URL is copied to your clipboard.

Hur fungerar DNA-matching?

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Hur fungerar DNA-matching?

DNA-matchning är processen att sekvensera ditt DNA och jämföra det med andra människors DNA i en databas. När en person med en betydande mängd DNA som är identisk med ditt hittas, kan det tyda på att ni har en gemensam förfader.

Men hur fungerar denna process? Hur kan DNA-testtjänster som MyHeritage skapa en lista över personer som kan vara dina släktingar, genom bara en enkel kindtopsning? I den här artikeln kommer vi att utforska hur DNA-matchning fungerar.

Hur många DNA-segment finns det i människor?

Alla människor har 22 par autosomala kromosomer, och ett till par könskromosomer: totalt 23 par.

Dessa kromosomer innehåller över 3 miljarder par nukleotider, som är byggstenarna i DNA. Varje nukleotid innehåller en av fyra baser:

  • Adenine (A)
  • Thymine (T)
  • Guanine (G)
  • Cytosine (C)

Baserna parar sig med varandra för att skapa en sträng av DNA. A parar med T och G parar med C.

illustration of the structure of DNA
DNA-strukturen

Human Genome Project, som avslutades 2003, bekräftade att 99.9% av mänskligt DNA är identiskt. Det är de återstående 0,1 % som står för all varians mellan människor. Så det är 0,1 % som DNA-testtjänster analyserar för att upptäcka DNA-matchningar och beräkna etnicitetsuppskattningar.

Hur DNA går i arv

Hemligheten bakom DNA-matchning ligger i DNA-arvsmönster.

Enligt ärftlighetens grundläggande principer ärver man en viss procent av sitt DNA från varje förfader. Ju mer avlägsen förfadern är, desto mindre procentandel av DNA kommer ni att dela. Till exempel så ärver du:

  • 50% av ditt DNA från var och en av dina föräldrar
  • 25% från varje mor- farförälder
  • 12.5% från varje gammelfar- morförälder.

Dina syskon och kusiner ärver också en viss mängd DNA från er gemensamma förfader. Och mängden DNA ni delar visar hur avlägsen er gemensamma förfader är. Till exempel, om du delar 50 % av ditt DNA med någon i din generation, betyder det att ni är helsyskon, d.v.s. härstammar från samma föräldrar. Om ni delar 12,5% betyder det troligen att ni är första kusiner, dvs ni delar ett par mor- eller farföräldrar.

Att avgöra om du delar en betydande mängd DNA med en viss person är det som gör att DNA-testtjänster som MyHeritage kan dra slutsatsen att ni har en gemensam förfader, och att beräkna mängden delat DNA gör att vi kan uppskatta hur nära släkt ni är.

Hur DNA-matching fungerar 

Så hur avgör vi om och hur mycket DNA du delar med de andra personerna i vår databas?

När ditt prov anländer till vårt labb genomgår det en extraktionsprocess och omvandlas till en datorfil som innehåller dina DNA-data.

På MyHeritage undersöker vi 700 000 SNP (single nucleotide polymorphisms) i ditt DNA. En SNP är en variant av ett baspar av DNA som fungerar som en markör som gör att vi kan skilja ditt DNA från det hos de flesta andra människor. Till exempel, om 90% av människor har en G-bas i en viss position på genomet, men du har ett A där istället, betyder det att du har en SNP i den positionen.

Din DNA-datafil innehåller en linje som representerar varje SNP vi tittar på, vilket indikerar bassekvensen på den specifika platsen.

När din DNA-datafil är klar analyserar vi dina resultat och jämför dem med resultat från andra kit i vår databas för att identifiera matchande sekvenser.

Här är en video om hur DNA-analysprocessen ser ut i MyHeritage-labbet:

Du kan lära dig mer om processen för DNA-testning och analys i den här artikeln: Hur fungerar DNA-testning

Hur många DNA-markörer behöver matcha?

Det finns ingen tröskel för hur många SNP:er som behöver matcha för att en DNA-matchning ska vara signifikant.

Närheten till matchningen uttrycks antingen i procent (till exempel 25 % delat DNA) eller i centimorgans (cM), en måttenhet som indikerar längden på ett delat DNA-segment.

Antalet centimorgan eller procentandelen av matchningen indikerar ibland förhållandet tydligt:

  • 50% matchning/3400 cM = förälder eller barn
  • 25% matchning/1700 cM = far-morförälder, barnbarn, moster, faster, morbror eller farbror, syster-brorsdotter, halvsyskon
  • 12.5% matchning/850 cM = kusin, gammel-mormor/farmor/morfar/farfar, barnbarnsbarn, gammel-moster/faster/morbror/farbror, halv-moster/morbror/faster/farbror

Ju mer avlägsen släktingen är, desto större variation blir det. Huruvida matchningen är viktig för din forskning beror på vad du letar efter och vad dina mål är.

Observera att antalet delade segment kan variera mycket – det är den totala mängden delat DNA som indikerar förhållandet i dessa fall. Men när det gäller att avgöra om en avlägsen matchning verkligen delar en gemensam förfader med dig, är längden på de delade segmenten viktigare. Du kan läsa mer om vad som gör en stark DNA-matchning i den här artikeln: Vad anses vara en stark DNA-matchning?

Exempel:

Hur många DNA-segment delar syskon?

Helsyskon delar cirka 2550 cM av sitt DNA, vilket motsvarar 50 % av deras DNA enligt vissa uppskattningsmetoder eller cirka 37,5 % enligt andra.

Har tvillingar matchande DNA?

Enäggstvillingar delar 100% av sitt DNA. Detta beror på att enäggstvillingar bildas av ett befruktat ägg som delar sig i två och utvecklas till två separata embryon. De började med samma kombination av genetiskt material, så deras DNA är detsamma.

Tvillingar, å andra sidan, är precis som andra syskon genetiskt och delar 37,5–50 % av sitt DNA. Tvillingar utvecklas från två olika befruktade ägg, var och en med sin egen unika kombination av föräldrarnas DNA.

Hur många DNA-segment delar halvsyskon?

Halvsyskon som delar en förälder kommer att dela cirka 25 % av sitt DNA, eller cirka 1700 cM.

Hur många DNA-segment delar första kusiner?

Första kusiner delar cirka 12,5 % av sitt DNA, eller cirka 850 cM.

Hur lång tid tar DNA-matchning?

Detta beror på tjänsteleverantören. MyHeritage DNA-kit tar cirka 3–4 veckor att bearbeta när de väl har anlänt till vårt labb.

Klicka här för att beställa ett DNA-kit 

Du kan lära dig mer om hur DNA-matchning fungerar från följande resurser:

URL is copied to your clipboard.