URL is copied to your clipboard.

Vad är MyHeritage fotofunktioner och hur man kan använda dem

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Vad är MyHeritage fotofunktioner och hur man kan använda dem

Familjefoton är en av de mest spännande artefakterna som en släktforskare kan upptäcka när de bygger ett släktträd. Man säger att en bild är värd mer än tusen ord, men foton har sina begränsningar: deras kvalitet försämras med tiden och ibland behöver man verkligen någon som berättar historien bakom dem för att fullt ut uppskatta vad fotot innehåller.

Med MyHeritages fotofunktioner kan dina familjefoton vara värda mycket mer än tusen ord. Färger väcks till liv och suddiga ansikten fokuseras, och du kan upptäcka funktioner och detaljer som du aldrig skulle ha kunnat se i originalbilden. MyHeritages serie av fotofunktioner gör det enkelt för dig att bevara och uppskatta den rika historia som dina familjefoton representerar.

I den här artikeln presenterar vi alla MyHeritages toppmoderna fotofunktioner och visar hur du kan använda dem för att förbättra din forskning och berätta din familjs historia.

What is Deep Nostalgia™?

Deep Nostalgia™ är en mycket populär MyHeritage-funktion som låter dig animera ansikten i dina gamla familjefoton.

Det här verktyget identifierar ansiktena på dina foton och tillämpar en serie gester på dem baserat på förinspelade förarvideor av riktiga människor som blinkar, ler och rör på huvudet. Resultatet är realistiska, högkvalitativa bilder av hur dina förfäder kan ha sett ut i rörelse.

Det är extremt sällsynt att man har bilder på sina förfäder från innan hemvideor blev vanliga på 1970- och 1980-talen. Med Deep Nostalgia™ kan du överbrygga denna tekniska klyfta och se hur de kan ha sett ut när de log, blinkade och tittade sig omkring. Många av våra användare har tyckt att upplevelsen är djupt rörande – oavsett om de använder den för att få kontakt med förfäder som de aldrig känt som dog för länge sedan, eller för att återuppliva minnet av en förlorad älskad efter många år med bara ett stillbildsfoto att minnas dem genom.

Deep Nostalgia™ fungerar lika bra för svartvita foton, färgfoton eller foton som har färglagts eller fått sina färger återställda av MyHeritage In Color™ (se nedan). Foton förbättras automatiskt med Fotoförbättraren (se nedan) före animering för att uppnå optimala resultat.

Att använda Deep Nostalgia™

 • Besök myheritage.se/deep-nostalgia.
 • Ladda upp ditt foto.
 • Om ditt foto innehåller mer än ett ansikte, välj det ansikte du vill animera.

Om ditt foto redan har laddats upp till MyHeritage kan du animera det direkt från fotosidan:

 • Besök ”Mina foton” på din MyHeritage-familjewebbplats (under fliken ”Foton” i navigeringsfältet) eller i MyHeritage-mobilappen.
 • Välj foto.
 • Klicka eller tryck på knappen ”animera” ovanför fotot (ikonen för den rörliga bollen).
 • Om bilden har mer än ett ansikte, välj det ansikte du vill animera.

För mer detaljerade instruktioner, se följande resurser:

Vad är MyHeritage In Color™?

MyHeritage In Color™ är ett automatiskt verktyg för fotokolorisering och färgåterställning som blåser liv och färg i gamla familjefoton.

Verktyget analyserar automatiskt dina foton och avgör om de är svartvita eller i färg och fortsätter sedan med den process som är mest lämplig för varje foto.

Svartvitt fotokolorisering

I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var filmen som användes för att utveckla foton fortfarande inte tillräckligt känslig för att registrera olika färger. Det är därför fotografierna du kanske har på din familj under den här perioden troligen är svartvita.

Och även om vi vet att våra förfäders värld var lika färgstark som vår egen, är det ett faktum att vi bara har sett den världen i svart och vitt och det är svårt att föreställa sig den i färg.

Det är det som gör fotokolorisering med MyHeritage In Color™ till ett så kraftfullt verktyg för att få en ny kopling till dina förfäder och få liv i det förflutna. Funktionen använder den senaste tekniken för djupinlärning för att producera en fantastisk och realistisk simulering av hur originalfärgerna kan ha sett ut. Det är det bästa verktyget i sitt slag på marknaden.

Fördelarna med färgläggning är inte bara sentimentala. Ibland kommer färgläggning fram viktiga detaljer som du inte skulle ha sett i den svartvita versionen. Till exempel kan texten på ett skylt ha varit för blekt för att märkas i den svartavita versionen, medan den färglagda versionen kan få bokstäverna att komma fram. Färgen på en militäruniform som bärs av en förfader på ett foto kan ge dig en aning om var den förfadern tjänade.

Färgåterskapning

Innan den digitala fotograferingens ålder togs bilder på film och utvecklades med hjälp av en speciell kemisk process. Medan tekniken för filmutveckling blev bättre och bättre under andra hälften av 1900-talet, trycktes fotona fortfarande på papper och utsattes därför för en process av åldrande, oxidation och försämring. Beroende på kvaliteten på utskriften, dess lagringsförhållanden och andra faktorer tenderar färgerna på utskrivna fotografier att blekna och gulna över tiden.

Här kommer MyHeritage In Color™ färgåterställning in. Till skillnad från det svartvita färgläggningsverktyget simuleras inte färgerna som produceras i restaureringsprocessen, utan de är en återupplivad version av de autentiska färgerna som visas i originalfotot.

Färgrestaurering är perfekt för foton från 1950- till 1990-talet som togs i färg men vars färger har bleknat något genom åren. Med den här funktionen kan du återuppleva minnen från dagarna innan digitalkameror tog över och minnas dina favoritmoment.

Liksom färgläggning kan det fästa din uppmärksamhet på detaljer som var för bleka för att se på originalfotot.

Användning av MyHeritage In Color™

 • Besök myheritage.se/incolor.
 • Ladda upp ditt foto.
 • Algoritmen känner automatiskt igen om ditt foto är svartvitt eller i färg. Om det är svartvitt färgsätts ditt foto. Om det är i färg återställs färgerna.
 • När ditt foto har färglagts eller återställts kan du också förbättra det (se nedan på Bildförbättrare.

Om ditt foto redan har laddats upp till MyHeritage kan du färglägga det eller återställa dess färger direkt från fotosidan:

 • Besök ”Mina foton” på din MyHeritage-släktplatssida (under fliken ”Släktträd” i navigeringsfältet) eller i MyHeritage-mobilapp.
 • Välj fotot.
 • Klicka eller tryck på färghjulsknappen ovanför fotot till höger för att färglägga eller återställa färgerna i ditt foto. Algoritmen känner automatiskt igen om ditt foto är svartvitt eller i färg och färglägger eller återställer dess färger därefter.

Mer information finns i följande resurser:

Vad är MyHeritage Bildförbättrare?

MyHeritage Bildförbättrare är en funktion som förbättrar kvaliteten på foton och ger suddiga ansikten skarp fokus.

Bildförbättraren tar foton som är korniga eller suddiga och förvandlar dem, vilket gör ansikten i fotografiet kristallklara och skarpt detaljerade. Det zoomar också in på ansiktena i varje foto, så om du har ett foto som innehåller många människor och deras ansikten är för små för att se tydligt, använder Bildförbättraren ett tydligt och detaljerat porträtt av varje ansikte som det upptäcker på fotografiet .

Det här verktyget, som färgningsverktyget, drivs av djupinlärningsteknik som visar hur de ursprungliga ansikten skulle se ut. Det uppskalar sedan bilden, ökar upplösningen och skapar en fantastisk skarp skildring av ansikten på fotografiet.

Med Bildförbättraren blir ditt möte med dina förfäder genom deras fotografier en nära och personlig upplevelse. Du kanske märker familjenheter eller subtila funktioner som inte var synliga på originalfotot – gropar, vissa drag, kanske till och med fräknar.

Användning av Bildförbättraren

 • Besök myheritage.se/photo-enhancer.
 • Ladda upp ditt foto.
 • När ditt foto har förbättrats kan du också färglägga det eller återställa färgerna.

Om ditt foto redan har laddats upp till MyHeritage kan du förbättra det direkt från fotosidan:

 • Besök ”Mina foton” på din MyHeritage-släktplatssida (under fliken ”Släktträd” i navigeringsfältet) eller i MyHeritage-mobilapp.
 • Välj fotot.
 • Klicka på trollspösknappen ovanför fotot för att förbättra den.

Läs den här artikeln för mer detaljerade instruktioner: Förbättra dina familjefoton med MyHeritage Bildförbättrare – MyHeritage Kunskapsbas

MyHeritages engagemang för äktheten

MyHeritage är först och främst en släktforskningsplattform. Vi tror att historisk noggrannhet och äkthet är av yttersta vikt. Även om resultaten av vår färg- och förbättringsteknik är fantastiska och perfekta, genereras de konstgjort av datoralgoritmer och är därför endast uppskattningar av de verkliga färgerna eller detaljerna på bilderna.

Av denna anledning placerar MyHeritage en paletsymbol och/ eller en trollstavssymbol i det nedre vänstra hörnet för att indikera att ett foto har artificiellt färgats eller förbättrats.

Färgåterställningsverktyget tar däremot fram de autentiska färgerna på ett foto – ungefär som filter och fotoredigeringsprogramvara som är allmänt förekommande på många appar och sociala medieplattformar. Eftersom färgerna i det här fallet inte genereras artificiellt, placerar vi inte en palettikon på foton vars färger har återställts.

Vad är Photo Storyteller™?

Foton kan förmedla mycket information: humör, känslor, handlingar, idéer, platser, historiska detaljer och mer. Men många bilder har fascinerande historier bakom sig som själva bilden inte kan berätta.

MyHeritage ger ett utmärkt sätt att fånga och dela berättelserna bakom dina gamla familjefotografier: Photo Storyteller™, en funktion i MyHeritage-mobilappen som låter dig spela in upp till en timmes ljud som förblir kopplat till ett visst fotografi i ditt album.

Ett av de stora användningsområdena för familjefoton i ett genealogiskt sammanhang är att det fungerar som ett verktyg för att väcka upp minnen. Ibland när man intervjuar en familjemedlem och man visar dem ett fotografi, minns de historier och detaljer som de kanske inte skulle ha tänkt på om man bara hade frågat dem om det förflutna. Med Photo Storyteller™ kan du spela in deras berättelser och se till att kommande generationer kommer att höra dem direkt från personen som upplevt samma historia.

Även om det är du som berättar historien, finns det mycket mer personligt och direkt med att höra en röstinspelning till skillnad från att läsa ett skriftligt vittnesmål.

Användning av Photo Storyteller™

Photo Storyteller™ är för närvarande endast tillgängligt i MyHeritage mobilapp. Så här använder du det:

 • Öppna MyHeritage-appen på din mobila enhet och tryck på ikonen ”Foton” på startsidan.
 • Välj det foto du vill spela in en berättelse för.
 • Tryck på mikrofonikonen längst ned till höger på skärmen.
 • Tryck på den röda knappen för att starta inspelningen och på ”Stopp”-knappen för att stoppa inspelningen.
 • Du kan spela upp din inspelning och välja att spara eller ta bort den.
 • När ditt foto har en historia bifogad visas den med en ”Spela”-ikon i det nedre högra hörnet. Tryck på “Spela”-knappen för att höra inspelningen. Du kan också radera inspelningen eller dela den som en video som spelar inspelningen över bilden på fotot.

För mer detaljerade instruktioner, se detta blogginlägg: Introducing the MyHeritage Photo Storyteller™

Vad är Fotoreparation?

Fotoreparation är en funktion som automatiskt fixar repor, revor, hål, fläckar och andra skador på historiska bilder.

Foton är bara lika hållbara som papperet de är tryckta på. Oavsett om de är älskade och slitna, har skickats runt och omarbetats av flera familjemedlemmar, eller försummats och slängts i en låda i någons källare, är de mottagliga för tårar, veck och fläckar.

Fotoreparation upptäcker automatiskt när ett fotografi har denna typ av skada och fixar det. Det låter dig återställa fotot till sin forna glans med bara ett klick.

Att använda Fotoreparation

Att använda Fotoreparation:

 • Besök ”Mina foton” på din MyHeritage-familjewebbplats (under fliken ”Foton” i navigeringsfältet) eller i MyHeritage-mobilappen.
 • Välj foto.
 • Klicka eller tryck på plåsterknappen ovanför fotot för att reparera det.

Om algoritmen inte har upptäckt någon skada visas inte knappen för plåster för fotoreparation automatiskt ovanför bilden, men du kan fortfarande använda fotoreparation. Du hittar den under ”mer”-menyn med tre punkter ovanför bilden.

Vad du kan göra med dina förbättrade foton

Nu när du har skapat dessa otroliga versioner av dina familjefotografier, finns det flera saker du kan göra med dem.

Dela digitalt med familj och vänner

MyHeritage-användare älskar att dela sina förbättrade, färgade och färgåterställda foton. Äldre familjemedlemmar blir ofta mållösa när de ser sina barndomsminnen eller ansikten till sina nära och kära som för länge sedan gått bort, i så skarpa detaljer och i fulla och klara färger. Du kan enkelt dela dina förbättrade, färgade och/ eller färgåterställda foton på sociala medier eller på någon annan onlineplattform. Titta bara efter delningsikonen.

Foton som har röstberikats med Photo Storyteller™ kan delas som videor som visar fotot och spelar upp inspelningen.

Skriv ut och visa eller lägg till i en familjefotobok

Du kan också ladda ner dina foton som högkvalitativa JPG-filer och skicka dem till en utskriftstjänst – eller skriva ut dem själv hemma.

Det finns många utmärkta online-fotoutskriftstjänster som låter dig skapa högkvalitativa utskrifter av dina foton för visning eller lägga till dem i ett digitalt fotoalbum. Att ha bilder tillgängliga var som helst online är fantastiskt, men foton som skrivs ut är mycket mer benägna att ses och njutas av regelbundet.

Skapa omtänksamma gåvor och familjeminnen

Du kan också använda dina förbättrade foton för att skapa meningsfulla presenter till dina familjemedlemmar. Några ideer:

 • Skriv ut och inrama dina favoriter så att dina nära och kära kan hänga på sina egna väggar.
 • Skapa en familjebok eller ett album att ge till dina familjemedlemmar. Ett exempel är denna användare som skapade en färglagd version av sina föräldrars hela bröllopsalbum och presenterade den för sina föräldrar på deras 75e bröllopsdag!
 • Skriv ut ett foto på en kudde. Detta är ett särskilt vackert sätt att hjälpa en äldre familjemedlem att hålla en förlorad älskad nära sig.
 • Foton kan också skrivas ut på muggar, nyckelringar, T-shirts och en mängd andra föremål.

Denna nedladdningsbara resurs av släktforskaren Thomas MacEntee innehåller massor av kreativa idéer för att skapa minnen genom familjefotografier!

URL is copied to your clipboard.