URL is copied to your clipboard.

Kan syskon ha olika etnicitetsuppskattningar?

Marc McDermott

Kan syskon ha olika etnicitetsuppskattningar?

Det kommer inte som någon överraskning att när två syskon har DNA-testat sig, kommer deras resultat för det mesta att vara lika. Vad som är förvånande för många människor är dock hur två syskon (inte tvillingar) med exakt samma föräldrar och förfäder kan få olika etnicitetsresultat. När allt kommer omkring bör identiska förfäder ge identiska etnicitetsuppskattningar, eller hur?

Men det är inte så enkelt. Faktum är att det är ganska vanligt att syskon har olika etnicitetsuppskattningar. Det finns flera faktorer som kan påverka genealogisk etnicitet. Vi tar en titt på dessa faktorer här.

Grundläggande mänsklig genetik

För att förstå genealogiskt DNA-test måste man förstå lite om mänsklig genetik. Vi kommer inte att gå för mycket in i genetikens vetenskap, men det finns några grunder som nödvändiga att veta.

Kromosomer

DNA är uppdelat i stora bitar som kallas kromosomer. Människor har 23 par kromosomer.De flesta genealogiska DNA-tester, som MyHeritage DNA, är autosomal testning. Det betyder att testet ser de första 22 kromosomparen, autosomerna. Det 23:e kromosomparet är könskromosomen, som avgör om du är född man eller kvinna.Andra DNA-test (Y-DNA, mtDNA) tittar på andra delar av DNA. Men autosomal DNA-testning används för att bestämma etnicitetsuppskattningar.

Gener

Varje kromosom är uppdelad i mindre delar som kallas gener. Varje kromosom har hundratals eller till och med tusentals gener.Dessa gener berättar för våra kroppar hur de ska växa och fungera. Bland många andra saker är de ansvariga för vår hårfärg, ögonfärg, hudfärg, tendens att vara smala eller stora, formen på våra ansikten, till och med om vi föredrar salt eller söt mat.Det är också dessa gener som hjälper till att bestämma ditt etniska arv. Vissa variationer i gener är vanliga i vissa områden men sällsynta hos andra. Vissa finns bara i specifika etniska grupper. Etnicitetsuppskattningar bygger på dessa gener som indikatorer på var dina förfäder bodde.

Genetiskt virrvarr

Ditt DNA säger mycket om vilka dina förfäder var och var de bodde. Men på grund av det sätt som gener går över från föräldrar till barn, blir det lite rörigt.Vi har var och en 22 par autosomala kromosomer, men dessa par är inte identiska. Våra reproduktiva celler tar delar från var och en av dessa kromosomer för att skapa en ny, unik konfiguration. Den nya DNA-strängen är mycket lik den gamla, men inte identisk.

Därför brukar syskon, som delar de flesta av samma gener, se ut som varandra. Men om de inte är identiska tvillingar finns det alltid vissa skillnader i deras genetiska kod.

Och det betyder att det kan finnas vissa skillnader i deras etnicitetsuppskattning också.

Låt oss titta på ett exempel på hur det kan hända.

Exempel på DNA-arv

Varje person har 22 prickar som används för att representera autosomerna, eller första 22 par kromosomer. Barn får hälften av sina prickar från var och en av sina föräldrar.

I det här exemplet börjar vi med några grundläggande etnicitetskombinationer. Denna enkla modell visar bara hur olika etnicitetsuppskattningar kan vara för syskon.

Vid första anblicken kanske du tror att om din farfar är 50% irländsk och 50% skotsk, och din pappas farmor är 100% italiensk, så skulle din far vara 25% irländsk, 25% skotsk och 50% italiensk, men det är inte nödvändigtvis sant.

I illustrationen kan faderns mormor bara vidarebefordra italienska gener, så hälften av faderns gener är italienska (50%). Men farfars farfar kan vidarebefordra antingen irländska eller skotska gener, och det kommer inte alltid att vara exakt hälften av var och en. I detta fall har fler irländska gener gått vidare än skotska.

Titta på moderns sida, och du kommer att se samma sak. Mer irländska gener gick vidare än italienska.

Med varje generation som passerar finns det en ny chans att ett slumpmässigt antal gener från varje etnicitet kommer att överlämnas. Även efter bara två generationer har de två syskonen en del stora skillnader på den genetiska nivån.

I genomsnitt delar syskon omkring 50% av deras DNA med varandra, men vissa delar lite mer och vissa delar lite mindre.

Så även om vi alla får 50% av vårt DNA från var och en av våra föräldrar, är segmenten vi får i slutändan, helt slumpmässiga.

Etnicitetsuppskattningar

Så, om alla människors DNA är unikt (med undantag för identiska tvillingar, trillingar etc.), hur lyckas vi någonsin bestämma vad någons etnicitet är?

Svaret är singel-nukleotidpolymorfismer (SNP). Med enkla termer, dessa är små bitar av DNA som bara är lite annorlunda beroende på dina anor.

DNA muterar över tiden. Vanligtvis gör DNA exakta kopior av sig själv, men ibland finns det ett litet misstag, som till exempel att byta ut en enstaka bokstav på en textsida. Om den mutationen ärvs ned i led, kommer det över tiden att uppstå hos fler och fler efterkommande.

Människor flyttade inte på sig så mycket förr i tiden jämfört med idag, och de brukade gifta sig inom sin egen etniska eller religiösa grupp, så dessa SNP samlades över tiden. I vissa fall är de helt unika. Om ditt DNA innehåller ett SNP som bara syns hos egyptierna, så är oddsen stora att du har en egyptisk förfader.

Testningen som gjorts genom MyHeritage DNA granskar miljontals av dessa små bitar av genetiska koder och jämför dem med urvalda databaser för att skapa din etnicitetsuppskattning. Ju fler SNP-er du har som matchar en viss etnisk grupp, desto större blir din etnicitetsuppskattning för den gruppen.

Men kom ihåg att DNA blir ihopblandat efter varje generation. Om du har ärvt många SNP som är associerade med en viss grupp får du en hög etnicitetsuppskattning för den gruppen. Om ditt syskon har ärvt färre SNP för den gruppen kommer han eller hon att få en lägre uppskattning.

Dessutom använder varje företag som testar DNA en annan metod för beräkning av etnicitet. Det betyder att om du testar med fler än ett företag, trots att ditt DNA inte förändras kan ditt etnicitetsresultat göra det.

En intressant följd av detta är att du och dina syskon kan få olika släktmatchningar.

När ditt DNA testas med MyHeritage DNA, matchas dina resultat mot alla andra i databasen för att se om någon av dem är dina släktingar. Det ger dig möjlighet att nå ut till avlägsna levande släktingar och dela forskning och familjehistorier.

Eftersom ditt DNA inte är en exakt matchning med dina syskons, kommer de släktingar du matchas ihop med inte heller att vara exakt samma. I exemplet ovan är det mer sannolikt att sonen hittar matchningar med starka irländska och italienska gener, medan dottern kommer att hitta fler tyska och skotska släktingar.

Detta påverkar främst mer avlägsna släktingar. Trots skillnaderna kan både sonen och dottern vara säkra på att hitta samma uppsättning nära släktingar (första till tredje kusiner).

URL is copied to your clipboard.