknyta de biologiska föräldrarna!

Lyckligtvis finns det en genväg. Du kan lägga till en av de biologiska föräldrarna som barn eller syskon till någon i familjen, sedan koppla bort den (felaktiga) relationen, lägga till den andra biologiska föräldern om det är relevant och sedan koppla dem till sitt biologiska barn.

Förvirrad? Oroa dig inte – här är exakt vad du ska göra.

Se först till att barnets förhållande till adoptivföräldrarna anges på trädet. Du kan enkelt kontrollera detta genom att titta på linjen som förbinder barnet med föräldrarna: om den är streckad indikerar det ett adoptivförhållande.

Välj sedan vilken person som helst i släktträdet, klicka på ”Lägg till släkting” och välj vilken typ av familjemedlem som helst.

"Add relative" options
Lägg till någon släkting

I fönstret ”Redigera detaljer” lägger du till de viktigaste uppgifterna om en av barnets biologiska föräldrar. Klicka sedan på ”OK”.

Adding the biological mother as a random family member
Lägg till den biologiska modern som en slumpmässig familjemedlem

Den biologiska föräldern kommer nu att visas som en släkting till någon i din familj – men det är okej, du kommer att fixa det nu. Klicka på knappen ”Mer” i profilpanelen till vänster för den biologiska föräldern och välj ”Ta bort anslutning.”

 

Removing an erroneous connection
Tar bort den felaktiga anslutningen

Välj vilken felaktig anslutning individen har till någon annan i trädet och klicka på ”OK”.

Removing an erroneous connection
Tar bort den felaktiga anslutningen

Nu kommer den biologiska föräldern att dyka upp på egen hand i ett separat släktträd.

The biological parent in a separate tree
Den biologiska föräldern i ett separat träd

För att lägga till den andra biologiska föräldern, klicka på +-ikonen och välj ”Partner”. Ange den andra biologiska förälderns uppgifter och klicka på ”OK”.

Gå nu tillbaka till det adopterade barnets profil genom att ange barnets namn i sökrutan i det övre högra hörnet av skärmen och klicka på hans eller hennes namn.

Using the search box
Använda sökrutan för att hitta barnet

I barnets vänstra informationspanel klickar du på knappen ”Mer” och väljer ”Anslut till befintlig person.” Välj ”Anslut till en förälder” och ange sedan namnet på en av de biologiska föräldrarna i sökrutan som visas nedan. Välj den biologiska föräldern och klicka på ”OK”.

Connecting an adopted child to the biological parent in a different family tree
Att koppla ett adoptivbarn till den biologiska föräldern i ett annat släktträd

Detta tar dig till det separata biologiska släktträdet för det adopterade barnet.

Adopted child's biological family tree
Adopterade barns biologiska släktträd

För närvarande är MyHeritage-gränssnittet programmerat att visa den biologiska familjen som standard. Du kan alltid återgå till adoptivsläktträdet genom att söka efter en individ som förekommer i det trädet, till exempel adoptivföräldrarna eller syskonen, med hjälp av sökrutan i det övre högra hörnet av skärmen.

Att lägga till obesläktade adoptivföräldrar till ett biologiskt barn

Så vad gör du om det biologiska barnet till någon i ditt släktträd adopterades av en uppsättning föräldrar som inte är släkt?

Först måste du koppla bort barnet från de naturliga föräldrarna. (Oroa dig inte, du återansluter dem senare.) På barnets vänstra informationspanel klickar du på ”Mer” och väljer ”Ta bort anslutning”, sedan ”Från föräldrar” och klickar på ”OK”.

Removing the connection to the biological parents
Ta bort kopplingen till de biologiska föräldrarna

Barnet kommer nu att dyka upp som en ensam individ i ett nytt släktträd.

The child appears alone in a separate family tree
Barnet dyker upp ensamt i ett separat släktträd

Nu kan du lägga till adoptivföräldrarna när du lägger till vilken uppsättning föräldrar som helst: klicka på de tomma fälten ovanför personkortet, eller klicka på +-ikonen eller ”Lägg till släkting” och välj ”Lägg till far” eller ”Lägg till mor.”

När du har lagt till adoptivföräldrarna klickar du på ”Redigera” i profilpanelen till vänster och länken ”Redigera mer” och navigerar sedan till avsnittet ”Familj” på hela sidan Redigera profil. Ändra förhållandet mellan barnet och föräldrarna till ”Adopterat barn” enligt beskrivningen i början av den här artikeln och klicka sedan på ”Spara och stäng”.

Changing relationship to "adopted child"
Ändra relation till ”adoptivt barn”

Nu kan du återknyta barnet med de biologiska föräldrarna. Klicka på ”Mer” i barnets vänstra profilpanel och välj ”Anslut till befintlig person.” Välj ”Anslut till en förälder”, hitta de biologiska föräldrarna och välj dem och klicka sedan på ”OK”.

Connecting the child to the biological parents
Koppla barnet till de biologiska föräldrarna

Barnet är nu kopplat till båda uppsättningarna av föräldrar.

Att lägga till ett adopterat styvbarn

Om du vill ange förhållandet mellan en styvförälder och deras styvbarn som en adoptivförälder, måste du följa en liknande process som den som beskrivs ovan: först koppla bort barnet från de naturliga föräldrarna (“Mer”>“ Ta bort anslutning”>”Från föräldrar”), lägg till barnet som adoptivföräldrarnas barn (”Mer”>”Anslut till befintlig person”>”Anslut till förälder”), ange adoptivstatus för dessa föräldrar (”Redigera” >”Redigera mer”>”Familj”>”Förhållande till föräldrar”>”Adoptivbarn”), och koppla sedan barnet till de naturliga föräldrarna (”Mer”>”Anslut till befintlig person”>”Anslut till förälder”).

Barnet kommer nu att synas två gånger på trädet: en gång som adoptivbarn till den naturliga föräldern och styvföräldern, och en gång som det naturliga barnet till båda naturliga föräldrarna.

Biologiska och adoptivfamiljer i Antavlevy och Solfjädervy

När du väljer ett adopterat barn som rotindivid i stamtavlevyn eller solfjädervyn, visas den personens biologiska förfäder som standard. Men om du klickar på det adopterade barnet för att öppna informationspanelen till vänster, kommer du att se både de biologiska och de adopterade föräldrarna nedan, eventuella partner eller barn. Du kan klicka på ”Biologiska föräldrar” eller ”Adoptivföräldrar” för att välja endera uppsättning förfäder som ska visas i stamtavlan eller fläktvyn.

Om du vill lära dig mer om hur du lägger till adopterade barn till ditt släktträd kan du titta på Daniel Horowitzs Ask the Expert-session Recording Adoptive Parents.

Är du ett adoptivbarn som söker efter din biologiska familj? Läs några användbara tips för adoptionsrelaterad forskning i denna gästartikel av Brianne Kirkpatrick.

URL is copied to your clipboard.