URL is copied to your clipboard.

Autogruppering för DNA-matchningar

Autogruppering för DNA-matchningar

AutoClusters eller Autogruppering är ett genetiskt släktforskningsverktyg som grupperar DNA-matchningar som troligen kommer från gemensamma förfäder i ett övertygande visuellt diagram. Detta lättanvända verktyg, utvecklat i samarbete med Evert-Jan Blom från GeneticAffairs.com, hjälper dig att utforska dina DNA-matchningar mer effektivt i grupper snarare än som många individer och få insikter om grenar i ditt släktträd.

Ett exempel på AutoClusters-diagram (Klicka för att zooma)

Under de senaste åren har miljoner människor vänt sig till DNA-testning för att få insikt i sin familjehistoria och för att upptäcka nya släktingar. Medan DNA-tester ger svar, inkluderar typiska DNA-matchningsresultat endast uppskattade förhållanden, såsom första till tredje kusin, utan indikation på den exakta relationen. I vissa fall kan MyHeritage använda historiska register och släktträd för att föreslå den exakta relationen (se Theory of Family Relativity™) men det är inte alltid möjligt. Det är där AutoClusters-verktyget är praktiskt.

AutoClusters organiserar dina MyHeritage DNA-matchningar i kluster av tändstickor som troligen härstammar från vanliga förfäder. Genom att gruppera DNA-matchningar som troligen tillhör samma gren och har en gemensam förfader, kan AutoClusters hjälpa till att belysa förhållandevägarna som förbinder dig och dina matchningar. Genom att granska släktträd med grupperade tändstickor kan användare dela samman hela grenen. Kluster är färgkodade för enkelhets skull och presenteras i ett kraftfullt visuellt diagram och i listformat.

Mer om Autogrupperingsdiagrammet

Var och en av de färgade cellerna i ett kluster representerar ett skärningspunkt mellan två av dina matchningar, vilket innebär att båda individer matchar varandra (förutom att matcha dig). Dessa celler grupperas tillsammans fysiskt och efter färg för att skapa ett kraftfullt visuellt diagram över dina delade matchningskluster.

Varje färg representerar ett delat matchningskluster. Medlemmar i ett kluster matchar dig och de flesta eller alla andra klustermedlemmar. Varje individ i ett kluster kommer troligen att vara på samma förfäderlinje, även om den senaste gemensamma förfädern mellan någon av matcherna och mellan dig och varje match kan variera. Klyngens generationsnivå kan också variera. En kan vara din fadermors gren och en annan kan vara din farfars farfar.

Du kan se flera grå celler som inte hör till något färggrupp. De representerar ibland en delad match där en av de två kusinerna är för nära släkt med dig för att tillhöra bara ett kluster. Ett gäng intilliggande grå celler kan vara en indikation på att två kluster är relaterade till varandra.

Ett kluster eller gruppering (klicka för att zooma)

Under diagrammet visas alla kluster i listformat.

Grupperna i listformat (klicka för att zooma)

I listan, för varje kluster, kan du enkelt se släktträdet till dina DNA-matchningar eller komma åt varje DNA-matchning för att kontakta den personen. I en framtida version planerar vi att inkludera för varje kluster de delade förfädernas efternamn och förfäderplatser som är vanligast för klustermedlemmarna. Detta kan ge fler ledtrådar om identiteten hos de gemensamma förfäderna till klustret.

Du kan utforska kluster av intresse genom att titta på medlemmarnas släktträd och försöka identifiera de vanliga förfäderna. Detta kan leda till nya avslöjanden om några av dina egna förfäder som du för närvarande inte känner till.

Tillgång till Autogruppering

Få åtkomst till AutoClusters genom att klicka på “DNA-verktyg” i DNA-menyn.

Åtkomst till DNA-verktyg (klicka för att zooma)

Verktygssidan är platsen där vi samlar avancerade verktyg som Kromosomläsaren och AutoClusters. Denna sida är också tillgänglig från fliken ”Verktyg” bredvid dina DNA-matchningar och uppskattning av etnicitet.

Klicka på Utforska på verktygssidan på AutoClusters-kortet.

DNA-verktyg (klicka för att zooma)

Du kommer till AutoClusters-sidan. Klicka på ”Generera” för att skapa dina Autogrupperingar. Om du hanterar DNA-kit för mer än en person, välj först vilket DNA-kit du vill generera Autogrupperingen för.

Autogrupperingssidan (klicka för att zooma)

Beroende på användarnas behov kan generering av AutoClusters ta allt från några minuter till flera timmar.

När vi genererar dina kluster och de är redo för visning kommer du att få ett e-postmeddelande med en bifogad zip-fil med dina kluster. Detta är implementeringen för vår första utgåva. I framtiden planerar vi att bädda in klustren i MyHeritage användargränssnitt och integrera dem tätare med dina matchningar.

I e-postmeddelandet kommer zip-filen att innehålla tre filer: en HTML-fil som innehåller ett visuellt diagram över analysen av AutoClusters, en CSV-fil som innehåller en kalkylversion av AutoClusters-analysen och en ReadMe.pdf-fil med lite användbar information om AutoClusters som också beskriver parametrarna vi valde automatiskt för att generera den.

För optimal visning, spara filerna på din hårddisk, extrahera innehållet och öppna dem sedan.

Observera att du för närvarande bara kan generera en AutoCluster-analys per dag för varje DNA-kit som du hanterar.

Inställningar som används för AutoClusters-analysen

För att generera dina AutoClusters analyserar vi dina matchningar av högsta kvalitet och delar upp dem i färgkodade kluster. Vi väljer automatiskt optimala tröskelparametrar (såsom minimalt och maximalt delat DNA i cM och minimum delat DNA för delade matchningar) för att ge de bästa klustren för ditt specifika DNA-kit.
Vi låter dig veta parametrarna vi har valt genom att lista dem i HTML-filen och i ReadMe.pdf-filen.

Slutsats

AutoClusters-verktyget använder den senaste tekniken för att göra DNA-matchning ännu mer användbar. Det hjälper dig att utforska dina DNA-matchningar mer effektivt i grupper snarare än som individer och bestämma vanliga förfäder med dina DNA-matchningar. Det baseras rent på DNA-resultat utan att involvera släktträd eller register, och det förstärker funktionen Theory of Family Relativity™.

URL is copied to your clipboard.