URL is copied to your clipboard.

Mina DNA-resultat har kommit! Vad gör jag nu?

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Mina DNA-resultat har kommit! Vad gör jag nu?

Grattis, dina DNA-resultat är här! Du är på väg att börja en otrolig upptäcktsresa.

Det här är vad du kan göra nu när dina resultat är färdiga:

1. Upptäck ditt etniska ursprung

Att upptäcka var du kommer från kan vara ett spännande och dramatiskt ögonblick. MyHeritage har gjort detta ögonblick speciellt för våra användare med en unik DNA-avslöjande introanimation. Introduktionen presenterar varje etnicitetsprocent med ett musikaliskt ackompanjemang.

E-postmeddelandet som meddelar dig att dina resultat är klara tar dig direkt till introduktionen. När du har sett den kan du lära dig mer om varje etnicitet genom att klicka på ”Visa full uppskattning av etnicitet” längst upp till höger på skärmen.

På nästa sida ser du en fullständig lista över dina etnicitetsprocent samt en karta som anger områdena där varje etnicitet har sitt ursprung. Klicka på en etnicitet på listan eller kartan för att lära dig mer om den.


Du kan också dela din etnicitetsuppskattning med dina vänner och din familj via sociala medier från denna sida. Klicka bara på ”Dela”-knappen i det övre högra hörnet.

2. Hitta nya familjemedlemmar

Nu är det dags att träffa dina DNA-matchningar.

På sidan DNA-matchningar hittar du en lista över dina DNA-matchningar som börjar med din närmaste matchning.

Du kan använda sortera, filtrera och söka i resultaten för att hitta den matchning du letar efter.


Varje DNA-matchning visar procentandelen gemensamt DNA och det uppskattade förhållandet baserat på denna procentandel. MyHeritage kan också ge några ledtrådar för att hjälpa dig ta reda på exakt hur du är relaterad till varje matchning, inklusive följande funktioner du kan komma åt direkt från din DNA-matchningssida:

Theory of Family Relativity™: Denna unika och mycket användbara funktion bekräftar data från alla källor som finns tillgängliga på MyHeritage för att bygga pålitliga teorier om hur du kan vara relaterad till dina matchningar. Algoritmen söker igenom andra släktträd på MyHeritage och 10,2 miljarder historiska poster, och om den hittar en koppling mellan dig och matchningen kommer den att leverera denna information direkt till DNA-matchningskortet. Du hittar den under DNA-matchningens grundläggande information. Du kan klicka på länken ”Visa teori” för att se hur MyHeritage beräknar teorin (inklusive flera sökvägar om det finns fler än en).

Gemensamma förfäders efternamn: Det uppskattade förhållandet kan inte berätta vilken sida av familjen din DNA-matchning är på, men gemensamma förfäders efternamn kan ge värdefulla ledtrådar. Att se vilka efternamn du delar med denna matchning kan hjälpa dig att spåra vägen mellan dig och matchningen på ditt släktträd.

Smart Matches™ inom deras släktträd: Att bekräfta Smart Matches™ mellan familjemedlemmar på ditt träd och samma personer på deras träd, kan hjälpa dig att koppla ihop pusselbitarna och ta reda på hur matchningen är relaterad till dig, eftersom matchningen redan är kopplad till hans eller hennes familjemedlemmar på deras eget släktträd.

Gemensamma förfädersplatser:

Att veta var ni båda kommer ifrån kan ge fler ledtrådar, särskilt om olika sidor av din familj kommer från olika platser.

Ju mer information du har i ditt släktträd, desto fler ledtrådar kan MyHeritage ge om sambanden mellan dig och dina DNA-matchningar.

Om du vill kontakta en DNA-matchning klickar du på länken ”Kontakt” under deras grundläggande information. Detta tar dig till din MyHeritage-inkorg, där du kan skriva dem ett meddelande.

3. Utforska de avancerade DNA-verktygen

Om du vill gräva ännu djupare kan du använda Kromosomläsaren och AutoKluster för att försöka ta reda på hur en matchning är relaterad till dig.

Kromosomläsaren låter dig se vilka segment av DNA du delar med upp till 7 DNA-matchningar. Jämförelse och kontrast av delade segment kan hjälpa dig ta reda på vilken gemensam förfader ni delar. Om din mysterium-kusin till exempel delar några DNA-segment med din mor, men ingen med din far, berättar det att de troligtvis är på din mors sida. Ju fler DNA-matchningar du har med kända familjemedlemmar, desto mer kommer du att kunna lära dig om DNA-matchningar vars koppling till dig är okänd.

AutoKluster hjälper till genom att gruppera dina DNA-matchningar enligt det DNA de delar (och därefter sannolikheten för att de kommer från en gemensam förfader). Så om till exempel mysterium-kusinen visas i samma autokluster som din mormors mormor, vet du att det är troligt att kusinen delar en förfader med henne.

Båda dessa verktyg kan hjälpa dig att finslipa de troliga förhållandena mellan dig själv och dina DNA-matchningar. Detta hjälper dig inte bara skapa nya familjeförbindelser, det kan hjälpa dig att bryta igenom tegelväggar i din släktforskning.

4. Testa nadra familjemedlemmar 

När fler och fler tar DNA-test med MyHeritage får du fler DNA-matchningar som kan hjälpa dig i din forskning. Men om du vill ta ett mer proaktivt tillvägagångssätt, överväg att uppmuntra andra familjemedlemmar att ta ett DNA-test. Att ha mer DNA-data från nära familjemedlemmar ger dig mer information att arbeta med – och ibland behöver du bara en bit till för att slutföra pusslet.

URL is copied to your clipboard.