URL is copied to your clipboard.

Se upp för misstag i släktforskningen

Se upp för misstag i släktforskningen

Vi släktforskare har tur att det finns folkräkningar. Men människor gör misstag. Kom ihåg det gamla ordspråket: ”Att fela är mänsklig, att förlåta gudomligt”.. släktforskningens version skulle kunna vara: ”Att fela är mänsklig, att rätta till är genealogiskt.”

Varje familjehistoriker och släktforskare vet att familjeträd kan innehålla misstag.

Ibland beror de på enkla mänskliga misstag. Det kan bero på inspelning av data som översattes muntligt eller via transkription eller kopiering från andra dokument eller detaljer som är registrerade felaktigt på grund av tragiska händelser, som dödsfall, som kan ha blivit fel hos släktingens minnen eller till och med på grund av dålig handstil. Ibland beror fel på information som tillhandahålls av släktingar som bara inte visste sanningen (som gravstensfel) eller insett att korrigeringen blir för dyr (igen, gravstenfel). Ibland kan orsaken vara att man har gjort om berättelsen lite för att  ”låta historien låta bättre”, vilket kan leda till ytterligare utsmyckning genom åren.

Here are some tips that can help you avoid repeating and compounding errors in your research.

  • Försök alltid att visa skannade bilder eller fotokopior av livsdokument, till exempel födelse-, äktenskaps- och dödsintyg. En transkription av den informationen kan innehålla mänskliga fel, felstavning, nummeromvandling och andra fel. Om du använder webbsidor med samlingar av skannade bilder, titta på bilden – inte på den mänskligt genererade transkriptionen. För de flesta av oss är de skannade bilderna så nära original som vi kan få.
  • Medan folkräkningsposter alltid är användbara, kom ihåg att räknaren kanske inte har förstått den mycket accentuerade engelskan för en familjemedlem och detta kan ha lett till misstag i åldrar, namn och ursprung.
  • Försök att följa familjen genom de följande folkräkningarna för att fastställa fakta. I USA kan du också granska statliga folkräkningar (om de finns), socialförsäkringsregister, utkastskort, utländska registreringskort, omröstningsregister och medborgarskap.
  • Historiska tidningsartiklar kan vara viktiga, men kom ihåg att reporterna kan ha intervjuat individer som hade suddiga detaljer eller kanske har saknat tillräckligt med information för att göra en grundlig och korrekt undersökning. Detta händer även med de bästa tidningarna. En publicerad artikel kan också förlita sig på tidigare gjorda fel och därmed föröka misstag.
  • Släktträd som är publicerade eller online är bara lika bra som den som skapade dem. Var forskaren metodisk? Följde de genealogiska standarder, kontrollerade originaldokument (eller bilder) och kontrollerade transkriptioner igen? Eller spelade de bara in familjehistorierna och presenterade dem som fakta utan att verifiera händelser, datum, namn etc.?
  • På samma sätt kan en publicerad familjehistoria (eller till och med en geografisk historia, såsom en stad, län eller stat) också innehålla fel som upprepats från tidigare sammanställningar av släktträd. Läs igenom släktträd och släkthistoria online och leta efter de dokumenterade källor som används av författaren eller kompilatorn. Publicerade historier kan också innehålla utskriftsfel.
  • Du har tur om dina förfäder lämnade brev, tidskrifter eller till och med dagböcker. Även om dessa betraktas som en värdefull primärkälla, kom ihåg att vissa av ”fakta” om individer som dokumenterats i dessa källor kan baseras på rykten.
  • Kom ihåg att vissa händelser kanske inte har registrerats korrekt, särskilt negativa händelser som kan ha påverkat en persons rykte. På baksidan kan berättelser om människor som redan anses ha negativa rykter blandas för att göra deras berättelser ännu mer färgstarka.
  • Artiklar om släktforskning eller släkthistoria har vanligtvis kontrollerats, även om en berättelse kan förlita sig på ett index eller mänsklig transkription med möjliga fel.

Många webbplatser erbjuder idag skannade bilder och de är lika bra som att se originalmaterialet. En försiktighetsåtgärd är att ett visst dokument kan ha anteckningar eller kommentarer på baksidan som kan ha blivit förbisedda under skanningsprocessen. Försök alltid använda ytterligare dokument för att bekräfta data om personer och familjer.

Om du trots dina stora ansträngningar inte kan bekräfta informationen eftersom källorna erbjuder motstridiga uppgifter, registrerar du alla de källor som visar uppgifterna om var och en. Det kommer åtminstone att visa andra som ser ditt arbete – och dina framtida efterkommande – att du var medveten om de motstridiga uppgifterna. I framtiden kan ytterligare register dyka upp för att lösa konflikten en

Många webbplatser erbjuder idag skannade bilder och de är lika bra som att se originalmaterialet. En försiktighetsåtgärd är att ett visst dokument kan ha anteckningar eller kommentarer på baksidan som kan ha blivit förbisedda under skanningsprocessen. Försök alltid använda ytterligare dokument för att bekräfta data om personer och familjer.

Om du trots dina stora ansträngningar inte kan bekräfta informationen eftersom källorna erbjuder motstridiga uppgifter, registrerar du alla de källor som visar uppgifterna om var och en. Det kommer åtminstone att visa andra som ser ditt arbete – och dina framtida efterkommande – att du var medveten om de motstridiga uppgifterna. I framtiden kan ytterligare register dyka upp för att lösa konflikten en gång för alla.

Ett bra verktyg tillgängligt för alla med ett MyHeritage-släktträd är vår konsekvenskontroll. Den skannar släktträd för att identifiera potentiella fel, konflikter och inkonsekvenser. Vissa är relativt uppenbara – till exempel barn som är skrivna som födda före sina föräldrar, syskon födda med fyra eller fem månaders mellanrum från varandra, eller mödrar som listas som barn i åldern 8 eller 80. Vi kan alla göra misstag, men konsekvenskontrollen kan hitta dessa fel för oss. Den varnar oss också om ytterligare avvikelser som, när de fixats, kan förbättra kvaliteten och noggrannheten i våra släktträd. Läs mer om denna extremt användbara funktion på: Online Family Tree Consistency Checker.

URL is copied to your clipboard.