URL is copied to your clipboard.

Förstå historiska datum och kalendrar för släktforsking

James Tanner

James Tanner

Professional Genealogist
Förstå historiska datum och kalendrar för släktforsking

När du gör framsteg i släktforskningen på dina förfäder, kan du stöta på några förbryllande dubbel-datum eller en konflikt mellan två olika kalendersystem. Dessa förvirrande datum förekommer i många europeiska länder och på andra håll runt om i världen. De härrör från en historisk förändring från den julianska kalendern till den gregorianska kalendern och efterföljande kalenderjusteringar som började på 1500-talet. Beroende på dina förfäders ursprung är det också möjligt att du kommer att upptäcka ett kalendersystem som är helt annorlunda än det som vanligtvis används idag i Västeuropa, Nord- och Sydamerika och många andra länder runt om i världen.

Pope Gregory XIII, portrait by Lavinia Fontana (Public Domain) A Page from a 1584 version of the Gregorian Calendar.
Påven Gregory XIII, porträtt av Lavinia Fontana (Public Domain) En sida från en version från 1584 av den gregorianska kalendern.

Naturligtvis kan du hitta historiska poster som innehåller motstridiga datum. Du kan också hitta poster med datum som är omöjliga, till exempel de som visar ett barn som är fött för länge efter döden av en eller flera föräldrar eller innan barnets föräldrar föddes. Många av de stora webbplatserna för släktträd online har nu funktioner som varnar dig för motstridiga datum. MyHeritage.com har till exempel ett detaljerat kontrollsystem som kallas ”Konsekvenssökare” som ger dig information om många olika typer av fel, inklusive motstridiga datum. De flesta av dessa problem kan lösas med din egen noggranna genomgång av alla datum i ditt släktträd (ofta beskrivet med frasen ”Gör matematiken”), men vissa kan bero på kalenderändringar eller olika kalendersystem och kräver datumjusteringar.

Som släktforskare är det viktigt att registrera datumen som de var när händelsen inträffade. När vi stöter på ett datum i en post med ett annat kalendersystem som vi inte känner till bör vi alltid registrera datumet så som det ser ut och om möjligt också konvertera datumet till ditt lands nuvarande kalendersystem. Vi bör emellertid alltid citera datumets postkälla och, om möjligt, inkludera en kopia av posten eller en länk till en digital bild av posten, så att senare forskare kan verifiera omvandlingen och se postens källa.

Hundratals olika kalendersystem har använts runt om i världen. Alla kalendrar delas in i fyra typer:

  • Lunisolar (sol och måne)
  • Solar (endast sol)
  • Lunar (endast måne)
  • Säsongs (baserat på naturliga observationer)

Ju längre tillbaka i tiden du utökar din släktforskning, desto mer sannolikt kommer det att vara att du kommer att stöta på ett annat kalendersystem. Här är några exempel på kalendersystem som du kan upptäcka.

Julianska/Gregorianska kalenderändringar

I länder runt om i världen är de mest använda kalendrarna mönstrade efter den gregorianska kalendern, som först användes i oktober 1582. Den gregorianska kalendern, utvecklad av den romersk-katolska kyrkan och uppkallad efter påven Gregorius XIII, ersatte den julianska kalendern som skapades under Julius Caesars regeringstid i AUC 708 (48 f.Kr.). Den julianska kalendern hade 365,25 dagar och blev den dominerande kalendern som användes av det romerska riket och i hela västvärlden i över 1600 år. Eftersom den julianska kalendern hade blivit synkroniserad med det faktiska solåret föreslog den gregorianska kalendern en förändring från ett år på 365,25 dagar till ett år på 365,2425 dagar. De extra dagarna kompenseras under skottår med en dag som läggs till i februari. Den faktiska beräkningen är mer komplex och även den gregorianska kalendern kommer ur synkronisering med solen och kommer att kräva framtida justeringar.

Vad som är ännu mer komplicerat för släktforskning är att de olika länderna i världen och till och med provinser eller distrikt inom ett land antog den gregorianska kalendern under olika år och,  vissa har ännu inte antagit den helt. Den gregorianska kalendern antogs redan 1582 med edikt från påven Gregorius XIII, men vissa länder antog inte kalendern förrän på 1900-talet. För en lista över länder och antagningsdatum, se FamilySearch Research Wiki-artikeln ”Julian and Gregorian Calendars.” Du måste vara medveten om antagningsdatumet för de länder där du forskar.

Effekten på forskare beror på datum och plats för deras forskning. För en analys av de problem du kan stöta på, se MyHeritage bloggartikel av Laurence Harris, chef för Genealogy U.K. på MyHeritage: ”Förstå datum: Fem vanliga misstag att undvika.” Du kan konvertera datum mellan de två kalendersystemen genom att använda ett onlineprogram som ”Converting between Julian and Gregorian Calendar in One Step” av Stephen P. Morse. Denna omvandlare låter dig också ställa in mål-land och ger dig det senaste julianska datumet och datumet för det första gregorianska datumet. Det finns en lucka mellan de två datumen som ”förloras”. Till exempel var det sista julianska datumet i de brittiska kolonierna i Amerika den 2 september 1752 och det första datumet med den nya gregorianska kalendern var den 14 september 1752. Dessutom, i vissa länder som England och de amerikanska kolonierna, började det nya året den 25 mars och med introduktionen av den gregorianska kalendern, ändrades den till 1 januari. Ändringen av datumen mellan de två kalendrarna kallas Old Style (Julian) och New Style (Gregorian) och när det finns någon förvirring , anges båda åren, till exempel 3 mars 1733/34. Ibland kommer ett datum i fråga att markeras som OS för Old Style och NS för New Style. I ett visst land är det viktigt att kontrollera datumet för övergången från den julianska till den gregorianska kalendern för att undvika motstridiga datum. De saknade datumen kan orsaka viss förvirring om datum för händelser i en förfäders liv. Varje gång du hittar en förfader som levde under den tid som kalendrarna ändrades måste du vara försiktig med registrerade datumen.

Den franska revolutionära kalendern

Forskning i Frankrike kompliceras av den franska republikanska eller revolutionära kalendern. Denna kalender implementerades under den franska revolutionen och användes av den franska regeringen i cirka 12 år från slutet av 1793 till 1805 och i 18 dagar av Paris-kommunen under 1871. Se Wikipedia-artikeln med titeln ”Franska republikanska kalendern.” Namnen som är associerade med kalendern, som månader och dagar, var nya ord som myntades för skapandet av kalendern. Du kan hitta omvandlare för datum mellan den franska republikanska kalendern och den gregorianska kalendern online, till exempel: ”Napoléon & Empire, den franska republikanska kalendern.”

Den katolska kyrkans liturgiska kalender

Om du forskar i gamla katolska kyrkoböcker som de jag har stött på i Spanien, Italien och många länder i Central- och Sydamerika kan du hitta datum som används med hänvisning till den katolska kyrkans liturgiska kalender. De specifika datumen i kalendern är dock olika, beroende på den särskilda katolska traditionen som följs i det land där du forskar. Till exempel skiljer sig den östra ortodoxa kyrkan från den romersk-katolska kyrkan. För en mer fullständig diskussion, se Wikipedia-artikeln med titeln ”Liturgiskt år.” Några av händelserna i den katolska liturgiska kalendern antogs också av de protestantiska kyrkorna. Jag har funnit att det gregorianska eller julianska kalenderdatumet för det mesta kan bestämmas utifrån själva posten, men om det gregorianska eller julianska datumet inte nämns, kan det ta en hel del forskning för att bestämma motsvarande datum.

Regeringsår av engelska monarker

Den engelska regalkalendern (”året för kung eller drottning X”) finns i många historiska dokument och används fortfarande i många officiella brittiska regerings- och juridiska dokument, särskilt parlamentariska stadgar. Lyckligtvis finns datumet från antingen den julianska eller gregorianska kalendern vanligtvis också i dokumentet; men om inte, kommer forskaren att behöva göra ytterligare historisk forskning för att bestämma motsvarande datum. Det finns dock onlinewebbplatser som har omvandlare för att beräkna datum baserat på regeringsår som innehåller listor över alla monarkerna. Se ”Beräkna datum baserat på regeringsår.”

Den judiska kalendern

Jag blev involverad i datum i den judiska kalendern när jag började undersöka mina judiska förfäder i Nederländerna. Traditionellt börjar den judiska dagen vid solnedgången, definierad som den tid då solen försvinner. Böcker och datorprogram för konverteringsdatum mellan den judiska kalendern och den gregorianska kalendern är baserade på ”dagsljus”-delen av den judiska dagen. Se JewishGen.org-artikeln med titeln ”Introduktion till den judiska kalendern.” Här är en kort förklaring av den judiska kalendern från Yale University Library’s artikel med titeln ”Om den hebreiska kalendern”:

Den judiska kalendern, härledd från den forntida hebreiska kalendern, har förblivit oförändrad sedan omkring 900 e.Kr. Den är den officiella kalendern för den moderna staten Israel och används av judar över hela världen som en religiös kalender. Utgångspunkten för den hebreiska kronologin är året 3761 f.Kr., datumet för världens skapelse som beskrivs i Gamla testamentet. Den judiska kalendern är luni-solar, baserat på månmånader på 29 dagar omväxlande med 30 dagar. En extra månad läggs till vart tredje år, baserat på en cykel på 19 år. Datum för den judiska kalendern betecknas AM (Latin anno mundi, ”världens år”) och BCE (före medeltiden).

Här är en länk till en av de judiska kalenderomvandlarna: judisk/hebreisk datumomvandlare

Den traditionella kinesiska kalendern

Enligt världsmätare motsvarar för närvarande befolkningen i Kina cirka 18,47% av befolkningen i hela världen. Fram till antagandet av den gregorianska kalendern den 1 januari 1912 använde Kina den traditionella kinesiska kalendern. Men för många ändamål, inklusive firandet av olika helger, är jordbrukskalendern fortfarande i bruk. Historiskt fanns det flera olika versioner av kalendern. Se Wikipedia, kinesisk kalender. Ursprunget till den kinesiska kalendern kan spåras tillbaka till 1400-talet f.Kr. Det finns ett antal omvandlare online som kommer att konvertera den kinesiska kalendern till den gregorianska och från den gregorianska till den kinesiska kalendern. Se ”Kinesisk kalenderomvandlare.”

Du kan stöta på andra sätt att registrera datum i din egen forskning. Det är alltid tillfredsställande att ”bryta koden” och hitta ett datum du kan använda i din forskning. Fortsätt att lära dig och fortsätt söka.

URL is copied to your clipboard.