URL is copied to your clipboard.

Hur långt tillbaka går DNA-etnicitetsuppskattningar?

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Hur långt tillbaka går DNA-etnicitetsuppskattningar?

Efter att du fått din DNA-etnicitetsuppskattning från MyHeritage kanske du undrar: hur långt tillbaka går dessa resultat? Och hur pålitliga är de?

I den här artikeln kommer vi att diskutera vad dessa etnicitetsrapporter verkligen säger dig om var dina förfäder kom ifrån.

Hur långt tillbaka går etnicitetsuppskattningen?

Etnicitetsuppskattningar beräknas baserat på grundpopulationer som kan spåra sina rötter till en specifik plats eller etnisk grupp som går tillbaka 6–15 generationer, eller ungefär 100–400 år sedan. Du kan lära dig mer om hur MyHeritage uppskattar etnicitet baserat på DNA i följande artikel: Vad är min etnicitet? Hur MyHeritage uppskattar etniciteter

När du granskar dina genetiska grupper kanske du märker att grupptidslinjen under kartan går tillbaka till år 1600. Värmekartan visar koncentrationerna av människor som tillhör denna grupp runt år 1600, och visar dig var dina förfäder troligen levde runt 400 år sedan.

The Group Timeline for a Genetic Group on MyHeritage
Gruppens tidslinje för en genetisk grupp på MyHeritage

Varför tillhandahåller inte MyHeritage haplogrupper?

MyHeritage DNA-test är ett autosomalt test och haplogrupper kan endast identifieras genom mitokondrie-DNA (mtDNA) och Y-kromosomtest (Y-DNA). Haplogrupper är kombinationer av unika genetiska sekvenser som tenderar att ärvas tillsammans från en ensamstående förälder. Eftersom mtDNA och Y-DNA båda ärvs mer eller mindre intakta från moderns eller faderns linje, överförs dessa sekvenser, eller haplotyper, också mer eller mindre oförändrade från mor till barn (i fallet med mtDNA) eller far till son ( i fallet med Y-DNA). Det är därför haplogrupper kan ge dig information som går tillbaka hundratusentals år tillbaka.

Autosomalt DNA, däremot, ärvs i slumpmässiga kombinationer från båda föräldrarna, vilket innebär att DNA från en specifik förfader kommer att blandas och ”urvattnas” från generation till generation. Så istället för att jämföra ditt DNA med det hos en enda gemensam förfader, jämför den autosomala etnicitetsuppskattningen ditt DNA med det hos en grundare: en grupp människor som har bevisade anor som går tillbaka minst 6 generationer i en viss region eller etnisk grupp. Din etnicitetsuppskattning baseras på hur mycket ditt DNA liknar DNA från personerna i dessa grupper.

Även om haplogrupper potentiellt kan ta dig tillbaka mycket längre än autosomala DNA-resultat, kan de bara berätta var en specifik linje av förfäder kom ifrån. Om ditt mål är att uppnå en bredare förståelse av ditt arv och din unika blandning av ursprung från båda sidor av din familj, kommer ett autosomalt DNA-test som MyHeritage-testet att ge mer relevant information. Dessutom är DNA-etnicitetsresultaten mest tillförlitliga när de kombineras med genealogisk information, och autosomala DNA-tester är den bästa typen av test för genealogisk forskning – som vi kommer att förklara nedan.

Är MyHeritage DNA-testresultat tillförlitliga?

MyHeritage DNA-test är extremt exakt och pålitligt för att identifiera DNA-matchningar. Etnicitetsuppskattningen ger mycket exakta resultat för de flesta, men det är fortfarande bara en uppskattning och måste tas i sitt sammanhang och med dess begränsningar i åtanke.

I slutändan är det mest exakta sättet att identifiera ditt ursprung genom gedigen genealogisk forskning – och DNA-matchning är viktigare än etnicitetsuppskattningen för att hjälpa dig med det. DNA-matchning hjälper dig att bekräfta relationer med släktingar du känner och hitta släktingar som du kanske inte har träffat tidigare. Så låt oss till exempel säga att din etnicitetsuppskattning säger att du är 15 % skandinavisk och att du aldrig hört talas om några skandinaviska förfäder. Genom DNA-matchning kan du kanske hitta en syssling som kan ge goda bevis för att förfadern ni har gemensamt var från Skandinavien.

Detta är ytterligare en anledning till att det autosomala DNA-testet i allmänhet är mer användbart än mtDNA- och Y-DNA-tester för att förstå ditt ursprung. Med ett mtDNA- eller Y-DNA-test, i exemplet ovan, skulle du bara ha matchat med den sysslingen om ni båda hade en obruten moders- eller faderslinje som går tillbaka till samma förfader. Det minskar avsevärt dina chanser att upptäcka viktiga kopplingar. Klicka här för att lära dig mer om att spåra dina moders- och faderslinjer med MyHeritage DNA.

Har du fler frågor om MyHeritage DNA-test? Du kan kolla in det här blogginlägget: MyHeritage DNA: Everything You Wanted to Know About the MyHeritage DNA Test.

URL is copied to your clipboard.