URL is copied to your clipboard.

Hur du får ut det mesta av Record Matches

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Hur du får ut det mesta av Record Matches

För inte så länge sedan behövde en person som ville släktforska med hjälp av historiska register lägga ner mycket tid och ansträngning för att göra det. De var tvungna att resa fysiskt till ett lokalt arkiv, slå upp den aktuella posten i ett fysiskt index, hitta filen, granska den på mikrofilm … timmar och dagar gick till en ansträngande manuell forskning.

Den tiden är förbi. På MyHeritage kan du komma åt inte bara över 11 miljarder historiska poster, direkt och bekvämt från ditt hem, men du behöver inte ens göra forskningen själv: MyHeritage Record Matching™-teknik gör allt åt dig.

Hur fungerar det?

När du anger dina familjemedlemmars information i släktträdet, går MyHeritages algoritmer till handling och skannar online-arkiven för historiska poster som matchar informationen i ditt träd. MyHeritages banbrytande teknik kan söka igenom dokumentationen för att bara ge dig de dokument som sannolikt är relevanta för dig. Sökfunktionerna är så avancerade att de kan hitta poster om dina förfäder även när de listas med en annan variant eller på ett annat språk!

När MyHeritage hittar en Record Match för dig får du ett e-postmeddelande direkt till din inkorg. Så istället för att luta sig över gamla böcker och resa till dammiga gamla bibliotek, eller spendera timmar på att bläddra igenom onlinearkiv, kan du bara luta dig tillbaka, koppla av och låta MyHeritage utöva sin magi.

MyHeritage lägger ständigt till nya postsamlingar – med en hastighet på minst en miljon poster varje dag. Det betyder att du med stor sannolikhet kommer att få nya Record Matches regelbundet. Du får regelbundna e-postmeddelanden som notifierar dig om nya Record Matches.

Så här får du tillgång till Record Matches

Det finns några olika sätt att komma åt Record Matches.

Ett sätt är via e-postmeddelandena som nämns ovan. E-postmeddelandena innehåller en länk som du kan klicka på och som tar dig direkt till sidan Granska matchning.

Ett annat sätt är från ditt släktträd. När en Record Match hittas för en av dina familjemedlemmar visas en brun ikon på deras profilkort. Om du klickar på denna kommer du till en sida där du kan se alla Record Matches som hittades för den personen.

Ett tredje sätt är genom navigeringsfältet högst upp på sidan på MyHeritage-webbplatsen. Håll markören över fliken ”Upptäckter” och klicka på ”Matchar efter källa” eller ”Matchar efter personer” och välj sedan fliken ”Record Matches” högst upp på skärmen.

”Matchningar efter källa” listar dina matchningar enligt samlingen eller släktträdet där posten hittades. ”Matchningar efter människor” listar dem efter individer i ditt släktträd som matchningar hittades för.

Record Matches listas efter det värde de kan lägga till i trädet. Om det finns någon information i posten som du inte har i ditt träd kommer den att listas under ”Ny info” på matchkortet.

Vad man ska göra med Record Matches?

Klicka på knappen Granska matchning om du vill granska en matchning. Sidan för granskningsmatchning visar all information som anges i den här posten och som är relevant för personen du undersöker. Om din släktings namn har nämnts i en tidningsartikel eller publikation ser du ett utdrag av texten där deras namn visas.

Nedan, om det är gratis att få tillgång till postsamlingen eller om du har ett Data- eller Komplett-abonnemang, kan du se hela posten, inklusive en högupplöst genomsökning av originaldokumentet och en OCR-transkription av hela texten. Vi rekommenderar starkt att du hittar informationen i sammanhanget vid originalskanningen av dokumentet om du kan, eftersom det kan finnas ytterligare information skriven före eller efter – eller till och med klottrat i marginalerna – som kan vara av stort värde.

Om matchningen verkar korrekt kan du bekräfta den genom att klicka på knappen “Bekräfta” längst upp till höger på skärmen. På nästa sida kan du extrahera någon eller all information från posten för att spara i ditt träd. Vi rekommenderar att du granskar och extraherar varje data manuellt, eftersom det ibland inte går att vara så fullständig eller så korrekt som den information du redan har. Se till att lägga till en källcitering så att du vet var den nya informationen kom ifrån. När du är klar klickar du på knappen ”Spara i trädet” längst ner på skärmen.

Observera att för att bekräfta en Record Match och extrahera information till ditt träd behöver du ett Data- eller Komplett-abonnemang. Om du inte har en måste du lägga till den nya informationen i ditt träd manuellt.

Varför får jag Record Matches med släktträd?

Ibland får du Record Matches med släktträd från andra webbplatser än MyHeritage, såsom Geni, FamilySearch eller WikiTree. Även om inte dessa källor är historiska poster, tekniskt sett, listas de under Record Matches för att skilja dem från Smart Matches™, som är matchningar som hittas med släktträd från andra MyHeritage-användare.

Hur ett abonnemang kan hjälpa dig att få ut det mesta av Record Matches

Att ta emot och se grundläggande information i Record Matches är helt gratis, och några av postsamlingarna inkluderar högupplösta skanningar som är offentliga och gratis att se.

Om du vill se högupplösta skanningar i de flesta av postsamlingarna, bekräfta Record Matches och extrahera dem från trädet, behöver du ett Data- eller Komplett-abonnemang. Med dessa abonnemang kan du också dra full nytta av SuperSearch™-funktionen om du aktivt vill söka efter historiska poster.

URL is copied to your clipboard.