Judisk kultur har alltid lagt stor vikt vid familjen och på vikten av att känna till sina rötter. Om du har judiska förfäder, eller tror att du har det, finns det många resurser tillgängliga för att hjälpa dig lära dig mer om dem. MyHeritage har ett rikt urval av historiska rekordsamlingar som är särskilt värdefulla för dem som forskar om judisk släkthistoria.
I den här artikeln kommer vi att utforska begreppet judisk identitet och beröra viktiga punkter att ha i åtanke om judisk historia, och sedan ta ett dyk ner i de judiska dokument som finns tillgängliga på MyHeritage och hur man söker i dem. Vi kommer också att utforska hur DNA-tester kan hjälpa dig att lära dig mer om ditt judiska arv.
Vad är judisk etnicitet?
Medan de flesta andra etniciteter mestadels är knutna till en specifik geografisk region, är det judiska folkets identitet lite mer komplex. Judiska samhällen har levt och frodats på nästan alla kontinenter i många århundraden och skapat distinkta etniska och kulturella undergrupper. Vad mer är, medan judiskhet ofta kategoriseras som en religiös identitet snarare än en etnisk, är det i själva verket både och. Det betyder att människor som är födda inom en judisk gemenskap fortfarande anses vara judar även om de utövar en annan religion, och personer utan judiskt arv alls som konverterar till den judiska religionen anses också vara judar.
MyHeritage DNA Ethnicity Estimate identifierar för närvarande 5 judiska etniska undergrupper – fler än något annat DNA-testföretag:
- Ashkenazi judisk
- Sefardisk judisk – Nordafrika
- Etiopisk judisk
- Jemenitisk judisk
- Mizrahisk judisk – Iran/Irak
Var och en av dessa etniciteter har en helt unik uppsättning av kulturella egenskaper, inklusive geografi, historia, kultur och språk. Ändå identifierar de sig alla som en enda kulturell grupp som delar en övergripande identitet som inkluderar historia, kultur, språk och så vidare som de alla delar.
Till exempel kommer Ashkenazi-judar från en grupp judar som levde i området Frankrike och Tyskland under den tidiga medeltiden och migrerade till Östeuropa under århundradena, till stor del på grund av förföljelse. De talade jiddisch såväl som ytterligare östeuropeiska språk som tyska, ryska, ukrainska eller polska, och deras kök kännetecknades av de typer av ingredienser som var lättast tillgängliga för dem: vete, mejeriprodukter, gås och andra höns, kål och rot grönsaker.
Däremot befäste sefardiska judar sin gemensamma identitet i ”Sepharad”, den hebreiska termen för den iberiska halvön. Efter att judarna fördrivits från Spanien 1492 och från Portugal 1497 bosatte de sig i områden som Turkiet, Grekland, Balkan och Nordafrika och blev den dominerande judiska kulturen i dessa områden. De talade varianter av judeo-spanska såväl som turkiska, grekiska, arabiska och så vidare. Deras kök inkorporerade lokala smaker från ingredienser som var lättare att skaffa i varmare klimat: olika örter, ris, kryddor, färska grönsaker, baljväxter och olivolja.
Trots dessa skillnader spårar båda dessa grupper – liksom alla judiska grupper – sina rötter tillbaka till det forntida Israel och Juda. Även efter att ha bosatt sig i olika områden i Europa bad och studerade både sefardiska och ashkenaziska judar Torah på hebreiska och arameiska, firade samma högtider, höll sig till samma religiösa lagar och vidarebefordrade samma berättelse om sin kulturhistoria. Det fanns variationer: till exempel skilde sig delar av deras bönetjänster åt, och de hade olika seder om tvetydiga aspekter av judisk lag. Men ur antropologisk och historisk synvinkel är dessa skillnader försumbara jämfört med den sammanhållna övergripande judiska identiteten de delade.
Relevant historia
Den stora mångfalden inom judisk kultur gör det svårt att ge en snabb historisk bakgrund som är relevant för alla undergrupper. Det är viktigt att undersöka den specifika historien för regionen dina förfäder kom från så att du kan förstå det historiska sammanhanget de levde i. Detta är särskilt viktigt i regioner som ofta bytt ägare genom historien – till exempel kan en by i det som nu är Ukraina ha haft varit en del av Polen före andra världskriget.
Det finns dock några vanliga egenskaper du bör tänka på när du forskar om judisk familjehistoria.
- Fram till frigörelsen på 1800-talet ansågs judar inte riktigt vara ”medborgare” i något land. I vissa länder ansågs de vara suveränens egendom; i andra var de utlänningar som fick bosätta sig i en viss region. Detta kan påverka hur register över judiska invånare bokfördes.
- Medan judar som bodde i kristna länder drabbades av mer våld och svår förföljelse, behandlades inte heller de under muslimskt styre som jämlikar. Judar i både kristna och muslimska områden beskattades vanligtvis hårt och många aspekter av deras liv var begränsade eller reglerade, från hur de fick klä sig, till vilka yrken de fick ägna sig åt och hur högt de fick bygga sina samhällsstrukturer .
- På vissa ställen fanns det till och med kvoter för antalet tillåtna äktenskap – vilket ledde till att många ”inofficiella” äktenskap genomfördes som aldrig registrerades hos myndigheterna.
Hitta judiska register på MyHeritage
Med tanke på att det judiska folket var en minoritet spridd över ett brett spektrum av geografiska regioner, kan det vara lite knepigt att identifiera samlingar av värde för judisk släktforskning. Historiska uppteckningar av judiska förfäder kan finnas i specifikt judiska samlingar, men de kan också finnas bland dokument för andra minoriteter eller den allmänna befolkningen – till och med kyrkoböcker! I vissa områden, under 1600- och 1700-talen, ålades kyrkorna att föra register över alla i staden oavsett religion.
MyHeritage är hem för ett antal viktiga judiska samlingar och resurser. Bland samlingarna av betydande intresse för forskare av judiskt arv finns följande:
- Grekland, Korfu, Vitala register, 1841-1932: Inte en specifikt judisk samling, men innehåller information om en betydande judisk gemenskap i Grekland
- Israel Genealogy Research Association – IGRA: ett index över alla typer av poster (vitala register, röstlistor, folkräkningar, etc.) som är gratis att komma åt på MyHeritage (medan du måste vara IGRA-medlem för att söka i posterna på IGRA)
- BillionGraves: MyHeritage samarbetade med BillionGraves för att digitalisera alla kyrkogårdar i Israel, och även om dessa register också är tillgängliga på BillionGraves, hjälper MyHeritages sökning och matchning på flera språk dig att hitta och förstå inskriptioner på andra språk
- Mandatoriska Palestina naturaliseringsapplikationer, 1937-1947
- Avelim – Israeliska dödsannonser
- Israels telefonkatalog, 1944
- Judiska minnesmärken för förintelsen och judiska invånare i Tyskland 1939-1945 (gratis på MyHeritage)
- Tyska minoriteternas folkräkning, 1939
- Lithuania Internal Passports, 1919-1940
- Lettland, Riga, Index för interna passinnehavare, 1918-1940 (gratis på MyHeritage)
- Lista över partisaner från Vitryssland, 1941-1945
- Piotrków Trybunalski Polen födslar, (1808-1875), dödsfall (1808-1888), vigslar (1808-1870)
- Slovakien, kyrko- och synagogböcker, 1592-1910
Dessutom har MyHeritage ett partnerskap med JewishGen som tillåter användare att komma åt register från denna viktiga judiska släktforskningsresurs på MyHeritage-plattformen.
Ett tips från vår släktforskare Daniel Horowitz är att gå in i samlingskatalogen och ange ordet ”Jude” i sökrutan:
Detta kommer att ge resultat som inkluderar samlingar med ordet ”jude” eller ”judisk” både i titeln och beskrivningen. Du kan också prova att använda ytterligare relaterade sökord, som ”Israel” och ”Förintelsen”.
Tidnings- och boksamlingarna på MyHeritage innehåller också många judiska resurser, som The Jewish Chronicle. Årbokssamlingarna innehåller även publikationer från judiska skolor och högskolor. Dessa kan vara lite svårare att hitta, men de dyker upp i MyHeritage sökmotor när du söker efter någon som nämns i dem, eller i Record Matches när den personen har en profil i ditt träd.
Global Name Translation™ över judiska register
En av funktionerna som utmärker MyHeritage som en släktforskningsresurs är Global Name Translation™, en funktion som låter dig söka poster på andra språk och skrivsystem med ditt modersmål. Algoritmen identifierar namnet du söker efter på ytterligare språk och hämtar resultat från poster på dessa språk och översätter dem sedan tillbaka till ditt språk åt dig.
Att lära sig läsa det hebreiska alfabetet – att läsa både hebreiska och jiddische namn – är en fördel för judisk släktforskning, men Global Name Translation™ sparar dig besväret. Den här funktionen är också särskilt användbar för att söka i judiska uppteckningar i Östeuropa skrivna på ryska eller ukrainska, eller från Grekland som är skrivna på grekiska.
Judiskt DNA på MyHeritage
En annan väg som MyHeritage erbjuder för att undersöka ditt judiska arv är DNA-testning.
MyHeritage DNA-testet erbjuder de mest varierande och detaljerade resultaten av judisk etnicitet på marknaden, med 5 judiska etniska grupper och 55 genetiska grupper av judiskt ursprung.
När det gäller DNA-matchning har MyHeritage en av de största DNA-databaserna i världen och erbjuder banbrytande verktyg för att sortera, organisera och analysera dina DNA-matchningar för att få insikter om din släkthistoria.
Bevisar judiskt DNA judisk härkomst?
Resultaten av judisk etnicitet tyder naturligtvis på judiskt arv, särskilt om andelen judiskt DNA i dina resultat är över 6%. Det är dock viktigt att komma ihåg att etnicitetsuppskattningen är just det – en uppskattning. Att ha judisk etnicitet i dina resultat betyder att en viss procentandel av ditt DNA delar egenskaper med personer av judiskt ursprung, men det är inte definitivt bevis på att du är av judisk härkomst.
Det enda sättet att bevisa judisk härkomst är genom att koppla ditt släktträd till förfäder som historiskt sett har bekräftats att de varit judar. DNA kan hjälpa dig med detta genom att koppla dig till DNA Matches som du kan dela en förfader med bekräftat judiskt arv med.
Endogami och judiskt DNA
Om du är av judisk härkomst är det viktigt att ta hänsyn till att judiska samhällen – särskilt, men inte bara, ashkenaziska judiska samhällen – historiskt sett har varit endogama. Eftersom människor i dessa samhällen gifte sig sinsemellan delar judar vanligtvis mer DNA med varandra än genomsnittet, och det betyder att relationer till DNA-matchningar kan tyckas vara närmare än de är.
I ljuset av detta, när du analyserar dina DNA-matchningar, var särskilt uppmärksam på längden på delade segmenten snarare än den totala mängden DNA som delas. Ett enda längre segment av delat DNA är en starkare indikator på ett spårbart samband än många korta segment.
För att dyka djupare in i att forska om judiska härkomster, se följande kunskapsbasresurser:
- Finding Jewish Records In The MyHeritage Search Engine: webinar med Daniel Horowitz
- Ask The Expert – Jewish Resources On MyHeritage: webinar med Ellen Kowitt
- How to Find Out if Your Ancestors Were Conversos: artikel av Daniella Levy
Besök myheritage.se/research och börja forska om dina judiska förfäder idag.