Ny på släktforskning? Välkommen till släkthistoriens underbara värld! I den här artikeln går vi tillbaka till grunderna för att hjälpa er som ännu inte har erfarenhet eller kunskap inom släktforskning, att komma igång på bästa sätt.
Vad är släktforskning?
Släktforskning är studiet av ens släkthistoria – det vill säga historien om ens härstamning eller släktträd. Att undersöka din släktforskning innebär att bygga ett släktträd och samla information om dina familjemedlemmar från det nära och avlägsna förflutna.
Människor undersöker sin släktforskning för att lära sig mer om vilka de är och var de kommer ifrån. Oavsett om du redan har många detaljer om din familjs ursprung eller om du börjar från början, kan arbetet med din släktforskning hjälpa dig att få insikter om dina rötter och vad som gör dig till den du är.
Att komma igång
Det allra första steget i släktforskning är att samla in det du redan vet – och du vet förmodligen mer än du tror.
Du kan börja med att bygga ett grundläggande släktträd och ange all information du har, börja med dig själv och förgrena dig utåt och uppåt. Klicka här för att lära dig hur du kommer igång med att bygga ditt träd på MyHeritage.
Ta sedan en titt runt ditt hem: vilka foton och dokument har du redan i din ägo som kan hjälpa dig att samla information om ditt träd? Kanske har du några gamla fotoalbum, brev, vykort eller andra minnen från din familj.
Nu är det dags att se över vad du har, digitalisera vad du kan och samla in all ytterligare information du kan från dessa objekt. Klicka här för att lära dig hur du skannar gamla foton och dokument för att lägga till i ditt träd på MyHeritage.
Att sätta upp mål
När du har ett grundläggande släktträd att arbeta med, ta en titt på vad du har och fundera på vad du skulle vilja veta härnäst.
Du kanske upptäcker att du saknar en hel del information från din mammas sida av familjen, och du skulle vilja fylla i det. Eller så kanske du har stött på någon referens till en mystisk farbror som ingen pratar om längre och du vill ta reda på vad som hände med honom.
Det behöver inte vara hugget i sten – dina mål kommer att utvecklas och förändras över tiden. Dessutom kommer du utan tvekan att stöta på några överraskningar på vägen, av vilka några kan ta dig på ett fascinerande sidospår. Men det hjälper att ha en uppfattning om var du vill vara, så att du vet var du ska fokusera dina forskningsinsatser.
Intervjua familjemedlemmar
Nästa steg är att nå ut till dina familjemedlemmar och be om all information de har. Det är klokt att börja med de äldsta familjemedlemmarna, eftersom de är väktarna av de äldsta levande minnena i din familj, och du vet aldrig hur mycket längre de kommer att finnas kvar eller på annat sätt kunna minnas och dela sina minnen med dig.
Se till att spela in dessa konversationer, eller åtminstone ta mycket noggranna anteckningar, så att du kan hänvisa tillbaka till dem när du skriver in information i ditt släktträd och i framtiden.
Du kan också passa på att be dina släktingar om bilder eller dokument som de kan dela med sig av, som du kan skanna och lägga till i ditt träd.
Klicka här för en dedikerad artikel om att intervjua dina släktingar för släktforskning.
Dyk in i historiska dokument
Historiska dokument kan hjälpa till att ta vid där din familjs levande minne slutar.
Genom att söka på din familj i historiska register kan du verifiera informationen du har fått höra och lära dig nya detaljer om dina förfäder. Det finns många typer av historiska dokument som kan vara till hjälp: viktiga register (födelse, död och äktenskap) kan ge grundläggande information om datum och platser för dessa viktiga händelser samt detaljer om ytterligare familjemedlemmar. Folkräkningar kan berätta var din familj bodde vid en viss tidpunkt och vem de bodde med. Skolregister kan ge information om utbildning, militära register kan berätta om och var dina förfäder tjänstgjorde i armén, och så vidare och så vidare.
MyHeritage är hem för miljarder historiska dokument från hela världen som är lätta att söka med hjälp av MyHeritages avancerade sökmotor. Klicka här för att söka efter dina förfäder i MyHeritages historiska databas.
Citat, citat och citat
Det största och mest beklagliga rookiemisstaget är att glömma att citera dina källor. Att hänvisa till källor gör det möjligt att spåra informationen tillbaka dit den kom ifrån. Du skulle bli förvånad över hur ofta du, vid granskning, kommer att märka saker som du missade första gången. Att ge exakta källhänvisningar säkerställer också att när det är dags, kan den som ärver din forskning från dig, kunna spåra dina steg.
Ta en kurs
En av de underbara sakerna med släktforskning är att du får bestämma hur mycket tid och kraft du vill lägga ner på den. Men för seriösa forskare kan det finnas en ganska lång inlärningskurva, och du kanske inte vet var du ska börja.
Det är därför vi har lanserat kursen Introduktion till släktforskning (på engelska), en gratis onlinekurs i full längd som du kan börja på direkt, hemifrån.
Kursen leds av MyHeritages släktforskningsexpert, Daniel Horowitz, och har en expertpanel i världsklass som ger en stark grund i släktforskning.
Klicka här för att kolla in kursen Introduktion till släktforskning.