URL is copied to your clipboard.

Att underhålla sitt släktträd: Checklista för bästa praxis

Att underhålla sitt släktträd: Checklista för bästa praxis

Precis som ett vanligt träd behöver ett släktträd regelbundet vård och uppmärksamhet för att fortsätta att bära frukt! Nedan följer de bästa metoderna för att hålla ditt MyHeritage-släktträd felfritt och dublett-fritt så att du kan få tillgång till korrekt, lättförståelig information – och dela den med andra – när som helst.

Kör konsistenskontrollen regelbundet

MyHeritage Consistency Checker är ett extremt användbart verktyg. Det skannar automatiskt ditt träd för 36 olika typer av konsistensproblem, vilket eliminerar vanliga fel och dubbletter.

När ditt träd fortsätter att växa, växer också risken för fel. Det är därför det är en bra idé att köra konsistenskontrollen regelbundet – varje månad eller så.

Alla MyHeritage-användare får en kontroll gratis via Consistency Checker. För obegränsad användning behöver du ett PremiumPlus- eller Komplett-abonnemang. Läs mer om våra abonnemang här.

Du kan läsa mer om Consistency Checker här.

Lägg till nya foton

Oavsett om du precis grävt upp och digitaliserat en skokartong med gamla foton eller bara fått resultatet av en helt ny familjefotografering, finns det många bra skäl att ladda upp dina familjebilder till MyHeritage:

  • Du kan lägga till profilbilder för alla släktingar som inte visas i bilder som du har laddat upp till MyHeritage tidigare. Profilfoton lägger till färg och personlighet i ditt träd och gör det lättare att känna igen och få kontakt med individer som visas i trädet.
  • Lägga till nya foton hjälper dig att hålla ditt träd uppdaterat – och detta är särskilt viktigt för de yngsta generationerna i ditt träd. Barn växer upp så snabbt!
  • Om dina foton är suddiga eller inte har bra kvalitet kan du använda Bildförbättraren för att ge dem skärpa och sätta dem i fokus. Att använda Bildförbättraren kan till och med ta fram viktiga detaljer i foton som du kanske inte har märkt på annat sätt. Klicka här för att lära dig mer om Bildförbättraren.
  • Om dina foton är svartvita kan du blåsa nytt liv i dem genom att färglägga dem med MyHeritage In Color™. Klicka här för att lära dig mer om MyHeritage In Color ™.

Lägg till nya födslar och dödsfall

Som Beatles sa: obla-di-obla-da, livet fortsätter! Din familj kan växa med åren, och tyvärr kan du också förlora några släktingar. Var noga med att hålla ditt träd uppdaterad om dessa detaljer.

Det är särskilt viktigt att markera släktingar som har avlidit, som döda. Det finns få saker som är mer hjärtskärande än att få en anmälan som firar födelsedagen till en släkting som nyligen har gått bort. Dessutom blir det lättare för dina avlägsna familjemedlemmar att hitta en släkting som är avliden. Levande individer markeras som privata i ditt släktträd för alla som inte är medlemmar på din släktplats, men informationen om avlidna offentliggörs.

Lägg till en citat när du lägger till information

Vi kan inte uttrycka nog, hur mycket det gynnar din forskning att lägga till bra källcitat. Att citera dina källor exakt och tydligt gör det enkelt för dig och framtida forskare att följa dina steg och kanske korrigera eventuella felaktigheter eller utelämnanden du gjorde första gången.

Att lägga till källcitat för all information på en gång kan vara jobbigt. Spara därför ditt framtida jag besväret, och registrera noga en källcitering varje gång du lägger till information i ditt träd.

Kontrollera dina nya matchningar, upptäckter, och Theories of Family Relativity™

Även om du får e-postmeddelanden om nya Smart Matches™, Record Matches och DNA-matchningar kanske du inte alltid har tid att läsa igenom dem noggrant. Dessutom är listorna över matchningar på MyHeritage-webbplatsen organiserade efter prioritet: de matchningar som mest sannolikt är av värde för dig listas först. Det betyder att om du tittar på dina listor med matchningar regelbundet, kan du fästa din uppmärksamhet på en matchning som du inte har märkt tidigare och som kan hjälpa dig att göra ditt nästa genombrott.

Du kan komma åt dina Smart Matches™ och Record Matches genom att hålla muspekaren över fliken ”Upptäckter” i navigeringsfältet och välja ”Matchningar genom personer” eller ”Matchningar genom källor.” Du kanske också vill ta en titt på dina Instant Discoveries ™, som också finns i den menyn: det kan finnas en Person Discovery™ eller Photo Discovery™ som är värt att titta på.

Theories of Family Relativity ™ beräknas inte automatiskt: MyHeritage kör periodiska uppdateringar som lägger till nya teorier i dina DNA-matchningar. Därför är det en bra idé att kolla in din DNA-matchningssida då och då för att se om det har skett en uppdatering som gav några nya teorier.

Få åtkomst till dina DNA-matchningar genom att hålla muspekaren över fliken ”DNA” i navigeringsfältet och välj ”DNA-matchningar.”

Rätt språk när du extraherar information från en Smart Match™

Tack vare MyHeritages robusta automatiska översättningsteknik kan du få matchningar från släktträd på andra språk. Om du lägger till information i ditt träd från en Smart Match™ kommer den att registreras på språket i trädet där det kom ifrån. Därför är det en bra idé att besöka profilen och ändra texten så att den matchar språket i resten av ditt träd.

Även om du förstår det andra språket kommer det att vara enkelt att hålla ditt träd på ett enda språk och göra din forskning mer tillgänglig för människor som inte talar det andra språket.

Att köra regelbundet underhåll på ditt släktträd hjälper dig att spara tid och frustration senare, och kan till och med hjälpa dig att göra nya upptäckter. Följ ovanstående tips för att säkerställa att ditt släktträd förblir korrekt och uppdaterad.

URL is copied to your clipboard.