En anledning till att någon kan ta ett DNA-test är att hitta biologiska föräldrar, särskilt om personen inte har kunnat göra det genom adoptionspapper eller andra register. DNA-testresultaten innehåller en lista över DNA-matchningar från testtjänstens databas, och en av dessa matchningar kan bara vara en biologisk förälder.
Det finns dock många människor i världen som inte har tagit ett DNA-test. Dessa personer dyker inte upp i någon databas. Är det fortfarande möjligt att hitta dina biologiska föräldrar om de inte har tagit ett DNA-test?
Svaret är ja. I den här artikeln kommer vi att visa dig hur du kanske kan hitta dina biologiska föräldrar med en kombination av dina DNA-resultat, släktträd och att snoka lite – med verkliga exempel från MyHeritage-användare som har hittat sina biologiska föräldrar med dessa tekniker.
Kontakta din närmaste DNA-matchning
När du testar ditt DNA med målet att hitta dina biologiska föräldrar kan ha tur och hitta dem direkt. Det är till exempel vad som hände med MyHeritage-användare Faith Loftnesness och Becky Skousen.
Det är dock mer troligt att du får matchningar till mer avlägsna släktingar. Men bli inte avskräckt: även om din närmaste matchning är en kusin som bara delar 3% av ditt DNA, kan du fortfarande hitta dina biologiska föräldrar genom dem. Susana Boggs from Texas, Erna Rusi from Finland och Anne Angot från Frankrike hittade alla sina biologiska fäder genom att kontakta en 3% matchning.
Att kontakta en DNA-matchning är det bästa sättet att lära sig mer om dem och ta reda på hur de kan vara kopplade till dig.
Tips för att kontakta DNA-matchningar när du letar efter dina biologiska föräldrar
1. Skicka meddelande till din matchning via MyHeritage-meddelandesystem
Att kontakta dina DNA-matchningar via MyHeritage-systemet är helt gratis, oavsett om du har tagit ett MyHeritage DNA-test eller laddat upp dina data till MyHeritage från en annan tjänst.
Klicka här för att lära dig mer om hur du använder MyHeritage-systemet för att kontakta andra MyHeritage-användare.
Din DNA-matchning ska få ett e-postmeddelande som informerar dem om att de har ett meddelande och de kan sedan komma åt deras MyHeritage-inkorg för att läsa det.
Ibland kanske ditt meddelande inte når dem. De kan ha stängt av e-postaviseringar, ignorerat e-postmeddelandet eller helt enkelt inte klickat på länken för att läsa meddelandet. Vad gör man då?
2. Inget svar? Prova att Googla
Om det inte fungerar att skicka ett meddelande via MyHeritage kan du försöka leta upp personen. De flesta användare registrerar sina DNA-kit med ett för- och efternamn, och du kan se landet där de befinner sig – du kanske kan hitta dem ganska enkelt med hjälp av dessa uppgifter. Många av våra användare som inte fick svar via meddelandesystemet kunde hitta en Facebook-profil eller en webbplats med kontaktinformation. Se till exempel Erna Rusis berättelse: hon fann att hennes kusin var listad som styrelseledamot i ett företag, så hon kontaktade företaget och kunde komma i kontakt med sin kusin.
Om du hittar din matchning på sociala medier, tänk på att ditt meddelande kanske inte kommer direkt till matchningens inkorg på grund av system för meddelandefiltrering som förhindrar skräppost. Om du inte får något svar kan du försöka lägga till matchningen som en vän, kommentera ett av deras offentliga inlägg som förklarar att du har försökt nå dem angående en DNA-matchning på MyHeritage och fråga hur du bäst kan kontakta dem eller försöka ansluta via en annan person som känner dem.
Om inget verkar fungera – skriv gärna till MyHeritage på historia@myheritage.com. Att föra samman familjer är vår passion. Vårt forskargrupp kanske kan hjälpa dig.
3. Gå fram försiktigt
Var medveten om att din födelse kan vara ett känsligt ämne i familjen. Dina biologiska föräldrar kan ha hållit din adoption hemlig från andra familjemedlemmar, eller din återkomst i deras liv kan öppna gamla sår. De kan också oroa sig för att du har dolda motiv för att kontakta dem, eller till och med att det är en bluff.
Tänk på detta när du fraserar ditt meddelande eller telefonsamtal. Gör det klart att du inte kommer att tvinga dem att vara i kontakt med dig om de inte är bekväma med det. Och ha tålamod: ditt meddelande kan bli en chock och det kan ta lite tid för din familjemedlem att bearbeta det du har sagt, innan hen svarar.
4. Ge så mycket information som möjligt
När du når ut, ge all information du har om omständigheterna för din födelse och / eller adoption: datum och plats och alla andra detaljer du kan ha. Varje liten detalj du har kan hjälpa din matchning att verifiera informationen, koppla ihop pusselbitarna och leda dig till dina biologiska föräldrar.
5. Ta väl hand om dig själv
Att ta kontakt med din biologiska familj, när du inte har någon aning om hur de kommer att reagera, kan vara nervöst. Om de reagerar negativt kan du behöva hantera starka känslor av avslag, förbittring eller sorg. Påminn dig själv att deras reaktion inte alls handlar om dig, utan snarare om deras egen familjedynamik och problem.
Faktum är att till och med en helt positiv reaktion från deras sida kan ta upp många starka känslor – både positiva och negativa – för dig att bearbeta. Så se till att ha support tillgängligt när du tar kontakt.
Använd ytterligare ledtrådar och verktyg för att hitta dina biologiska föräldrar
Ibland är det inte tillräckligt att kontakta DNA-matchningen. Du kanske inte kan nå dem, eller så har de kanske inte den information du behöver. I sådana fall kan du utnyttja ytterligare MyHeritage-funktioner för att komma vidare i din sökning:
Släktträd: På MyHeritage, när en DNA-matchning har associerats med ett släktträd, kommer du att kunna se det trädet och hitta matchningen i det. Du kommer också vanligtvis att kunna se namnen på avlidna familjemedlemmar i trädet, och detta kan hjälpa till att ge ledtrådar som kan leda dig till dina biologiska föräldrar. Även om det inte finns ett DNA-test kan du kanske lära dig mer om dem genom att bygga ett släktträd på MyHeritage, om du har lite grundläggande information om din biologiska familj. Smart Matches™ kan leda dig till andra släktträd byggda av släktingar till dem, som du sedan kan kontakta. Det är vad som hände med MyHeritage-användaren Danielle Rogers, som hittade sin biologiska far tack vare en Smart Match™.
Etnicitet: Några av våra användare har tagit etnicitetsresultaten till hjälp när de söker efter sina biologiska föräldrar, särskilt om deras föräldrar var av två olika etniciteter. Att lära dig om dina egna etniciteter kan ge dig insikter om var dina föräldrar kom ifrån och kan också hjälpa dig att finslipa DNA-matchningar som kan vara till stor hjälp för dig. Om du till exempel vet att din mamma var afrikansk och din pappa europé kan en DNA-matchning med afrikansk etnicitet vara från din mors sida.
Plats: Din DNA-matchningslista noterar det land där varje matchning finns, och om du vet att din förälder var från ett visst land kan det hjälpa dig att fokusera på matchningar i det området.
AutoGruppering: AutoGruppering hjälper till att organisera dina DNA-matchningar i grupper av människor som matchar varandra såväl som dig. Om du har flera matchningar och du inte är säker på vilken sida av familjen de är på, kan den här avancerade DNA-funktionen hjälpa dig att räkna ut vilka matchningar som är relaterade till varandra. Om du till exempel redan har identifierat din biologiska fars familj, vet du att matchningarna som inte är relaterade till den sidan av familjen troligen är relaterade till din biologiska mor.
Att få ihop allt: Johannes berättelse
Ett bra exempel på att använda släktträd, etnicitet och lite googling och sociala medier för att hitta födelseföräldrar är historien om MyHeritage-användaren Johannes Nielson.
Johannes upptäckte genom sina etnicitetsresultat att han var halvkoreansk och halvvästeuropeisk. Baserat på denna information gissade han korrekt att hans far var en amerikansk soldat och hans mor en infödd i Korea, som hans far hade träffat när han var där. Detta gjorde det möjligt för Johannes att begränsa sin sökning till amerikanska män som var 18–25 år 1974, och när han fick en DNA-matchning med ett släktträd identifierade han sin far på trädet med hjälp av dessa uppgifter.
Han googlade sin fars namn och hittade en dödsannons som nämnde den lilla staden där han bodde. Sedan hittade han en Facebook-grupp för den lilla staden, gick med i den och bad gruppmedlemmarna om information om sin far – och en kvinna svarade att hon var den mannens brorsdotter.
Det visade sig att Johannes biologiska föräldrar aldrig hade tänkt att adoptera bort honom. De tvingades lämna honom med en familjevän medan han återhämtade sig från tuberkulos, och när de återvände för att ta honom till USA hade han försvunnit och de fick veta att han hade dött.
Tack vare Johannes skickliga utnyttjande av sitt DNA-etnicitetsresultat, DNA-matchningar, släktträd, Google och sociala medier, återförenades han med mamman som trodde att hon hade förlorat honom för alltid, liksom hans tre biologiska bröder.
Ytterligare resurser för att hitta biologiska föräldrar
För mer information om att forska i dina biologiska föräldrar, se följande resurser på kunskapsbasen:
5 tips för en adoptions-relaterad forskning