URL is copied to your clipboard.

Varför har jag en DNA-matchning som inte matchar med mitt syskon?

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Varför har jag en DNA-matchning som inte matchar med mitt syskon?

När du utforskar dina DNA-matchningar kan du ha stött på ett konstigt fenomen: en DNA-matchning som matchar dig, men inte din bror eller syster.

Hur är det logiskt? Alla som du är släkt med, borde dina syskon också vara släkt med, eller hur? De har ju samma föräldrar!

Jo.. men – att vara släkt med någon betyder inte nödvändigtvis att ni delar DNA.

Ja, du läste rätt: alla dina släktingar delar inte DNA med dig. Det finns några släktingar som delar DNA med din bror eller syster, men inte med dig, och vice versa – trots att du och ditt syskon har samma föräldrar!

Hur kan det komma sig att du och dina syskon inte delar DNA med alla gemensamma släktingar?

Svaret på denna fråga ligger i arvsmönster.

Det fungerar så här.

Du och ditt syskon ärver cirka 50 % av ert DNA från vardera föräldern, men de 50 % ni ärver är slumpmässiga. Så du kanske ärver ett segment av DNA genom en förälder som ditt syskon inte ärver – och du kanske delar samma segment med en kusin som ärvt det från er gemensamma förfader.

Diagrammet nedan visar hur detta kan se ut:

I detta mycket förenklade exempel har syskonen ärvt olika segment av sina föräldrars DNA – vilket betyder att de faktiskt inte har ett enda gemensamt segment! Eftersom DNA är så komplext är det extremt osannolikt att detta händer i verkligheten. Vanligtvis delar du mellan 33–50 % av ditt DNA med dina syskon. Det är därför syskon kan se likadana ut, men inte identiska (förutom naturligtvis enäggstvillingar, som delar 100% av sitt DNA). Du och ditt syskon kanske båda har er mammas bruna ögon, men ditt syskon kan ha en ansiktsstruktur som din pappas, medan din är mer lik din mammas.

Det är samma sak med DNA-matchningar. Det kan mycket väl vara så att du har en matchning som delar ett DNA-segment med dig som finns i 50–67 % av ditt DNA som du inte delar med ditt syskon. I diagrammet ovan ärvdes inte det blå segmentet längst till vänster, som du delar med din pappa, samt din DNA-matchning av ditt syskon.

Ni kan även ha olika etnicitetsuppskattningar

Skillnaden mellan det DNA du ärvt och ditt syskons DNA betyder också att du i vissa fall kommer att ärva en etnicitet som ditt syskon inte gör, och vice versa.

Du kan läsa mer om varför detta kan hända, här: Kan syskon ha olika etnicitetsuppskattningar?

Om du har förväntat dig ett visst etnicitetsresultat baserat på din familjehistoria och du är förvånad över att upptäcka att dina DNA-resultat inte inkluderar den etniciteten – kan det vara en bra ide att testa ett syskon. Du kan läsa den här artikeln för att lära dig ett annat sätt: Var finns min etnicitet?!: Varför en etnicitet kanske inte dyker upp i ditt DNA (och hur man hittar bevis på det ändå)

URL is copied to your clipboard.