URL is copied to your clipboard.

5 tips för en adoptionsrelaterad släktforskning

Brianne Kirkpatrick

5 tips för en adoptionsrelaterad släktforskning

Jag har varit inblandad i släktforskning både inom min utökade familj och genom att arbeta inom den genetiska släktvärlden. Detta har gett mig en hel del erfarenheter, åsikter och resurser. Nedan har jag samlat tips för de som överväger eller redan håller på med DNA-tester för en adoptionsrelaterad släktforskning.

Bredda ut ditt nätverk

Detta är det första tipset som ges från de som har använt sig utav DNA för att koppla samman biologiska familjer. Ju fler möjligheter du ger dig själv att matcha med andra som har testat sitt DNA, desto större möjligheter har du att få bra matchningar. MyHeritage har möjliggjort en bredare sökning genom att erbjuda att testa sitt DNA, men framför allt genom att tillåta uppladdning av DNA-resultat (så kallad rådata) från andra företag till MyHeritage för att få matchningar från alla de miljontals användare i MyHeritages databas. Detta blogginlägg förklarar varför det är viktigt att “bredda ut ditt nätverk”.

Var redo för det oväntade

Din adoptionsrelaterade släktforskning kan vara lång eller kort. Familjen som du kopplas samman med kan bli förvånade eller så har de sökt efter dig i årtionden. Hur snabbt ett nytt förhållande bildas med en matchning är olika. Det kan kännas obekvämt för dig, oavsett om det går snabbt som blixten eller segt som sirap. Ingen upplevelse är den andra lik, men det finns ofta likheter mellan släktforskningar som görs. Nedan redogörs resultaten av en undersökning om att använda DNA-test i adoptionsrelaterad släktforskning och vad du kan förvänta dig. Naturligtvis kan din personliga erfarenhet skilja sig starkt från normen.

Utforska alla dina alternativ för att hitta ”matchningar”

DNA är bara ett sätt att identifiera och koppla samman biologiska släktingar. Även om det har fungerat bra för många så är det inte den enda vägen till en återförening. Det finns många sätt att släktforska på; bland annat genom att skriva in sig i ett register, kontakta adoptionsbyrån eller socialtjänsten som hanterade adoptionen, undersöka dina rättigheter för att få en kopia av ditt ursprungliga födelsecertifikat och adoptionsregister, arbeta med en certifierad konfidentiell mellanhand för att få kontakt genom en tredje part, och prata med äldre släktingar och familjvänner för att se om de har ytterligare information relaterad till en tidigare adoption.

Identifiera personer och resurser för att stödja dig på vägen

Vissa vänner och familjemedlemmar kommer stödja en släktforskning efter den biologiska föräldern eller det adopterade barnet, andra kommer inte göra det. Oavsett hur dina nära och kära reagerar på ditt beslut om släktforskning så är Internet ständigt tillgängligt för att söka efter information och ett sätt att kontakta andra som har gått igenom en liknande process. Du kommer troligtvis att kunna hitta någon som har varit med om det du går igenom. Det finns alltid stöd och mer information att få om du bara letar på rätt platser. Det finns hemsidor som till exempel dnaadoption.com, diverse poddar som till exempel Adoptees On, grupper som till exempel DNA Detectives (finns en hemsida och som Facebook-grupp), och böcker som till exempel Finding Family har hjälpt människor som har adopterat eller blivit adopterade.

Sök en adoptionskompetent rådgivare

En person som har adopterat berättade för mig att det bästa hon gjorde för att förbereda en släktforskning efter den biologiska familjen, var att kontakta en rådgivare. Att starta en släktforskning – eller att försöka sig på ett nytt sätt att släktforska, som till exempel genom DNA-test om du inte har provat det tidigare – kan väcka starka känslor som du inte förväntade eller var förberedd på. Du kan börja söka efter en adoptionskompetent rådgivare från den här listan eller använda “Hitta en Terapeut” på psychologytoday.com. Oavsett hur slutresultatet blir av din släktforskning kan det vara bra att arbeta med en tränad rådgivare. De kan hjälpa dig förstå din oro eller rädsla och kan förse dig med verktyg för att hantera vägen som du har framför dig.

De som har blivit adopterade har uttryck olika anledningar till varför de ville släktforska. Bara den adopterade personen (eller den biologiska föräldern eller syskonet) vet varför och om det är rätt tid för att släktforska. Du bör veta varför och om du vill släktforska innan du börjar, och använda dig utav dessa och andra tips. Du kan vara bara ett DNA-test från att hitta vad du letar efter.

URL is copied to your clipboard.