Om du någonsin har sysslat med släktforskning har du förmodligen hört talas om standardtyperna av register, där du kanske kan hitta information om din släkthistoria: viktiga dokument, kyrkböcker och så vidare.
I den här artikeln kommer vi att utforska en typ av dokument som du kanske aldrig har hört talas om – en typ av dokument som ofta hittas undangömt i bibliotekens och arkivens bakre rum, som kan hjälpa till att fylla i saknad information, som du inte har kunnat hitta någon annanstans. Den här typen av poster kallas ”lösa poster”.
Lösa poster vs. inbundna poster
De flesta av de register du kanske känner till är inbundna dokument: det vill säga dokument som var bundna till stora volymer för att hålla dem i ordning. Lösa dokument är däremot separata, individuella dokument som inte har bundits in till en volym. Dessa kan inkludera saker som tidningsurklipp, brev, kvitton och fakturor, fotografier, släktforskningspapper och mycket, mycket mer.
For example, if you found a court minute book about a court case involving your ancestor, this may not be all the information available. There could be fascinating details and gems found among the loose records from the case.
Why are some records kept loose? Sometimes they may be additional documents that don’t fit into the bound volume in terms of content or format. Sometimes, they might have turned up in an unexpected place. For example, people like to stick loose pieces of paper into books, as bookmarks or just as a place to put them. I once found a letter tucked into a bound volume that turned out to be a handwritten letter to the court from John “Jack” Hinson, an infamous Civil War sniper!
Många inbundna dokument har mikrofilmats eller digitaliserats, medan de flesta lösa dokument inte har gjort det. Det betyder att du ofta kommer att behöva resa till ett fysiskt arkiv och begära att se dem – men det är värt ansträngningen. Som arkivarie får jag dagligen bearbeta den här typen av journaler och jag stöter på de mest underbara dokument. Jag har hittat en enorm mängd information om min egen familj i lösa dokument.
Olika typer av lösa dokument
Vertikala filer
Vertikala filer är en samling lösa dokument som arkiveras efter efternamn eller ämne, vanligtvis i arkivskåp i forskningsområdet i ett arkiv eller på baksidan av arkivutrymmet. De förvaras ofta bakom stängda dörrar och du måste fråga arkivarien om dem.
Vertikala filer kan innehålla nästan vad som helst! Här är några exempel på de typer av poster du kan hitta bland vertikala filer:
- Tidningsartiklar: Dessa är särskilt värdefulla eftersom de kan innehålla föremål som hade klippts ut från de mikrofilmade tidningarna. Tidningar kan innehålla massor av bra genealogisk information: bröllopsannonser, annonser för tjänster eller företag, dödsannonser och så vidare.
- Släktforskningspapper/korta familjehistorier: Jag uppmuntrar ofta släktforskare att skriva en kort släkthistoria för att donera till det lokala arkivet, eftersom folk som söker efter medlemmar av din familj kanske stöter på det och kan kontakta dig. Detta är den lågteknologiska motsvarigheten till MyHeritages Smart Matching™-funktion!
- Affärsdokument: Dessa kan inkludera affärsbrevpapper, fakturor, kvitton eller någon annan typ av dokument som används för att driva ett företag. Du kan hitta värdefull information om familjeföretag här.
- Fotografier: Ibland skapar arkiv samlingar av fotografier, men om de är för få eller för varierande för att skapa en sammanhängande samling kan de läggas till vertikala filer.
- Donerade dokument och efemera: Det är här vi lägger saker som människor donerar till ett arkiv — slumpmässiga dokument de hittat liggande på vinden eller i källaren. De kan innehålla olika typer av certifikat, brev, gratulationskort och så vidare.
Manuskriptsamlingar
Manuskriptsamlingar är samlingar av dokument, filer, artefakter, fotografier etc. som donerats av individer, företag och organisationer. I huvudsak kommer dessa att vara samma typer av föremål som de du hittar i de vertikala filerna, men som en del av en samling. I Kanada och andra platser utanför USA kan de också kallas ”arkivsamlingar” eller ”speciella samlingar”. De är inrymda i mappar och lådor.
Manuskriptsamlingar är de mest underutnyttjade samlingarna i släktforskningsvärlden. De tenderar att missförstås och folk vet inte att de finns. De är sällan digitaliserade, och historiskt sett är de bara inte en av de typer av samlingar som släktforskare använder för forskning. Men det är synd, för de innehåller fantastiska register.
Den viktigaste delen av en manuskriptsamling är ”sökhjälpen”: ett dokument som tagits fram av arkivarien medan de bearbetar samlingen som fungerar som en slags ”vägkarta” till samlingen. Sökhjälpen ger viktig information om samlingen och beskrivningar av vad den innehåller.
Lösa äktenskapshandlingar
De vigselböcker som vanligtvis används för släktforskning kommer från inbundna volymer. Lösa äktenskapshandlingar inkluderar ytterligare pappersarbete relaterade till vigselhändelsen som inte var en del av den bundna volymen och arkiveras separat. De är sällan digitaliserade och kan i allmänhet inte hittas online.
Några exempel på lösa äktenskapshandlingar kan vara:
- Bekräftelser
- Tillstånd från föräldrar (för minderåriga brudar och brudgummar)
- Obligationer
- Blodprovsresultat
Lösa bouppteckningar
Lösa bouppteckningar är den mest kända typen av lösa dokument, och du kanske har sett bouppteckningspaket under din forskning. De inkluderar ytterligare pappersarbete som rör den avlidnes bouppteckning och arkiveras vanligtvis separat från testamenteböcker och andra bundna bouppteckningar. Liksom lösa äktenskapshandlingar är de sällan tillgängliga online eller i digitaliserat format.
Några exempel på lösa bouppteckningar kan vara:
- Bekräftelser
- Korrespondens rörande bouppteckningen
- Fakturor
- Kvitton
Lösa domstolsprotokoll
Lösa domstolsprotokoll är ”arbetspapper” i ett rättsfall, vanligtvis samlade i ett paket och arkiveras separat från de inbundna domstolsprotokollsvolymerna. Dessa är fantastiska att läsa igenom, oavsett om fallet var brottsligt eller civilrättsligt, eftersom de innehåller massor av information som du inte hittar i de inbundna volymerna. En gång kom jag över ett rättegångspaket som innehöll det faktiska rakbladet som svaranden hade använt för att hota målsäganden!
Några exempel på lösa domstolsprotokoll kan vara:
- Bekräftelser
- Stämningar
- Vittnesuttalanden
- Fotografiska bevis
Var hittar man lösa register
Så nu när du vet vad lösa dokument är och vad de kan innehålla, behöver du veta var och hur du hittar dem.
Som jag nämnde kan de flesta lösa dokument bara hittas i ett fysiskt arkiv – och de förvaras nästan alltid i de bakre rummen i vad vi arkivarier kallar ”högarna”. Du måste fråga arkivarien, kontoristen eller bibliotekarien om deras lösa dokument. Ibland är det enda sättet att veta vad de har att ringa upp eller resa till arkivet och prata med personalen.
Lösa register är en guldgruva för släktforskare och jag rekommenderar starkt att du frågar om dem!
Den här artikeln är tagen från en Facebook Live-session av Melissa Barker. Du kan se hela föreläsningen här.