URL is copied to your clipboard.

Resurser för släktforskning som du aldrig har tänkt på

Resurser för släktforskning som du aldrig har tänkt på

Varje släktforskare med lite erfarenhet vet att man letar efter dokument som födelse- och dödscertifikat, folkräkningsposter, invandringsregister och gravstenar på kyrkogårdar. Men det är inte de enda resurserna som kan ge användbar information om din familjehistoria.

Nedan har vi sammanställt några idéer för mindre konventionella resurser som du kanske inte har tänkt på att undersöka.

Korrespondens och dagböcker

Gamla brev, vykort och dagböcker är guldgruvor för historiker, eftersom de kan hjälpa oss att förstå mycket om hur författarens liv såg ut och vad som var viktigt för dem. Detta gäller också för familjehistoriker! Brev skickades vanligtvis till familj och vänner som bodde långt borta, och du kanske kan hämta mycket information om din familjgenom att läsa dem noggrant. Dagböcker kan också innehålla information om familjemedlemmar som du kanske inte hittar någon annanstans.

Baksidan på foton och bildramar

Foton, i sig själva, kan ge oss mycket information om de människor de skildrar. Men om det finns inskriptioner på baksidan kan vi kanske lära oss mycket mer om omständigheterna under vilken fotot togs. Kontrollera alltid baksidan av fotografier och bildramar.

Smycken

Ibland innehåller ringar, armband eller örhängen personliga inskrifter. Medaljonger kan innehålla fotografier av familjemedlemmar, och om du kan ta bort dem från medaljongen kan det också finnas något skrivet på baksidan av fotografiet. Berlockarmband var populära på 1950- och 1960-talet, och de berlock som dina förfäder samlade på kan lära dig om deras intressen – eller till och med innehålla information om deras personliga historia.

Babyböcker

Babyböcker fick popularitet vid 1900-talets början. De kan bevisa en värdefull resurs för en släktforskare, inte bara på grund av de detaljer och anekdoter som registrerades om babyn, utan mer information om familjen kunde noteras i dem. Kanske fanns det en lista med gäster vid dopet eller bris. Kanske barnets första frisyr administrerades av en moster du inte hade hört talas om.

Baby books gained popularity at the turn of the 20th century. They can prove a valuable resource for a genealogist, not only because of the details and anecdotes that were recorded about the subject of the book, but because more information about family may be noted in them. Perhaps there was a list of guests at the baptism or bris. Maybe the baby’s first haircut was administered by an aunt you hadn’t heard of.

Memorabiliteter för speciella tillfällen

Inbjudningar till bröllop, fester eller andra speciella tillfällen, OSA, gratulationskort, tack-kort, välönskningstelegram … det här är saker som folk tenderar att spara och vårda, och de kan lära oss mycket om både avsändaren och mottagaren – till exempel deras platser, deras relationer med varandra och kanske deras livsstil och ekonomiska situation.

Res- och fritidsdokument

Gamla pass och flyg- och tågbiljetter kan visa dig var dina förfäder reste. Du kan också hitta biljetter till konserter eller filmer eller program från shower, som kan berätta vilken typ av underhållning dina förfäder gillade och vart de åkte för att ha det roligt.

Årsböcker och skollistor

Många länder hade någon form av offentligt skolsystem i början av 1900-talet och privata religiösa institutioner har funnits i århundraden. Du kanske kan hitta omnämnanden av dina förfäder i gamla skollistor och gymnasie-årsböcker.

MyHeritage har en unik, lättsökbar samling amerikanska årsböcker.

Skolprojekt, uppsatser och certifikat

Ibland gillar föräldrar att spara sina barns skolprojekt, uppsatser och betyg. Gymnasie- och högskoleexamen kan berätta var och vad dina förfäder studerade. En släkting kan till och med ha skrivit en uppsats om sig själv eller sin familj, som nämner viktig information.

Gamla böcker

Det är en välkänd sed i vissa familjer att skriva ner en familjehistoria på insidan av Bibeln. Familjemedlemmar kan också ha skrivit ner anteckningar och detaljer i marginalerna på andra böcker de ägde.

Kyrk-kataloger

Platser för tillbedjan håller ofta privata register över sina medlemmar. Dessa listor kan innehålla värdefulla detaljer om dina släktingar, såsom deras bostäder, donationer de gjorde, tillfällen de firade och så vidare.

Vilka ovanliga källor har du använt när du har släktforskat?

URL is copied to your clipboard.