URL is copied to your clipboard.

De 6 komponenterna i ditt familjeträd

De 6 komponenterna i ditt familjeträd

Historien bakom ditt familjeträd sträcker sig över århundraden och kontinenter. Varje familjemedlem bidrar med sitt unika perspektiv, med en livstid av berättelser, lärdomar och slutsatser. Med så mycket information att lära, dela och bevara, hur vet du vilka detaljer som du bör fokusera på när du sätter ihop ditt familjeträd?

Nedan följer de 6 huvudkomponenterna för att påbörja din släktforskning: samla detaljer om varje familjemedlem som kommer omvandla ditt familjeträd till en rik källa av information om din familjs historia.

1. Förnamn och efternamn

Många historiska dokument går att söka på efter namn. Var noga med att anteckna om personen du söker efter ha haft några andra namn – och ha alltid i baktanke att de kan ha ändrat sitt namn under deras livstid. Det finns många anledningar till varför en person har ändrat sitt namn. I vissa kulturer – men inte alla – tar en kvinna hennes makes efternamn när de gifter sig. En immigrant kanske väljer ett nytt namn för att lättare kunna smälta in och integrera med den lokala kulturen, eller för att göra sitt namn lättare för lokalinvånarna att uttala. Folk kan också välja att ändra sitt namn av spirituella eller religiösa anledningar, för att dölja sin identitet, eller för att de helt enkelt inte tyckte om sitt originella namn.

För att göra saker och ting lite mer komplicerade så fanns det ingen standard för hur ord eller namn skulle stavas innan tryckpressen och tillkomsten av massmedia. Det betyder att samma person kan ha använt sig av olika stavningar i olika dokumentationer – och eftersom det vanligtvis inte var de själva som skrev ner det så kan skribenten ha skrivit ner det felaktigt.

Allt detta kan vara frustrerande för en genealog. MyHeritages Supersearch™ och Record och Smart Matching™ kan hjälpa till: teknologin känner igen namn oavsett om det finns lite variationer till stavningen, allt från det simplaste (såsom William och Bill) till det mindre uppenbara (såsom Alessandro och Sasha). Det kan också översätta namn från andra språk, vilket betyder att du inte behöver läsa eller förstå en dokumentations originalspråk för att hitta din familjemedlem i den.

Record Matching (matchning av dokument) gör att du slipper göra en sökning: den skannar alla MyHeritages historiska dokument and meddelar dig när den hittar information som kan vara användbar för dig.

2. Datum och plats för födelse-, äktenskaps- och dödsregister

Att söka efter ett namn kommer vanligtvis inte hjälpa om du inte åtminstone har en vag idé vart och när personen du söker efter levde – speciellt om deras namn är vanligt. Baserat på en uppskattning av var och när de föddes kan du genom att använda MyHeritage SuperSearch™ se födelseort, dödsregister och folkräkningsregister. Dessutom kan du få ytterligare information om andra familjemedlemmar från datum och platser för familjemedlemmarnas livshändelser. Om du har mor/farföräldrar som föddes 1903, till exempel, är chansen stor att deras förälder föddes ungefär 20–30 år tidigare.

3. Utbildning

Bara genom att veta om en persons utbildning kan avslöja en hel del om deras liv: hur deras uppväxt såg ut, yrke (se nedan) och socioekonomisk status, för att bara nämna några. Många gymnasier och högskolor har dokumenterat sina examinerade studenter och du kanske kan hitta värdefull information om din anhöriga från dessa. MyHeritage har en hel sektion av skoldokumentationer som du kan söka igenom – inklusive en exklusiv samling av U.S årsböcker. Årsböckerna innehåller ungefär 290 miljoner dokumentationer och MyHeritage gick igenom en fullständig process för att identifiera och konsolidera informationen för att göra det så lätt som möjligt för användare.

Meryl Streep's high school yearbook photo, Bernards High School, 1966. 
Meryl Streeps årsboksfoto i gymnasiet, Bernards High School, 1966.

4. Yrke

Yrken kan också ge en hel del information om vem den anhöriga var: vad var viktigt för dem, hur och hur bra de försörjde sin familj, och vilka färdigheter, talanger och egenskaper de hade. Många folkräkningsregister inkluderar en persons yrke. Folkräkningsregister hålls av landets regering för att hålla reda på lokalbefolkningen och de kan vara värdefulla om de ger en bild av din familj det år folkräkningen genomfördes. Registret innehåller vanligtvis namn, födelsedatum, ålder vid senaste födelsedagen och nuvarande bostad samt yrke – så du kanske till och med kan hitta det hus där dina förfäder bodde i ett folkräkningsregister. MyHeritages samling innehåller folkräkningar och väljarlistor från Nord- och Sydamerika samt Europa och Oceanien.

5. Datum och plats för invandring

Många av oss härstammar från invandrare. Att ta reda på när och hur dina förfäder bodde på den plats där du föddes hjälper dig att bättre förstå din egen kultur och ger ledtrådar om var du kan titta härnäst för att gå tillbaka till en tidigare generation. Immigrationsregister nämner ofta var invandraren kom ifrån. MyHeritage har en del av immigrations- och resedokument, inklusive passagerar- och ankomstlistor från USA, Kanada, Europa, Asien, Oceanien och Latinamerika.

Record of Albert Einstein from the Ellis Island and other New York Passenger Lists, 1820–1957
Register över Albert Einsteins ankomst från Ellis Island och andra passagerarlistor i New York, 1820–1957

6. Fysiska egenskaper

Var fick du dina blå ögon ifrån? Finns rött hår i din familj? Att notera släktingars fysiska egenskaper ger en djupare förståelse för vem du är och varför du ser ut som du gör! Det gör det lättare för senare generationer som kanske inte har haft chansen att träffa släktingen att föreställa sig hur de såg ut, speciellt om det inte finns några fotografier. Fysiska egenskaper noteras ibland i militära register. MyHeritage erbjuder över 47 miljoner militära dokumentationer.

Sätt igång!

Att hitta dessa 6 komponenter för varje släkting – namn, datum och plats för födelse, död och äktenskap, utbildning, yrke, invandringsdetaljer och fysiska egenskaper – kommer att göra ditt träd till ett livfullt familjeporträtt. Börja med att skriva ner namnen på alla släktingar du känner till, lista sedan var och en av komponenterna och lägg till så många detaljer du kan.

URL is copied to your clipboard.