URL is copied to your clipboard.

Hur använder jag Släktkartan?

Hur använder jag Släktkartan?

Släktkarta (PedigreeMap™),  är en gratis funktion på MyHeritage som gör att du kan visualisera och navigera information i ditt släktträd ur ett geografiskt perspektiv.

På Släktkarta ser du en lista över alla platser du har angett i ditt träd och en karta markerad med alla dessa platser. Den här funktionen gör det enkelt för dig att fastställa felaktiga platslistor och korrigera dem. Det hjälper dig också att visualisera migrationsmönster hos din familj över tid.

Exakta platslistor är särskilt viktiga för att undersöka historiska poster, eftersom du måste veta platsen för att veta var du ska söka.

Ange platser på ditt släktträd

Släktkartan visar automatiskt alla platser du har angett i ”plats”-fältet med händelser, fakta och fotobeskrivningar. För att se till att kartan visar en fullständig bild av familjens geografiska historia, fyller du i så många av dessa fält som möjligt: begravningar, födslar, bröllop, dödsfall och så vidare.

När du sparar en post i ditt träd från en Record Match eller från SuperSearch™ eller extraherar information från en Smart Match™ som anger en plats, kommer den platsen också att inkluderas i Släktkartan.

Tillgång till Släktkarta

För att se Släktkartan, håll muspekaren över fliken ”Släktträd” i navigeringsfältet och välj ”Mer”. Välj sedan ”Släktkarta.”

I mitten av skärmen ser du en världskarta med cirklar som anger platser listade i ditt släktträd. Grå cirklar är sammanslagningar av platser i samma land eller stat, medan orange cirklar anger mer specifika platser.

Till vänster ser du platserna du har angett i ditt träd i listform, sorterade efter antalet referenser i ditt träd och grupperade efter land eller stat. Du kan sortera dem efter namn istället eller visa alla platser som en lista genom att klicka på upp-och-ned-pilar-ikonen högst upp i listan. Du kan också söka efter en specifik plats genom att ange namnet på platsen i sökrutan.

Använd musen för att panorera kartan och dra den i alla riktningar. Du kan zooma in eller zooma ut med de små plus- och minus-kontrollerna i det nedre vänstra hörnet.

När du klickar på namnet på ett land eller en stat visas en lista till höger som visar alla platser som har matats in i ditt träd.

Du kan klicka på dessa specifika platser på kartan eller på listan för att se dem, och listan till höger visar familjehändelser och personer som är associerade med den platsen.

Klicka på personerna i listan för att lära dig mer om händelserna eller fotona.

Du kan klicka på kalenderikonen för att redigera en händelse, eller på pennikonen för att redigera platsnamnet.

Använd rullgardinsmenyn för varje enskild som är listad för att se deras profil, se dem i släktträdet, se deras förhållande eller för att se alla referenser till dem på kartan.

För foton som hänvisas till på kartan, till exempel fotot nedan, kan du också klicka på fotoikonen för att se fotot i full storlek.

Filtreringsalternativ

Som standard kommer Släktkartan att visa en karta över platser associerade med din utökade familj, med dig som den centrala personen. Du kan ändra detta genom att använda filtreringsalternativen i fältet högst upp på kartan.

Om du har mer än ett släktträd kan du välja vilket du vill se på Släktkartan.

Släktkartan kan visa händelser och foton för alla personer i släktträdet, eller en delmängd som tillhör en viss individ eller delmängd av individer.

Börja skriva en persons namn så kommer du att få förslag omedelbart. Du kan sedan välja en specifik person i listrutan:

Om du lämnar sökrutan tom kommer du att välja alla personer i ditt träd.

När du har valt en person från släktträdet använder du rullgardinsfältet till höger för att visa platser för hans eller hennes storfamilj, närmaste familj, förfäder, ättlingar eller bara för den personen.

Klicka på trattikonen längst upp till höger för fler filteralternativ. Välj att se födslar, dödsfall, foton, annan eller vilken som helst kombination (som standard kommer alla att kontrolleras).

Flytta skjutreglaget för årtal för att visa platser som refereras till ett visst antal år (som standard kommer detta att inkludera alla händelser från alla datum i ditt träd).

Flytta skjutreglaget för generationer för att visa platser som refereras till en rad olika generationer i ditt släktträd.

Klicka på helskärmsikonen för att se Släktkartan på helskärm:

Värmekarta

Att välja Heatmap-visualisering ger dig en hög nivå av din släkthistoria och visar vilka geografiska områden som har en högre koncentration av referenser från ditt släktträd. Öppna Värmekartan genom att klicka på Värmekarta-knappen längst ner till höger på kartan:

Det är särskilt användbart i kombination med filtrering efter år och typ. Om du till exempel väljer olika årsperioder och visar värmekartan för varje val kommer du att markera migrationen av din familj under åren:

Felsökning av platser med Släktkarta

En viktig fördel med Släktkarta är att den snabbt påpekar inkonsekvenser eller felaktigheter angående platser i ditt släktträd.

Finns inte på kartan

Under listan över länder och stater till höger ser du en kategori ”Inte hittad på kartan.”

Om du ser den här listan kan det ofta bero på platser som har angetts felaktigt i ditt släktträd, och du kommer att kunna korrigera dem direkt från Släktkartan. Klicka bara på den okända platsen i listan, klicka på listan som visas till höger och klicka på pennikonen bredvid fel plats för att redigera den.

Tvetydiga platser

Platsnamn i den vänstra panelen som är tvetydiga listas med ett grått utropstecken bredvid dem. I exemplet nedan infördes staden Salem i släktträdet. Salem kan bland annat hänvisa till en stad i den amerikanska delstaten Massachusetts eller huvudstaden i den amerikanska delstaten Oregon:

Om du klickar på utropstecknet får du de mest troliga alternativen och du kan välja vilket du menade. Du kan sedan välja att ändra alla referenser i trädet till den platsen:

Felaktig geokodning

Ibland är platser märkta felaktigt på grund av kodningsfel. Om du märker en plats på kartan som verkar uppenbarligen felaktig klickar du på den. Släktkartan kanske kan föreslå rätt plats.

Stavningsförslag

Det kan finnas ett antal alternativa stavningar för vissa platser, särskilt i de länder som använder ett annat skrivsystem. Om stavningen du använde inte är standard kan du se en röd fyrpunktsikon bredvid platsnamnet i listan. När du öppnar den här platsen kommer den icke-normala stavningen att understrykas med röda prickar, och om du klickar på den visas förslag till en mer standardstavning.

Det är en bra idé att använda vanlig stavning, eftersom det hjälper dig att lättare hitta poster och hålla ditt träd konsekvent.

Skiftande gränser

Gränserna har ständigt förändrats under århundradena, särskilt i regioner där det fanns många krig. Detta kan göra det svårt att veta exakt hur man listar platsen. Till exempel kan din mormor vara född i en by som då var en del av Polen, men som nu ligger i Ukraina. Så listar du det som Polen eller Ukraina?

Eftersom Släktkarta är baserat på Google Maps, som förblir aktuellt, rekommenderar vi att du skriver det aktuella landet så att du kan hitta det på kartan, exakt. I exemplet ovan kan du lista landet som ”Ukraina (tidigare Polen).”

Sammanfattning

Släktkartan är mer än bara ett bra sätt att visualisera din familjehistoria genom en geografisk lins. Med hjälp av det här verktyget kan du förbättra den platsbaserade informationen i ditt släktträd, göra den mer specifik och exakt, uppdatera information i ditt släktträd och hitta potentiella problem som du kanske inte har märkt, helt enkelt genom att granska profilerna i ditt träd.

URL is copied to your clipboard.