URL is copied to your clipboard.

Baskiskt arv: Vilka är baskerna?

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Baskiskt arv: Vilka är baskerna?

MyHeritage erbjuder några värdefulla historiska dokumentsamlingar som är centrerade kring det baskiska arvet: äktenskaps-, dop- och dödsregister från Vitoria stift, katolska församlingsregister från stiftet Bilbao och äktenskaps-, dop- och dödsregister från Navarra.

Men vilka är baskerna egentligen? Om dessa dokument finns i Spanien, varför innehåller namnen i samlingarna ljud som inte är typiska för det spanska språket?

Baskernas antika ursprung

Det baskiska folket är antagligen den äldsta kulturen inte bara i Spanien utan i Europa. De anses ha kommit från neolitiska bönder långt före den romerska invasionen av den iberiska halvön, och de behöll sitt distinkta språk, identitet och kultur till stor del på grund av deras geografiska isolering – det område där de bor är i stort sett grov, bergig terräng.

Det baskiska språket är av särskilt intresse för lingvister eftersom det är så unikt. Språket är inte relaterat till något annat språk på jorden, inklusive alla i den indoeuropeiska språkfamiljen. Historiker tror att det härstammar från Aquitani, ett gammalt språk som talas i regionen omkring 200 f.v.t. Detta skulle göra det till det äldsta språket i Europa. Tyvärr är det bara cirka 28% av de moderna baskarna som talar det, av skäl som vi kommer att utforska senare.

Baskisk geografi

När vi talar om Baskien är det viktigt att skilja mellan de historiska territorierna där det baskiska folket bodde och den autonoma regionen i det moderna Spanien som ofta kallas ”Baskien.”

Det baskiska folket bodde i en region som sträcker sig mellan dagens norra Spanien och södra Frankrike. Den innehöll 7 historiska provinser. Endast 3 av dessa provinser (Araba, Bizkaia och Gipuzkoa) ingår i den moderna Baskiska autonoma regionen, som är en av de 17 autonoma samhällena i det moderna Spanien. En annan av de 17 autonoma samhällena är Navarra, som också är en historisk baskisk provins. Navarra var faktiskt ett baskiskt kungarike under medeltiden, men det assimilerades i Castilla 1515 och gick med i det som så småningom skulle bli ett enat Spanien.

En historia av förtryck 

Tyvärr har det inte alltid varit lätt för baskerna att leva som en minoritet i Spanien. Medan de åtnjöt självständighet under Kastilien avskaffades deras självstyre 1839, och detta utlöste en rörelse bland baskerna för att kämpa för autonomi och självständighet. Efter det spanska inbördeskriget undertrycktes den baskiska kulturen och språket hårt under Francos diktatur. Det är troligt att en kombination av detta förtryck och assimilering med den spansktalande och fransktalande befolkningen kring dem ledde till att det baskiska språket hotades. Idag har samordnade ansträngningar lett till en väckelse, och antalet baskiska talare ökar.

Den historiska baskiska huvudstaden i Guernica är tyvärr mest känd som ett av de mest förödande dödsfallet under det spanska inbördeskriget, odödliggjort i Picassos berömda målning som visar händelsen. På grund av dess kulturella betydelse för baskerna och det faktum att det var en symbol för baskisk identitet gav general Franco sina allierade – Hitler och Mussolini – en chans att prova en ny krigstaktik mot Guernica två år innan de inledde andra världskriget. Den 26 april 1937 bombade tyska och italienska flygplan staden obevekligt, reducerade den till spillror och lämnade tusentals offer. Picasso – en infödd i Málaga i södra Spanien som tillbringade större delen av sitt vuxna liv i Frankrike – målade Guernica för att berätta historien om bombningen. Det anses vara ett av de viktigaste konstverken som visar krigets fruktansvärda natur.

Baskisk kultur

Baskerna har varit katolska kristna i århundraden, men deras festivaler och övertygelser har rötter i de forntida hedniska religionerna. De har en stark historia av folkdans och musik, spelade på traditionella instrument som txistu och xirula (typer av flöjt) och trikixa (ett slags dragspel).

På grund av den bergiga terrängen var jordbruket relativt svårt, och baskerna levde till stor del på skörden från de dramatiska atlantkusterna som gränsar till deras land. Detta födde en rik maritim kultur och ett traditionellt kök som innehåller mycket skaldjur. I synnerhet saltad torsk är en viktig kulturmat.

Det finns också en traditionell baskisk sport som heter jai alai, ett snabbt spel som innebär att studsa en hård boll mot en vägg med ett böjt korginstrument.

Forska i baskiska förfäder

Finns det ett baskiskt efternamn i ditt släktträd? Känner du till några förfädersrötter i regionen? Kolla in MyHeritages samlingar av historiska register från den baskiska autonoma regionen och Navarra:

Spanien, Vitoria Diocese, äktenskapsregister, 1559–1899

Spanien, Vitoria Diocese, dopregister, 1535–1903

Spanien, Vitoria Diocese, dödsregister, 1573–1904

Spanien, Bilbao Diocese, Katolska församlingsregister, 1501-1900

Spanien, Navarre, äktenskapsregister, 1577–1940

Spanien, Navarre, dopregister, 1559–1910

Spanien, Navarre, dödsregister, 1592–1986

 

URL is copied to your clipboard.