URL is copied to your clipboard.

Samla släkthistoria vid släktträffar

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Samla släkthistoria vid släktträffar

Familjesammankomster – som semester, livshändelser och återföreningar – är perfekta möjligheter att samla in information för din släktforskning. Du kan intervjua släktingar som du inte träffar ofta, ställa frågor för att fylla i luckor i ditt släktträd och uppdatera ditt träd med ny utveckling, som födslar och äktenskap. Att bara chatta med dina släktingar kan till och med ge intressanta detaljer och anekdoter som du inte skulle ha tänkt på att fråga om.

I den här artikeln kommer vi att utforska hur man förbereder sig för att samla in genealogisk information vid familjesammankomster och ger några tips och råd om hur man får ut det mesta av händelsen för att förbättra din släktforskning.

Att förbereda sig

Det är en bra idé att förbereda dig i förväg, så att du kan hålla fokus, uppnå dina släktforskningsrelaterade mål effektivt och tillbringa resten av sammankomsten med att bara njuta av din tid tillsammans med dina släktingar.

Här är några sätt att förbereda sig:

  • Ta en titt på ditt träd och identifiera eventuella luckor i informationen som någon du kommer att träffa på den här sammankomsten kanske kan fylla i. Du kan göra en lista med frågor som du kan ställa till olika familjemedlemmar som kommer att vara där.
  • Om möjligt och relevant, fråga familjemedlemmar om de kan ta med fotoalbum eller andra minnen som du inte har sett eller dokumenterat till sammankomsten.
  • Packa ned lite utrustning för att spela in släktforskningsinformation, oavsett om det är en bärbar dator, en ljudinspelare, en eller din telefon. MyHeritage-mobilappen är perfekt för att göra snabba anteckningar, skanna foton och dokument, och spela in ljud.
  • Ta med dig lite av ditt arbete, oavsett om det är en utskrift av ditt familjediagram, ett album med färgade och förbättrade familjefoton eller en samling Deep Nostalgia™-animationer av dina förfäder. Dessa kan vara en bra konversationsstartare och hjälpa dina familjemedlemmar att förstå vad du har hållit på med. Förbättrade och animerade familjebilder kan vara särskilt användbara för att engagera yngre familjemedlemmar och få dem intresserade av ditt arbete.
Photo of an older woman and two young girls looking at the screen of a tablet together
Att dela förbättrade och animerade familjefoton kan vara ett bra sätt att engagera yngre familjemedlemmar

Få ut det mesta av sammankomsten

Att prata om ämnet

Som släktforskare kan du vara väldigt sugen på att hoppa direkt in och få dina frågor besvarade omedelbart. Låt inte din spänning komma i vägen för vanlig artighet! Småprata och sätta dig in i vem det är du pratar med innan du går in på ämnet släktforskning. Du vill inte ge dina släktingar intrycket att du bryr dig mer om din forskning än om att träffa dem!

Att intervjua släktingar

När du har introducerat ämnet släktforskning och fått dina släktingar att prata, kan du ställa frågorna som du förberett i förväg, eller helt enkelt uppmuntra dem att berätta vad de vet eller minns. Att titta på gamla familjefoton tillsammans kan hjälpa dem att minnas och locka fram historier som du inte har hört förut. Du kan läsa mer om att intervjua dina släktingar för släktforskning här: Att intervjua släktingar

Photo of grandmother looking at photo and telling a story while granddaughter listens
Att titta på familjefoton tillsammans kan hjälpa till att minnas och locka fram nya berättelser

Dokumentera detaljer

Lita inte på ditt minne för att hålla fast vid information och detaljer. Se till att spela in allt på det sätt du kan. Vissa föredrar att arbeta på gammaldags sätt och ta handskrivna anteckningar, men du kanske tycker att det är lättare att ange information direkt i ditt MyHeritage-träd. Du kan enkelt göra detta med hjälp av MyHeritage-mobilappen. Om sammankomsten äger rum någonstans som inte har mobiltäckning, eller om du föredrar att använda din bärbara dator och inte är säker på att du kommer att ha wifi, kan du alltid använda Family Tree Builder och synkronisera det med ditt onlineträd senare.

Audio-inspelning

Det finns många fördelar med att spela in information på ljud: det är handsfree och stör inte konversationsflödet som att göra anteckningar. Dessutom kan det vara mycket värdefullt att ha inspelningen senare när den släktingen inte finns längre. Att kunna höra en släkting berätta familjehistorier med sin egen röst är ovärderligt.

Å andra sidan kanske det faktiskt inte sparar dig arbete. Du kan behöva transkribera och ange informationen från inspelningen manuellt senare. Ännu viktigare är att familjesammankomster inte är idealiska inställningar för att spela in en person som talar! Du kanske kan lösa det senare problemet genom att ta din släkting åt sidan i ett tyst rum, men det förutsätter att ett sådant rum kommer att vara tillgängligt.

Om du bestämmer dig för att använda ljudinspelning, kan MyHeritage-mobilappen hjälpa till med detta, eftersom du kan spela in ljud direkt på en persons profil i trädet. Du kan också använda Photo Storyteller™-funktionen för att spela in en släkting som berättar historien bakom familjefotografier i ditt MyHeritage-album. Det för oss till nästa punkt:

Skanna foton och dokument

Om sammankomsten ger en möjlighet att ta en titt på foton eller dokument som du inte har sett tidigare, vill du inte slösa bort denna chans att skanna dem. Detta kommer att vara enkelt att göra om du skannar dem med din mobila enhet – och du kan också göra detta direkt från MyHeritage-appen. Se följande artikel för tips om att skanna foton för släktforskning: Hur man digitalt skannar gamla bilder med MyHeritage

Ta nya familjebilder

Missa inte denna möjlighet att få några fantastiska foton av dina släktingar att ladda upp till MyHeritage! Du kan ta individuella bilder för att fylla i saknade profilbilder i ditt träd samt gruppfoton.

Family taking a selfie
Missa inte möjligheten att ta nya familjebilder

Bearbetning och organisering efter sammankomsten

Det är en bra idé att ta dig tid kort efter att du återvänt från sammankomsten för att bearbeta dina anteckningar, inspelningar och skanningar och mata in dem i ditt träd medan ditt minne av dessa konversationer fortfarande är färskt. Ange alla detaljer du avslöjat i ditt träd, transkribera de delar av dina inspelningar du tycker är viktiga och ladda upp och tagga dina foton och dokument.

Sedan kan du använda det du samlat in för att gå vidare i din forskning. Kanske kommer en ny Record Match att dyka upp på grund av ett nytt datum eller plats som du kunde lägga till i en profil? Kanske ett nytt ansikte på ett foto du skannat kommer att ge din forskning en ny riktning? Utforska möjligheterna och njut!

URL is copied to your clipboard.