URL is copied to your clipboard.

Att använda amerikanska årsböcker för släktforskning

Thomas MacEntee

Professional Genealogist
Att använda amerikanska årsböcker för släktforskning

Årsböcker för gymnasiet och universitetet växte i popularitet i USA när användning av linotyptryck började på 1880-talet. Innan dess går årsböcker tillbaka till mitten av 1600-talet, ofta i form av klippböcker. Den första publicerade högskoleårsboken producerades av Yale University 1806. Eftersom många förfäder utvidgade sin utbildning utöver åttonde klass, med en gedigen forskningsstrategi, kan vi kanske hitta dem i årsböckerna.

De grundläggande elementen i en årsbok

När du arbetar med årsböcker – antingen digitala bilder eller en tryckt kopia – är dessa element som oftast hittas. Tänk på att i mitten av 1900-talet fanns det bara några få årsbokförlag, och de brukade använda samma format för varje skola.

 • Omslag: De flesta omslag är i en färg med kontrasterande tryck. Omslag med flera färger och färgbilder blev populära på 1970-talet.
 • Titelsida: Mycket ofta den första sidan i årsboken. Information innehåller ofta skolnamn, år, stad, delstat och annan relaterad information.
 • Öppningsavsnitt /dedikation: Detta avsnitt fungerar som en välkomst och introduktion och innehåller en innehållsförteckning. En hängivenhet kan visas för en lärare, anställd eller student som dött under skolåret.
 • Skoladministratörer: En alfabetiskt ordnad lista med foton och titlar på administratörer (skolrektor, skolstyrelsemedlemmar etc.).
 • Fakultet /personal: En sektion som visar bilder och titlar av lärare och professionell personal som rådgivare och sjuksköterskor, samt cafeteriearbetare och vårdpersonal.
 • Studentporträtt: Inkluderar porträttbilder och /eller gruppfoton per klass.
 • Utmärkelser: Listar elever som vann akademiska och atletiska priser under året.
 • Skolevenemang: Dans, skolutflykter, temaveckor, stavningstävlingar etc. kan alla ha listor, vanligtvis med bilder.
 • Klubb- och lagaktiviteter: En sektion med gruppfoton och beskrivningar för säkerhetspatrull, teaterklubb etc.
 • Seniorklasser: Omfattande listor med seniorporträtt, aktivitetslista etc.
 • Kandidatfoton: Arrangemang av foton med roliga citat och ordspråk tagna under hela skolåret.
 • Annonser: Annonsering som köps av lokala företag för att hjälpa till att kompensera och sänka priset på årsboken till studenter och andra.

Tips och tricks för ledtrådar med amerikanska årböcker

1. Sökstrategi

Förutom onlinedatabaser på stora släktforskningswebbplatser, använd Google såväl som Google Böcker och Internetarkiv för att hitta årsböcker både på papper och online. Det hjälper om du vet namnet på årsboken. Mycket ofta hade de namn som ”The Spectator” eller ”The Edge” plus skolans namn.

2. Hemadress

I avdelningen för seniorer listade många gymnasieskolor studentens hemadress.

3. Suveräna foton

Bland de bästa funktionerna i en årsbok finns både de formella äldre fotona såväl som de många roliga uppriktiga bilder från dina förfäder eller släktingar!

4. Listor, listor och listor!

Årsböcker är fyllda med värdefulla listor över studenter, deras områden av akademiskt intresse och deras klubbar /idrottslag /fritidsaktiviteter samt listor över lärare, administratörer, vaktmästare och mer.

5. Granska hela årsboken noggrant

Notera eventuella autografer och skriftliga uttalanden från medstudenter och instruktörer och vilka elever som var med i samma klubbar eller samma idrottslag. Förstå den sociala kretsen för dina förfäder i deras ungdom.

6. Kolla militära tjänster

Under första och andra världskriget, om gymnasieelever tjänade i militären, kan det finnas ett speciellt avsnitt där deras namn, grenar och tjänsteområden finns.

7. Vad är tidsramen?

Tänk på att årsboksproduktionskopian måste skickas in tidigt, ofta i mars under skolåret. Detta garanterade att årsboken fanns tillgänglig i slutet av skolåret i juni. Så du kan sakna händelser som inträffade i april, maj eller juni samma år.

8. Företag och sponsorer

Mycket ofta kan du på baksidan av årsboken, hitta annonser för lokala företag samt listor över årsboksponsorer.

9. Vad sägs om upphovsrätt?

De flesta årsböcker omfattas INTE av amerikanska upphovsrättslagar. Årsböcker som publicerades före 1963 och utan upphovsrätt (©) omfattas inte av upphovsrättsbegränsningar.

10. Beställ utskriften

Om du inte kan hitta en online-kopia av en specifik årsbok, använd WorldCat för att undersöka vilket bibliotek som är närmast dig, som har en kopia. Begär sedan ett ”bibliotekslån” för att få boken på ditt lokala offentliga bibliotek.

Resurslista

URL is copied to your clipboard.