URL is copied to your clipboard.

Hur man tar reda på om man har kungliga anor

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Hur man tar reda på om man har kungliga anor

Kungliga anor är en av de mer spännande fynden du kan hoppas göra under din släktforskningsresa. Den goda nyheten är att om du kommer från kungligheter kommer du sannolikt att stöta på den informationen ganska lätt. Det finns mycket mer material om överklassens välkända historiska figurer än om din genomsnittliga bonde. Så det bästa sättet att ta reda på om du har kunglig härkomst är att helt enkelt göra en bra forskning. För att vara mer specifik:

 • Undersök hela släktens efternamn noggrant.
 • Om du hittar dokument som visar var dina förfäder bodde, leta upp dessa bostäder och se om de är förknippade med kungligheter.
 • Sök efter dina familjemedlemmar i dokumentsamlingar som är specifika för adel och andra anmärkningsvärda historiska personer.

Gör detta, och om kopplingen finns – kommer du att finna den.

Med detta sagt, finns det ytterligare några punkter att tänka på:

Använd Geni för att hitta kopplingar till historiska figurer

Stamtavlor och släktträd av adel och kungligheter underhölls ofta noggrant, och det är lite av en internationell hobby att ta en titt på anor till populära figurer och politiker. MyHeritage har till och med en hel webbplats tillägnad släktförhållanden mellan superstjärnor – MyHeritage Celebs – och ibland är dessa personer relaterade genom kungligheter. Om du kan spåra din linje tillbaka till en figur som är en känd ättling till en kunglighet, betyder det självklart att du också är en ättling till kunglighet!

MyHeritages forskargrupp använder Geni-världsträdet för att undersöka kändisars bakgrund. Om din Geni-profil är kopplad till Geni-världsträdet kan du söka efter historiska figurer och se hur de är kopplade till dig.

För att ta reda på om du är ansluten till Geni-världsträdet loggar du in på ditt Geni-konto och besöker världsträdsidan. Markera rutan Statistik till höger. Om antalet personer du är ansluten till är miljoner, betyder det att du är ansluten till världsläktträdet.

För att hitta en potentiell koppling till en offentlig person, använd sökrutan högst upp på sidan. På deras profilsida ser du en knapp som låter dig kontrollera din koppling till den personen. Sökningen kan ta några minuter. Om det lyckas kommer det att berätta exakt hur du är relaterad till den personen och du kommer att kunna se relationsvägen.

Var dock försiktig; trädet har byggts av andra användare, inte professionella forskare, och det kan uppstå fel. Du måste verifiera varje steg i relationsvägen för att säkerställa att du verkligen är relaterad till personen som rapporterats.

Håll utkik efter dessa brittiska kungliga efternamn

Enligt Philip Turvey, verkställande direktör för Anglia Research, behölls vissa gammaldags efternamn i århundraden på grund av deras koppling till hög status och royalty. Om du har något av dessa efternamn i din familj är det troligt att du är släkt med en kunglighet:

 • Baskerville
 • Darcy
 • Neville
 • Percy
 • Astley
 • Capell
 • Bryon
 • Clifford
 • Herbert

Det här är bara några av de vanligaste, så se till att kolla in mer omfattande namnlistor innan du bestämmer dina egna efternamn.

Följ pappersspåren

De flesta länder började inte dokumentera alla invånare förrän i slutet av medeltiden eller tidig renässansperiod. Men på grund av de kungligas status och rikedom är det mycket lättare att hitta dokumentation om du tittar på andra platser än vanliga kyrkor eller medborgarregister. Försäljningsdokument, mark- och ägarregister och andra historiska dokument kan hjälpa dig att spåra din familj mycket längre bak i tiden. Folkräkningsregister kan hjälpa dig att associera dina förfäder till kungliga bostäder. Avvisa inte en historisk postsamling för att du tror att det kanske inte hjälper dig – man vet aldrig vilka ledtrådar man kommer att finna på oväntade platser.

Glöm inte icke-europeisk royalty

Europa var inte den enda platsen med mäktiga härskare! Om du har rötter någon annanstans, såsom Central- eller Östasien, Sydamerika eller Nordafrika, kan du vara relaterad till sådana figurer som Djengis Khan, Kung Tutankhamun eller en av ett antal kinesiska kejsare.

En genetisk studie publicerad 2003 visade att en av 200 män över hela världen härstammar direkt från Djengis Khan, den mongoliska kejsaren från 1100-talet, som grundade det som blev det största sammanhängande imperiet i historien. Forskning har också visat att många människor i Peru härstammar från Atahualpa, den sista Incan-kejsaren. Forskare vid iGENEA, ett DNA-släktforskningscenter baserat i Zürich, rekonstruerade King Tuts DNA och fann att hälften av alla män som bor i västra Europa är släkt med honom – inklusive 70% av männen i Storbritannien!

Helt ärligt? Antagligen har du kunglig härkomst

Här är hela sanningen: det är faktiskt ganska osannolikt att du inte har kungligt härkomst.

Det är enkel matematik. Varje generation du går tillbaka, har antalet förfäder fördubblas. Om du går tio generationer tillbaka är det redan 1 024 förfäder. Om du går 20 tillbaka är du på 1 048 576! Yale-statistikern Joseph Chang visade att när du spårar förfäderslinjer tillräckligt långt (till exempel 32 generationer eller 900 år), kommer du att upptäcka att alla som lever idag har minst en gemensam förfader. Han visade också att man i Europa bara behöver gå 600 år tillbaka för att nå den punkten.

Lägg till detta att kungliga och andra rika, högstatusmedlemmar förmodligen hade en högre fertilitet och deras barn var mer benägna att överleva. De hade tillgång till bättre levnadsförhållanden än de flesta av befolkningen och var mer benägna att gifta sig och få barn med friska makar.

Genom mycket av historien, även i konservativa kristna samhällen, sågs det som oundvikligt att män med hög status skulle ha utomäktenskapliga affärer, och dessa män vid makten kunde ha intimt umgänge med vem de än ville. Varför tror du att Djengis Khan hade så många ättlingar? Obehagligt som det är att tänka på, var våldtäkt och plundring en del av den mongoliska strategin. Han fick förmodligen välja de vackraste kvinnorna från varje by han erövrade, och med tanke på att han erövrade en enorm bit av Asien och Östeuropa … det är många byar. Och många kvinnor. Många av dem blev sannolikt gravida och fick hans barn.

Poängen är att det är hög sannolikhet att om du går tillräckligt långt tillbaka, var minst en av de miljontals förfäder du har i en given generation, kunglig eller härstammande från kungligheter.

Det är att ta reda på exakt hur, som är den svåra delen. Förhoppningsvis kan informationen ovan hjälpa dig att få en bra start.

URL is copied to your clipboard.