URL is copied to your clipboard.

Hur man gör en släktforskningsresa utan att lämna huset

Hur man gör en släktforskningsresa utan att lämna huset

Den ultimata drömmen för många släktforskare är att göra en kulturarvsresa. Det finns inget som går upp mot att promenera på gatan där dina förfäder en gång bodde, stå på deras innergård eller tidigare hus, besöka deras gravar och kunna andas luften på den plats som en gång var deras hem.

Tyvärr är det inte praktiskt för vissa att göra resan. Du kanske inte har råd med flygbiljetter och andra resekostnader. Kanske är du inte frisk nog att resa, eller inte har tid att åta dig till en resa som denna, eller är orolig för att åka till en främmande plats där du inte talar språket.

Den goda nyheten är att internet har gjort det möjligt att ”besöka” många platser över hela världen utan att sätta fot utanför ditt hem.

Här är några idéer för att ta en virtuell släktforskningsresa som hjälper dig att lära känna den plats där dina förfäder bodde, så nära verkligheten som möjligt, utan att faktiskt besöka.

Att se sevärdheterna

En av de roliga delarna på en släktforskningsresa är att resa till en ny plats, utforska ett nytt landskap och besöka betydande landmärken och historiska platser.

Google Earth

Google Earth är ett fantastiskt sätt att få en fågelperspektiv över ett land eller en stad. Du kan försöka hitta din destination på jorden och zooma in, eller söka efter den med sökfunktionen.

Du kan ta en rundtur i ett specifikt land genom att välja en av Voyager Street View-turer, till exempel ”Upptäck Sverige” eller ”Upptäck Skottland.”

Du kan också klicka på en specifik stad och följa de rekommenderade ”intressanta platserna” för att lära dig om de viktiga platserna i staden. Du kan klicka på korten för intressepunkter för att se mer information och foton på en specifik webbplats.

360° Virtuella turer

Har du hittat en webbplats du vill utforska mer noggrant? Idag kan du hitta 360 ° virtuella turer på många populära platser och museer över hela världen – från Taj Mahal till Louvren till Alhambra. Vissa av dessa är tillgängliga via Google Street View, medan andra är oberoende på olika webbplatser. Googla och se vad du kan hitta. Använd musen eller tangentbordet för att navigera på dessa webbplatser, eller använd VR-glasögon eller VR-smartphone-headset för en ännu mer uppslukande upplevelse!

YouTube

Du känner till alla de irriterande turisterna som tar videor och selfies istället för att faktiskt uppleva den plats de är på? Försök att förlåta dem, för några av dem laddar upp sina videor till YouTube, vilket ger dig möjlighet att utforska städer och platser tillsammans med dem. Det finns till och med ”rese-vloggers” som reser och filmar för att visa sina följare alla sevärdheterna på de platser de reser. Leta upp destinationen du väljer och se vad YouTube har att erbjuda.

Besök dina förfäder

Att se sevärdheter är roligt och spännande, men hela poängen och syftet med en släktforskningsresa är att få kontakt med dina förfäder, eller hur?

Google Street View

Om du känner till gatuadressen till huset där dina förfäder bodde, skriv in den i Google Maps och titta på den från Google Street View. Du kan vandra upp och ner på gatan för att få en känsla för den omedelbara miljön, eller till och med praktiskt taget ”promenera” längs de närliggande gatorna och parkerna.

Om du inte vet den specifika plats där dina förfäder bodde kan du fortfarande utforska det allmänna området med Google Street View.

Virtuella kyrkogårdar

Vår släktforskare, Daniel Horowitz, skämtar alltid om att kyrkogårdar är släktforskarens favorit-turistattraktion. Det finns något väldigt gripande med att besöka den plats där dina förfäder är begravda – och naturligtvis kan gravstenar ge en mängd släktuppgifter.

I stället för att besöka dina förfäders gravar personligen, är det näst bästa att använda någon av de underbara gravstenresurserna som redan finns online, till exempel BillionGraves. Du kan lära dig mer om att besöka kyrkogårdar virtuellt på detta webinarium med vår forskare, Elisabeth Zetland.

Sök i arkiven

Fler och fler historiska poster digitaliseras och görs tillgängliga online. Om du är en MyHeritage-användare vet du att vi har stora samlingar av digitala arkiv från hela världen och ständigt lägger till fler – vi har nästan 12 miljarder poster!

MyHeritage har också automatisk översättningsteknologi som låter dig söka och läsa information på det språk som är mest bekvämt för dig, även om posten har skrivits på ett annat språk.

Som sagt, det finns alltid fördelar med att kunna läsa dokumentets originalspråk, så om du vill gräva djupare kanske du vill överväga att lära dig det språket.

Lära sig språket

Förutom fördelarna med att kunna läsa register och prata med lokalbefolkningen, finns det något vackert med att vara kopplad till dina förfäder genom det språk de talade. Idag finns det en mängd språkinlärningsappar, några av dem gratis, som Duolingo och Memrise. Om du är redo att ta det upp en nivå kan du överväga att hitta en språkutbytespartner via en webbplats som Conversation Exchange.

Sammanfattning

Det är sant att det inte finns något som upplevelsen av att stå på samma mark där dina förfäder en gång stod. Men tack vare modern teknik, när det inte är ett alternativ för dig, kan du fortfarande utforska och lära dig en hel del om de platser där dina förfäder en gång bodde, från ditt hem.

URL is copied to your clipboard.