URL is copied to your clipboard.

Vad Smart Matches™ är och hur du får ut det mesta av dem

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Vad Smart Matches™ är och hur du får ut det mesta av dem

Smart Matching™ är en kraftfull släktforskningsteknik som matchar personer du har angett i ditt släktträd med personer som andra MyHeritage-medlemmar har angett i sina träd.

När du lägger till en person i ditt släktträd kommer MyHeritages algoritmer omedelbart att börja arbeta och söka i vår stora databas med släktträd för att hitta poster som verkar visa samma person.

Smart Matches™ kan hjälpa dig med din släktforskning på ett antal sätt. Personen som har lagt till samma person i sitt eget släktträd kan ha ytterligare information om honom eller henne som du inte har ännu. Det kan vara allt från födelsedatum eller födelseplats till ytterligare familjemedlemmar – eller till och med foton.

Varje person du lägger till i ditt träd ökar chansen för ytterligare upptäckter. Med Smart Matches™ kanske du kan uttöka ditt träd exponentiellt eller lära dig värdefull ny information som du inte hade hittat från andra källor..

Så här får du tillgång till Smart Matches™ 

Det finns flera sätt att komma åt Smart Matches™.

Ett sätt är direkt från ditt släktträd. När en Smart Match™ hittas för en person i ditt träd visas en grön ikon på personkortet.

Du kan klicka på ikonen för att se alla Smart Matches™ som har hittats för den personen.

Ett annat sätt att komma åt Smart Matches™ är genom att klicka på den grå ikonen till vänster på användarremsan högst upp på skärmen.

Ett tredje sätt är att hålla muspekaren över fliken Upptäckter i navigeringsfältet och välja ”Matchar efter människor” eller ”Matchar efter källa.”

Välj fliken “Smart Matches” högst upp på skärmen. ”Matchningar av människor” organiserar dina matchningar efter de personer som matchningarna har hittats för, medan “Matchningar efter källa” organiserar dem enligt källorna (för Smart Matches™ – släktträd) där de hittades.

Få ut så mycket som möjligt av dina Smart Matches™

Kontrollera att matchningen är korrekt

I släktforskning är det mycket viktigt att verifiera och registrera källan till varje information du lägger till i ditt träd. MyHeritages algoritmer är robusta och korrekta, men det finns alltid en chans att en Smart Match™ är felaktig; kanske som ett resultat av en slump (en annan person född ungefär samma tid och plats med liknande namn i familjen) eller mänskligt fel (en användare som anger felaktig information). Innan du bekräftar en Smart Match™, kontrollera att detaljerna verkar stämma överens med de uppgifter du har.

Kontrollera ”Ny info”

Vissa Smart Matches™ ger en mängd ny information, medan andra inte ger något nytt alls. Som standard sorteras Smart Matches™ efter det värde de kan lägga till i ditt träd. (Du kan också sortera efter antal matchningar, senaste, förnamn, efternamn eller relation, om du föredrar.) På varje matchkort ser du avsnittet ”Ny info” som anger vilken ny information matchningen kan ge dig.

Granska trädet som din Smart Match™ kommer från

Om du inte är säker på om Smart Matchen™ är korrekt kan du alltid titta på trädet där det hittades. Det du ser där kan hjälpa dig att verifiera om matchningen är korrekt – och kan också avslöja ny och värdefull information.

Kontakta den andra trädägaren och begär platsmedlemskap

Du kanske upptäcker att informationen du kan se i den andra användarens träd är begränsad av deras integritetsinställningar. Dessutom finns det ingenting som går upp mot att få hela historien direkt från den person som i första hand skrev in informationen i sitt träd. De kan ha ytterligare information som de inte har angett i MyHeritage-trädet.

När du har bekräftat en matchning kan du kontakta ägaren till trädet som matchningen hittades via privat meddelande. Du kan också begära medlemskap på deras familjesida, så att du kan se ytterligare information som kan vara synlig endast för webbplatsmedlemmar.

Extrahera information manuellt

När du bekräftar en Smart Match™ kan du extrahera information och lägga till den i ditt träd. Istället för att välja ”Extrahera all information” rekommenderar vi att du granskar varje avsnitt i matchningen noggrant och jämför informationen i ditt träd med informationen från Smart Match™. Du kanske upptäcker att de uppgifter som de har angett inte är så fullständiga som dina på vissa ställen, i vilket fall du vill behålla den information du har, istället för att ersätta den med deras. Du kanske till och med tycker att en del av informationen de har listat är felaktig.

Vänta på det

När du har lagt till den nya informationen från din Smart Match™ i ditt träd, kommer MyHeritages algoritmer att böraj jobba igen och de kan upptäcka några nya Smart Matches™ eller Record Matches baserat på den mer fullständiga informationen i ditt träd. Detta kan ske inom bara några minuter, så håll utkik efter nya meddelanden.

Du får också regelbundna e-postmeddelanden som notifierar dig om nya Smart Matches™ som har hittats för individer i ditt träd, så håll också ett öga på din inkorg!

URL is copied to your clipboard.