URL is copied to your clipboard.

Granska dina DNA-matchningar på MyHeritage

Ziv Sorrek

Granska dina DNA-matchningar på MyHeritage

När du tar ett MyHeritage DNA-test varierar mängden DNA-matchningar som du kan förvänta dig att få, dramatiskt, från grupp till grupp. I vissa genetiska grupper kan en användare förvänta sig tiotusentals matchningar, andra kan behöva nöja sig med 100. Ändå växer antalet matchningar på MyHeritage dag för dag och framtida matchningar är bara en tidsfråga.

Oavsett hur många matchningar du har, föreslår vi att du tar upp en systematisk strategi för att undersöka dem. Du blir förvånad över hur mycket du kan upptäcka genom att systematiskt arbeta med dina matchningar.

Eftersom DNA ärvs slumpmässigt, så är det en fråga om att gräva på rätt plats för att finna guldet. Det innebär att vi först måste bestämma hur vi ska prioritera matchningarna och var vi ska investera den tid vi har för att arbeta med dem.

Den metod som vi rekommenderar innebär att dela din lista över matchningar i fyra grupper på det sätt som beskrivs nedan, samtidigt som du utnyttjar MyHeritage-verktyg till fullo för att jämföra och utforska dem.

Grupp 1: “Fyrar”

Vi på MyHeritage rekommenderar att du testar dina äldsta direkta förfäder och andras släktingar först. Att testa kusiner och andra kusiner kommer att bidra nästan lika mycket, och därför är det också mycket viktigt.

När du har delat ut flera DNA-kit som julklappar och födelsedagspresenter och dina släktingar har tagit dem, har du flera fyrar: personer som du personligen känner till och som du vet exakt hur du är släkt med.

Fyrarna är nyckeln till din forskning. Det faktum att deras förhållande till dig redan är känd kommer att ha en betydande roll. Det betyder också att vi inte behöver investera några ansträngningar för att undersöka denna grupp. Istället kan vi använda dem för att hjälpa oss att lära oss mer om de andra grupperna.

Vårt mål är slutligen att ”uppgradera” individerna från de grupper som beskrivs nedan till denna grupp. Ju större gruppen av fyrar är, desto kraftigare blir din egen privata DNA-databas. Så småningom kommer du att kunna använda denna databas för att bryta igenom tegelväggar i din släktforskning.

Grupp 2: “Ankare”

Den andra gruppen är dina ankare. Det här är matchningarna som du inte är bekant med ännu. Denna grupp består vanligtvis av personer som du delar mer än 2% av ditt DNA med.

Om både du och matchningen kan spåra era förfäder 4–5 generationer tillbaka, kommer du troligtvis hitta en gemensamt förfader. Detta är dock inte alltid fallet. Vi rekommenderar att du överväger alla matchningar med vilka du delar mer än 1,8% av ditt DNA.

Identifiera först vilka av ”ankar”-matchningarna som har släktträd. Bekanta dig med träden på de ankare som har dem:

  • Begär medlemskap på deras släktplats. I deras träd letar du efter (a) födelseplatser och (b) efternamn på matchningarnas förfäder. Om du inte vill begära medlemskap kan du utnyttja den information som vårt system tillhandahåller: stamtavla, gemensamma platser och gemensamma efternamn samt Smart Matches™ som du delar med denna person.
  • Kontrollera vem dina gemensamma DNA-matchningar är. Kan du hitta någon av dina fyrmatchningar där? I så fall kan det hjälpa dig att avgöra vem er gemensamma förfader med ankaret är.
  • Dokumentera varje ledtråd eller slutsats i matchningens anteckningar. Du kan lägga till en anteckning till en DNA-matchning från DNA-matchningslistan genom att klicka på pratbubble-ikonen i det övre högra hörnet på matchningskortet:

 

Det är viktigt att du kontrollerar alla aspekter och alla detaljer som matchningen har att erbjuda. Låt inte någon detalj gå dig förbi.

  • Var bekant med dina DNA-matchningar så att du kan känna igen deras familjemedlemmar i andra upptäckter eller genom andra DNA-matchningar. Det är också därför det är viktigt att dokumentera varje detalj i anteckningarna.

Grupp 3: “Potentiella ankare”

Den verkliga guldgruvan är gruppen kusiner i andra, tredje eller fjärde led, med vilka du delar mer än 1%.

I denna grupp kan en användare förvänta sig tiotals till hundratals matchningar. Kom ihåg: detta antal kommer att fortsätta växa när fler människor världen över testar sitt DNA, varje dag.

Observera att i vissa samhällen och etniska grupper kan man ha en hög procentuell matchning med en annan användare på grund av endogami (praxis att gifta sig inom ett litet samhälle). I endogampopulationer kan vissa av dina starka matchningar representera aggregerad likhet – vilket innebär att du har ärvt många små delar av delat DNA från några mycket avlägsna förfäder snarare än några större delar av delat DNA från en närmare förfader. I ett fall som detta kommer det uppskattade förhållandet att vara närmare än det verkliga förhållandet.

I gruppen med potentiella ankare måste vi prioritera, eftersom vi vill få en mer fokuserad lista över matchningarna med bättre chans att identifieras och ”uppgraderas” till fyr.

Det är viktigt att förstå att släktingar med samma förhållande kan få en helt annan procentandel och mängd gemensamt DNA. Även helsyskon kan få olika procentsatser – än mindre kusiner, där utbudet av möjliga matchningar är extremt flexibelt.

MyHeritage ger dig möjligheten att filtrera alla matchningar enligt följande kriterier:

  1. De som du delar Smart Matches™ med
  2. De med vilka du delar någon plats på släktträdet
  3. De som har ett utökat släktträd
  4. De som bor i ett intressant land

Det här avsnittet kan hjälpa dig att hitta ytterligare tips, men ibland tar det några tester och några misstag för att hitta rätt balans mellan bästa praxis som hjälper dig med din forskning.

Använd filtret för att granska alla viktiga individer bland de potentiella förankringarna:

Relation-> “Utökad familj” och sedan Sortera enligt-> “Största segment”

Denna lista kommer även att inkludera några av de personer som vi identifierade som ankare.

Grupp 4: “Förutsättningar”

Alla matchningar under 1% av gemensamt DNA kallas förutsättningar. Denna grupp inkluderar troligen tusentals matchningar.

Här är prioritering inte ett val utan ett måste. Om du inte prioriterar matchningarna här kommer du att investera för mycket tid i de svåraste matchningarna och kanske missa de som är viktigast för dig.

För att granska denna grupp börjar du med att generera AutoKluster.

De genererade klustren består av högst 500 namn – ofta betydligt mindre beroende på familj och matchningar.

Ditt mål för denna grupp är att försöka utöka de kluster som genereras av systemet, genom att gruppera svagare matchningar baserat på delade matchningar, kända platser och kända efternamn.

För att dra nytta av denna grupp försöker vi ”skörda” information från varje matchning. Det är viktigt att arbeta noggrant och systematiskt så att vi undviker att granska samma matchningar mer än en gång.

Ett system är att hitta ett fyr eller en ankare och notera de inbördes matchningarna mellan dig och den matchningen. Fokusera på dem vars största delade segment är längre.

Att gruppera matchningarna i kluster kan göra det mycket mer fördelaktigt när nästa betydande ledtråd dyker upp.

Slutsats

Antalet DNA-matchningar du får är alltid både för få och för många. Dra fördel av de få starka matchningar och arbeta effektivt på massan av svagare matchningar. Genom att dela dina matchningar i de fyra grupper som beskrivs ovan och använda MyHeritage-verktyg kan du få ut mesta möjliga av dina matchningar så effektivt som möjligt.

URL is copied to your clipboard.