URL is copied to your clipboard.

Barn och släktforskning: Hur du får dina barn att älska släkthistoria

Shenley Puterbaugh

Barn och släktforskning: Hur du får dina barn att älska släkthistoria

För barn kan släktforskning vara ett lika otroligt sätt att hitta mening och få kontakt med levande och avlidna familjemedlemmar som för vuxna. Studier har visat att kunskap om din familjehistoria kan gynna barn på anmärkningsvärda sätt. Dessa fördelar inkluderar motståndskraft, en känsla av säkerhet, en stark känsla av självkontroll och en större förmåga att dämpa effekterna av stress. Oavsett om du är förälder, farförälder, lärare eller vän, kan du hjälpa barnen i ditt liv att uppleva dessa fördelar.

Här är fem idéer om aktiviteter som kan hjälpa till att engagera dina barn. Alla dessa idéer kan modifieras eller ändras för att passa deras åldrar och inlärningsstilar.

1. Intervjua släktingar

“Ett liv som inte är dokumenterat är ett liv som inom en eller två generationer till stor del kommer att gå förlorat för minnet.” (Dennis Neuenschwander)

Att intervjua släktingar kommer att hjälpa kommande generationer att komma ihåg och lära sig av berättelserna om våra nära och kära. Tid som ägnas åt att intervjua morföräldrar eller någon familjemedlem är en vacker och bindande upplevelse som kommer att skapa omtyckta minnen för alla inblandade.

image of grandparent and grandchild

När du involverar barn i intervjuprocessen hjälper du dem att få kontakt med sina släktingar och skapa minnen som kommer att vara hela deras liv. Låt ditt barn styra processen så mycket som möjligt. Här är några förslag för att hjälpa dina barn att intervjua sina släktingar:

  • Fråga dem vilken mor- eller farförälder eller familjemedlem de vill intervjua. Du kan föreslå att de börjar med den äldsta familjemedlemmen eller farföräldern som de är närmast.
  • Hjälp barnet att göra en lista med frågor som de vill ställa och är nyfikna på. Ditt barns intressen kan leda frågorna. Om ditt barn älskar djur, fråga farföräldern om de husdjur de har haft under hela sitt liv eller möten de har haft med djur. Om ditt barn är intresserad av matlagning kan de fråga om familjerecept eller minnen i samband med mat. För att göra det enkelt för små barn kan de fråga om sina morföräldrars favoritsaker (vad är din favoritmat, bok, glass, sång, etc.?) Detta hjälper dem att se vilka ”favoritsaker” de har gemensamt och hur de är olika. Vissa barn kanske vill ha frågorna skrivna på kort eller på en lista som ska användas under intervjun.
  • Bestäm hur intervjun ska spelas in. Om ditt barn inte kan skriva ännu kan de rita svaret som deras farföräldrar ger medan du gör en ljudinspelning. Äldre barn kan videoinspela intervjun och göra den till en film, eller göra svaren till en bok som kan delas med familjemedlemmar.
  • Bestäm intervjuns längd. För små barn kan intervjuer vara så korta som en eller två frågor. Äldre barn kan vanligtvis hålla fokus i 30 minuter till 1 timme. Det är viktigt att vara flexibel och fråga hur länge personen som intervjuas kan eller vill fortsätta. Om ditt barn fortfarande har frågor att ställa efter den tilldelade tiden, bestäm en tid för en uppföljande intervju. För mer information om hur man intervjuar släktingar, se den här artikeln: Att intervjua släktingar.

2. Skapa ett släktträd

Att skapa ett släktträd kan hjälpa barn att visuellt förstå att de är en del av något som är större än dem själva.

  • För barn i åldern 6 och under, skapa ett 3-generations diagram i form av ett träd som liknar det här:
Sample family tree worksheet from InspireFamilyHistory.com
Exempel på släktträdets arbetsblad från InspireFamilyHistory.com

Klicka här för att få tillgång till den nedladdningsbara bilden.  

  • Barn i åldern 7–12 år kan tycka om ett färgat diagram med några generationer till. Färgerna gör att de kan följa familjens linjer.
  • Äldre barn kanske gillar ett antavla som har mer information, till exempel platser och datum för födelse, död och äktenskap. Informationen de ser eller fyller i på deras stamtavla kommer sannolikt att väcka deras nyfikenhet och inspirera dem att gräva djupare och lära sig mer.

När du är klar, visa trädet någonstans de kommer att se det regelbundet, till exempel deras rum. Att se deras släktträd hjälper dem att sätta ihop bitarna i generationspusslet. Trädet ger barn en visuell bild som gör att de kan se många av sina förfäder på ett ställe och visualisera hur de är anslutna. MyHeritage gör det enkelt att skriva ut ett släktträdsschema – läs den här artikeln för att lära dig hur: Hur man skapar ett släktträdsdiagram eller en bok på MyHeritage

3. Lös ett mysterium

Barn kan bli detektiver när du presenterar dem för ett familjehistoriskt mysterium. De kommer att använda sitt kritiska tänkande och sina problemlösande färdigheter för att göra upptäckter om sin familj. Syftet med uppdraget kan innebära att hitta en förfaders föräldrars namn, yrke eller födelsedatum, död eller äktenskap. Det kan vara till hjälp att ge barnet ett mysterium som du redan har löst, så att du kan leda dem genom processen och se till att de kan lyckas och känna spänningen i att lösa pusslet.

MyHeritage ger Smart Matches™ ditt släktträd, så att du kan hitta andra människor som har samma förfader och samla information från andra släktträd. Ägarna till dessa andra träd kan ha ytterligare information som du inte har. Barn kan också titta igenom Record Matches, som föreslår historiska poster som kan nämna dina förfäder. Tillsammans kan ni bestämma om ni tror att personen i posten eller släktträdsprofilen är rätt person, och om det är det kan du lägga till informationen i ditt träd. MyHeritage har mer än 12 miljarder historiska poster att söka efter. Smart Matches™, Record Matches och sökning i tillgängliga poster kan hjälpa barn att lösa familjens mysterier.

4. Planera en familjeträff

Släktträffar knyter och stärker familjebanden och ger familjemedlemmar en möjlighet att dela minnen och berättelser. Barn kan träffa nya familjemedlemmar och lära känna dem som de inte ser ofta. En släktträff kan vara så enkel som en familjemöte på Zoom, eller lika detaljerad som en längre resa till en plats där andra familjemedlemmar bor. Det är viktigt att komma ihåg att släktträffar inte bara är för de vuxna. Planera aktiviteter som får barnen att engagera sig och hjälpa dem att få kontakt med familjemedlemmar och förfäder. Att spela spel är ett bra sätt att få dem involverade och nyfikna på deras familjehistoria.

En del spel inkluderar:

  • Familjebingo: Platsnamn och/eller ansikten på familjemedlemmar eller förfäder på bingotavlan
  • Gär en sketch: Förvandla en familjehistoria till en sketch som kan framföras och spelas in för att titta på senare och dela med familjen
  • Klä upp er: Klä dig i gammaldags kläder och ta roliga bilder

Anpassa spelen och aktiviteterna till barnens åldrar och intressen.

5. Fotojakt

Barn kan fråga familjemedlemmar (mor- och farföräldrar, morföräldrars syskon, föräldrar, mostrar och farbröder, kusiner) vilka familjefoton de har. Ju fler människor de frågar, desto mer hittar de. Be om fysiska eller digitala kopior.

image of family looking at photos

MyHeritages Photo Discoveries™-funktion gör det också möjligt att hitta familjefoton som du kanske aldrig har sett tidigare som laddades upp till webbplatsen av en avlägsen släkting. Photo Discoveries™ är en del av Instant Discoveries™-funktionen.

När barn stöter på svartvita foton kan de använda MyHeritage In Color™, MyHeritages automatiska färgverktyg, för att färglägga foton. När färg läggs till i ett svartvitt fotografi väcker det fotot till liv och får bildens motiv att känna sig mer verkliga och närvarande. Barn kan också märka detaljer som var svåra att se när fotot var svartvitt.

Att utforska familjens historia med dina barn är inte bara en rolig och givande aktivitet för hela familjen. Du kommer att ge dina barn den ovärderliga gåvan att veta mer om var de kommer ifrån, vilket de med tiden kommer att kunna vidarebefordra till sina egna barn.

URL is copied to your clipboard.